Kjendis-sjimpansen fyller 40 år

Julius' utrolige liv: Slik går det med ham i dag

Dyreparken har gjort en oppsiktsvekkende oppdagelse – nå kan Julius bli far igjen.

Publisert Oppdatert

Sjimpansen Julius har vært Dyreparkens store sjarmør, helt siden han ble født i Dyreparken 26. desember 1979.

Siden han blir født i julen, får han navnet Julius.

Ingen kan da ane at det navnet og den lille apen, skal komme til å bli et ikon som hele Norge skal få et forhold til.

Står om liv og død

Julius blir seks uker gammel avvist av sin unge og uerfarne mor, Sanne (8).

Julius er svak, og har fått bitt av tuppen av pekefingeren. Det står om liv eller død for den lille tassen.

FORLATT: Lille Julius ble avvist av sin mor, Sanna i 1979. Det ble starten på en utrolig historie.
FORLATT: Lille Julius ble avvist av sin mor, Sanna i 1979. Det ble starten på en utrolig historie. Foto: Dyreparken

Da tar styreren i Dyreparken Edvard Moseid og Doktor William Glad et uvanlig valg, som skal endre livene deres og Dyreparkens historie for alltid.

De bestemmer seg for å ta den hjelpeløse sjimpansen ut av Dyreparken, og hjem til Dr. Glad, hans kone Reidun og deres to sønner.

– Det var gambling

Noen uker sener flytter Julius inn hos Edvard Moseid, hans daværende kone Marit, og deres to døtre Ane (5) og Siv (3). Det kommende året veksler han mellom å bo hos de to familiene og dyrepasser Grete Svendsen.

– Det gikk jo bra til slutt, men det var gambling. I dag hadde han nok ikke fått den sjansen, fordi man vet hvor vanskelig det er å få dem inn i flokken igjen. Det er blitt gjort mange uheldige forsøk i utlandet, men i Julius' tilfelle var det mange tilfeldigheter som var positive, sier Edvard Moseid til Side2.

Mannen som er kjent som «Julius' far», er nå 74 år og pensjonist. Han forteller at det var fullstendig altoppslukende å skulle passe på apekatten døgnet rundt.

– Det var litt spesielt og det var ikke helt enkelt å få barnepike for en sjimpanse. Vi hadde en fulltidsjobb ved siden av jobben. Man måtte være forberedt på alt mulig,

– Er det noe du husker spesielt godt fra denne tiden?

NÆRT FORHOLD: Edvard Moseid og Julius har et helt spesielt forhold. Den dag i dag blir sjimpansen helt fra seg når de to møtes.
NÆRT FORHOLD: Edvard Moseid og Julius har et helt spesielt forhold. Den dag i dag blir sjimpansen helt fra seg når de to møtes. Foto: Dyreparken

– Jeg husker veldig godt søndagsturene vi gikk med ham i skogen. Han var veldig glad i disse turene, der vi gjerne plukket sopp. Vi måtte alltid ha med eggedosis til ham. Det var noe av de beste han visste.

Se video fra TV 2 av Julius' liv i vinduet øverst.

Se tidslinje: Historien om Julius (ekstern lenke)

Hele Norges kjeledegge

I de påfølgende årene blir Julius hele Norges kjæledegge og kjendis.

Det blir gitt ut en bestselgende barnebok, han får egen barne-tv-serie og superhiten «Her kommer Julius som alle vil se» blir utgitt av Terje Formoe.

Det er nemlig Julius som blir Formoes inngangsdør til Dyreparken. Dermed kan man kanskje gi Julius noe av æren for parkens andre gigantattraskjon og superkjendis: Kaptein Sabeltann.

Formoes sangtekst kunne ikke vært mer treffende. Det er Julius-hysteri i Norge og Dyreparken setter stadig nye besøksrekorder. Aldri før har et dyr i Dyreparken alene skapt så mye engasjement.

En periode på 80-tallet fikk Julius mer presseomtale enn selveste kongefamilien, forteller kommunikasjonsrådgiver i Dyreparken, Christine H. Berhus.

– Den dag i dag ser vi daglig at Julius engasjerer både voksne og barn. Fortellingen om Julius går i arv i generasjoner, og stadig mottar Dyreparken spørsmål som handler om sjimpansen. Han har hatt en enorm betydning for veksten til Dyreparken, sier hun.

Tyske jomfuer og vold mot søppeltømmer

I 1981 får Julius sitt eget rom i Dyreparken, rett ved siden av de andre sjimpansene. Her er han på tilvenning flere timer hver dag. Han får på denne tiden lov til å løpe fritt rundt i parken og lurer gjerne med seg et kakestykke fra parkens gjester i restauranten.

I 1989 blir apen Julius kåret til tiårets sørlending av Fædrelandsvennen. Han har på denne tiden fått selskap av to innflyvne jomfruer fra en tysk dyrepark, og det tar ikke lang tid før det ble full klaff mellom ham og hunnsjimpansen Josefine. Fødselen ender imidlertid tragisk, da den nyfødte faller fra et tre og i vannet.

Julius har også rømt flere ganger, og sommeren 1992 skjer det for femte gang. Rømningsforsøket ender med at han går til angrep på søppeltømmeren Oddvar Ivarson, en hendelse som får stor oppmerksomhet i media.

15. mai, 1993 kommer Julius Junior til verden, og navnet blir offentliggjort på Dagsrevyen. Dessverre dør junior før han er rukket å bli to år.

Tvangsekteskap og skilsmisse

I 1996 får Julius ny kjæreste når hunnsjimpansen Miff flys inn fra Danmark. Sammen flytter de inn i den nye Juliusgrotta.

KJENDIS: Julius' nye flamme Miff havnet på forsiden av VG da hun ble sendt til Norge i 1996.
KJENDIS: Julius' nye flamme Miff havnet på forsiden av VG da hun ble sendt til Norge i 1996. Foto: Dyreparken

«Tvangsekteskapet» blir imidlertid en fiasko, da det viste seg at Miff var gravid fra et tidligere forhold da hun ankom Norge. Julius blir voldsom overfor henne og barnet, og de to må skilles.

I 2003 skal det endelig bli fullklaff for Julius, som får en ny sønn sammen med Bini.

Sønnen blir nok en gang kalt for Julius Junior, og denne gangen vokser barnet opp.

Ble sjef i flokken: – Det største som har skjedd

I desember 2005 dør lederen for sjimpanseflokken, Julius' far Champis. Dette blir en gyllen mulighet for dyrepasserne til å integrere Julius i flokken igjen. Forsøket lykkes, og siden den dagen har Julius vært den ubestridte sjefen i flokken.

– Det største som har skjedd var han ble sjef i flokken. Da gjorde de i parken en veldig fin jobb. Siden det har han vært sjefen der inne, og takk og lov for det, sier Moseid.

Året blir han dessuten tobarnsfar når Linus blir født av Dixie. I 2011 kommer også datteren, Yr, til verden.

– Han er en skikkelig sjimpanse nå, og det er godt å se, sier Moseid.

Skadet seg selv i narkorus

Våren 2019 havner Julius nok en gang på avisenes forsider, og denne gang med et svært alvorlig bakteppe: Apen blir alvorlig syk og påførte seg selv skader, etter å ha blitt forgiftet med narkotika som var blandet ut i smoothieflasker.

Det blir satt i gang etterforskning, og en mann blir til slutt pågrepet i saken. Han innrømmer å ha fylt på amfetamin på smoothieflasker og kastet det inn til sjimpansene.

– Jeg har lenge tenkt på å hive noe speed opp til dem, uttalte mannen i avhør, skriver TV 2. Han angret i etterkant på handlingen og beklaget sterkt.

DEN UBESTRIDTE SJEFEN: Julius har tatt kommandoen over sjimpanseflokken i Kristiansand Dyrepark. Takk og lov for det, mener Edvard Moseid.
DEN UBESTRIDTE SJEFEN: Julius har tatt kommandoen over sjimpanseflokken i Kristiansand Dyrepark. Takk og lov for det, mener Edvard Moseid. Foto: Dyreparken

Utrolig oppdagelse: Nå kan Julius få flere barn

Dyrepasserne og veterinærene i parken er påpasselige med å holde kontroll med prevensjon for apene, men nå har det åpnet seg en mulighet for at Julius i godt voksen alder, kan få enda flere barn.

Dyreparken har nemlig til sin store overraskelse oppdaget at Julius har helt spesielle gener.

– I fjor bekreftet en gentest at han tilhører arten vestafrikansk sjimpanse, en art som er spesielt utryddingstruet. Dette gjør at han er spesielt viktig for nå og fremtiden. Det internasjonale bevaringsprogrammet for arten ønsker at det blir avlet på Julius for at ikke arten skal dø ut. Målet vårt nå er nettopp dette - at Julius skal bli far sammen med en hunn-sjimpanse av lik art, forteller kommunikasjonsrådgiver Berhus.

FLERE BARN? Julius (i midten) kan få lov til å sette flere barn til verden, fordi han er renraset vestafrikansk sjimpanse.
FLERE BARN? Julius (i midten) kan få lov til å sette flere barn til verden, fordi han er renraset vestafrikansk sjimpanse. Foto: Dyreparken

Tiden fremover vil vise om Julius vil blir en del av avlsprogrammet.

– Hvis han holder seg frisk og rask, er planen at han skal gå inn i avlsprogrammet. Da håper vi å få inn en hunn eller to og få noen babyer, så de «rene» genene leve videre. Hvem vet, det kan tenkes at en av etterkommerne av Julius en dag vil kunne bli satt ut i det fri, forteller dyrepasser Hildegunn Johannessen.

Tror han blir over 60 år

38-åringen har vært dyrepasser i Dyreparken i 20 år, og er den personen som ser Julius aller mest i det daglige. Hun forteller at Julius er i svært god form og har god helse, og at alt tyder på at han har mange år igjen.

30-ÅRSFESTEN: Julius hoppet opp på bordet da han feiret sin 30-årsdag i 2009. Dyreparken har gått litt bort fra kakefeiringer de siste årene, men forteller at de vil markere den store dagen på en eller annen måte.
30-ÅRSFESTEN: Julius hoppet opp på bordet da han feiret sin 30-årsdag i 2009. Dyreparken har gått litt bort fra kakefeiringer de siste årene, men forteller at de vil markere den store dagen på en eller annen måte. Foto: Dyreparken

– Jeg tror i hvert han fall blir 60 år. Han er såpass frisk nå, så med mindre han får en sykdom så vil han leve lenge. Det er ofte lett å se når en sjimpanse begynner å bli gammel og helsen begynner å skrante, men Julius virker ikke gammel ennå.

Også Moseid tror Julius har mange gode år foran seg.

– Om du hadde spurt meg for 20 år siden så ville jeg svart at han ikke ville ha levd så lenge, men nå vil det ikke forundre meg stort om han skulle bli i hvert fall 50, sier han.

Forventet levealder for en hannsjimpanse i det fri er 32 år, men i fangenskap kan de bli langt eldre. Sjimpansen Little Mama var trolig var rundt 79 år gammel da hun døde i en amerikansk dyrepark i 2017, skriver Sun Setinel.

Avviser bajas-stempel

Julius vant en plass i hjertene til mange hundre tusen nordmenn da livet hans ble foreviget på barne-tv. Men den lille, søte og morsomme apen, forandret seg i tenårene og ble mer voldsom.

Dette er helt normalt for sjimpanser, men dyrepasseren tror det bidro til at den voksne Julius kan ha blitt oppfattet som voldsom, vill og slem, enn det som er tilfelle.

LITEN OG SØT: Slik blir Julius husket av mange.
LITEN OG SØT: Slik blir Julius husket av mange. Foto: Dyreparken

– Han er i grunn en snill og god sjimpanse, sier Moseid, og får støtte fra dyrepasser Johannessen.

– Jeg tror folk husker ham best som en snill liten baby-ape. Når han så ble tenåringsape og bråket og styret for å finne sin plass i flokken, falt dette bildet i grus, og han kunne bli oppfattet som voldsom og slem. Men i realiteten han var bare en sjimpanse, og ikke en spesielt slem eller fæl sjimpanse heller, sier hun.

I tillegg til rømningsforsøkene og angrepet på søppeltømmeren, har Julius blant annet fått oppmerksomhet for å jage bort et trekkspillorkester, men dette er helt normal oppførsel.

– Når sjimpanser skal tøffe seg, så gjelder det å bråke så mye som mulig. Når det kommer en gjeng som begynner å bråke rett ved territoriet, så blir de irriterte, og oppfatter det som om noen forsøker å dominere deres område.

Skiller seg fra de andre på ett område

Til tross for at Julius er fullt integrert i flokken, skiller han seg merkbart fra de andre sjimpansene på ett område:

Han identifiserer seg mer med menneskene.

– Ja, vi merker at han er litt annerledes. Det mest fremtredende er at han har mer fokus på mennesker enn de andre. De andre byr seg ikke så mye. Han er mer interessert i å ha kontakt med folk og søker gjerne deres oppmerksomhet, forteller Johannessen.

Likevel er det uaktuelt å sende mennesker inn til Julius, eller å la ham få ta seg en søndagstur i det fri.

– Han er stor og sterk og har mye temperament. Vi dyrepassere går ikke inn til ham heller. Det kunne sikkert vært veldig koselig, og det kunne gått greit mange ganger, men den dagen han blir sur for noe, så kan han skade oss ganske mye. Han er en sjimpanse, det skal man ikke glemme, sier dyrepasseren.

Moseid forteller at han har holdt seg på avstand fra parken han var med å bygge opp de senere årene. Dermed har han ikke sett Julius så mye. En grunn til dette, er at sjimpansen blir helt vill hver gang de møtes.

– Han blir helt helt ute av seg selv av gjensynsglede. Han kan ikke forstå hvorfor jeg ikke kan komme å leke med ham, men da hadde jeg blitt elsket i hjel, humrer Moseid.