Foto: Vixen

Derfor kaster bloggerne seg på supermat-trenden

Supermat er superhot, men hvorfor? Vi har snakket med eksperten, tilhengerne og skeptikeren.

Publisert

(VIXEN): Mer glød, nytelse og vitalitet i livet er bare noen av fordelene rawfood og supermat lokker med. Kanskje ikke så rart da at både motebloggere, it-girls og trendsettere sverger til det. Men hva er egentlig supermat? Og hvorfor er det blitt så populært? Vi tok en prat med én ekspert, to tilhengere og en skeptiker om deres forhold til trendmaten.

LES OGSÅ: Dette er Norges nye motebloggstjerner

– Økende trend

Trine Berge er rawfoodkokk, livsstilsveileder, medforfatter av bøkene Supermat, Supersmoothies og Rawfood og blogger på Superdamebloggen. Hun mener grunnen til at supemat har blitt så populært blant bloggere og andre trendsettere henger sammen med en generell sunnhetstrend.

Foto: Foto: Jon Marius Nilsson

LES OGSÅ: Vibeke Klemetsen om hvorfor du bør trene yoga

– Vi ønsker å spise mer plantebasert mat som er langt mer miljøvennlig for hele økosystemet, og det er en økende trend å være sunn og miljøvennlig. Jeg tror også at supermat har blitt så populært fordi det ikke bare er sunt, men også smaker godt. Lekre bilder på Instagram og Facebook frister oss, og vi danner oss et nytt bilde av hvor godt det kan være med naturlig mat – som inspirerer oss.

Dette er supermat

Hva er egentlig supermat – og hva med rawfood?

– Supermat er matplanter som har ekstremt innhold av næringsstoffer og gjerne bredspektrert. Supermat også er rawfood fordi man ikke varmebehandler supermaten for å bevare mest mulig av næringsstoffene og enzymene.

LES OGSÅ: Har du prøvd ansiktsyoga?

Hvorfor bør vi spise supermat?

– Vi trenger å spise mer frukt og grønt i Norge, og mer næringsrik mat. Undersøkelser viser at de fleste av oss er altfot lite flinke til å få i oss grøntfor. Rawfood er også så mye mer enn bare raspede gulrøtter og salat, og kan by på mange lekre og spennende retter som gjør det også godt å nyte sunn mat. Det vil gi oss en hel rekke helsefordeler av å inkludere mer grønt i kostholdet vårt. Supermat er en utmerket måte å tilføre vårt kosthold med en ekstra boost av næringsstoffer som gir oss mer energi og overskudd.

LES OGSÅ: 6 norske bloggere du bør følge på Snapchat

Hvordan kan man innføre supermat i tillegg til – og ikke nødvendigvis istedetfor – sitt eget kosthold?

Dette er ingen religion du må konvertere til. Jeg er fan av å inspirere til å inkludere og tilføre både rawfood og supermat i et vanlig kosthold. Det vil gi deg mange helsefordeler bare å fylle tallerkenen med grønnsaker. Jeg tror på variasjon og at man lærer seg å lytte til sin egen kropp om hva som er sunt for deg – og gjør mer av det! I sommerhalvåret spiser jeg mye rawfood og i vinterhalvåret mindre. Når det gjelder supermat er det ypperlig å tilføre vinterstid ettersom vi bor i et land hvor vi har mindre tilgang på ferske, næringsrike grønnsaker om vinteren. Det er også mange funksjonelle matvarer som går under supermatkategorien som både den sunne kokosnøttoljen eller kokosblomstsukker som du kan bytte ut mindre sunne matvarer som margarin og hvitt sukker med.

LES OGÅ: Toppbloggernes beste Riviera-tips

Hvordan kommer man egentlig i gang med supermat?

– Den beste måten å komme i gang på er å bli inspirert. Jeg mener at den beste måten å ernære seg selv på er å ha glede over å lage sunn og god mat. Så gå på et kurs som gir deg litt basiskunnskap eller bruk en bok eller internett – det er en enkel og grei inngangsport for mange.

LES OGSÅ: Miley Cyrus hylles som et feministikon, men hva mener ekspertene?

To om supermat

Elisa Røtterud, blogger, Creative Director i Muzungu Style Røtterud og Supernature-ambassadør;

– Mitt første møte med Supermat var i 2011. Jeg skulle debutere på Birken og fikk i den anledning en supermatdiett av Trine Berge og ernæringsveileder Sara Chako. Kroppen min likte ikke alt, men etter noen måneder fant jeg det som gav meg resultater. Jeg liker å tenke at kroppen min er en plante, og jeg vanner ikke plantene mine med brus og søppelmat. Men jeg er ikke fanatisk – jeg spiser både biff og hjort som jeg kan skylle ned med rødvin også!

LES OGSÅ: Lag MagMaLou-Marthes superfreshe mintjuice

Celine Aagaard, grunnlegger av nettstedet envelope.no og Supernature-ambassadør.

– Vi blir introdusert raskere til spennende mat-trender via sosiale medier. Aldri før har vi vært så bevisste på hva vi spiser, god helse og ikke minst hvordan maten tilberedes. Vi vil også i sterke grad enn tidligere bli oppfattes som sunne og spise riktig- og ikke minst- snakke om det utad og synliggjøre det via bilder på for eksempel Instagram. Rawfood-trenden er ikke ny, men en stadig voksende trend, som har fått mye fokus den siste tiden og jeg holdt selv rawfood middag hjemme hos meg for en venninnegjeng med Rawfood og supermat guru Trine Berge som kokk. Selv har jeg spist vegetarisk mat i 18 år – med noen få unntak og aldri før har jeg spist så god 6 retters. Rå vegetar lasagne kan anbefales. Rawfood er levende mat og næringsinnholdet i maten blir ikke ødelagt når det spises uten at det stekes eller kokes. Dessuten er det sunt og veldig godt.

LES OGSÅ: Bloggsamarbeidene vi aldri glemmer

Professor: – Enkel løsning

Mat og helse er jo et hot tema – det samme er det å finne de enkle løsningene som ikke innebærer å gjøre noe med kostholdsvanene. Folk er veldige ivrige på å finne quick fix-løsninger, noe supermat er. Den maten som markedsføres som s upermat kan i mange tilfeller best sammenlignes med tørket frukt og grønnsaker – grovt sagt, men det er i stor grad det det er. Og jeg mener nok at det er bedre å spise nok grønnsaker gjennom normalt kosthold, sier ernæringsprofessor Birger Svihus ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!