Fay skjønner godt at Gudinneskolen nok ikke er for alle. – Men den er for de som synes det høres artig ut, rett og slett, sier hun.
Fay skjønner godt at Gudinneskolen nok ikke er for alle. – Men den er for de som synes det høres artig ut, rett og slett, sier hun. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg (Nettavisen)

- Vi lever så skjematisk og med flink pike-syndrom

Fay Skandsen vil lære oss kunsten å være kvinne.

Publisert

(SIDE2): Fay Skandsen elsker den feminine energien, og mener at alle kvinner kan være gudinner.

Bak disken på butikken Faytastic i Sandvika henger det et svært lerret. På det er det avbildet en kvinne i en kjole av fjær, og i neonlys står det «Have a FAYTASTIC LIFE». Butikkeier Fay Skandsen drar dog oppmerksomheten bort fra lysene og peker på det som står under: «Live your dreams».

Dette er essensen av hva Fay tror på og lever etter. Det er dette som er Faytastic.

Mesterflørteren Fay.
Mesterflørteren Fay. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg (Nettavisen)

– Og det er essensen av Gudinneskolen også, sier hun, med stor overbevisende kraft.

– Man må bryte ut av det patriarkiet og det konforme, tro på seg selv, gi litt faen og tenke: Hva er essensen av meg?

For Fay er dette oppskriften på lykke. Og hun oppdaget dette i 2009, på Mama Gina’s School of Womanly Arts i Miami.

– Før det hadde jeg barn og hus, en mann som elsket meg, og jeg kunne reise på fantastiske ferier, men jeg var allikevel ikke happy. I Miami skjønte jeg at essensen i det feminine i meg ikke var på plass. Sånn er det for veldig mange kvinner i dette samfunnet, vi lever så skjematisk og med flink pike-syndromet, sier Fay.

TA DEN STORE TESTEN:Hvilket yrke passer deg best

– Her fikk jeg et annet møte med min feminine identitet og sensualitet. Jeg opplevde å få en identitet og stolthet av mitt kjønn – alt kom liksom på plass. Og tårene begynte bare å trille.

Rydd i undertøyet ditt

Det er denne opplevelsen Fay har lyst til å dele med andre kvinner. Og det er derfor hun nå i mai starter opp med Gudinneskolen. I første omgang dreier det seg om helgekurs i det Fay beskriver som en nær, varm og utfordrende atmosfære. Her skal kvinnene få utforske sin kvinnelighet gjennom et støttende felleskap, nytelse, drømmer, og til og med ved å rydde i undertøysskuffene og kaste ut fillene.

– Man må lære seg at suksess og lykke kommer også i de små tingene, og at du ikke trenger å være direktør for å være stolt av deg selv. Det skal være nok bare å krydre maten med kjærlighet, mener Fay.

– Og så må man tørre å tulle mer og ikke være så seriøse hele tiden. Vi har alle like mye tid, så da er det viktig å stå i det livet vi har og være takknemlige for det. Min pasjon er at alle kvinner skal se seg som søstre, og støtte hverandres i livets forunderlige reise.

Det ultimate feminine

Fay slenger en rosa boa om halsen mens hun snakker. Hun har gjort denne til et symbol for det hun står for, og alle som tar kurset hennes skal få hver sin.

– Jeg har 400 boaer som ligger i kjelleren hjemme og bare venter, ler hun.

– Den er jo det ultimat feminine. Den betyr glam, femininitet, show, du synes. Og tro meg, for mange fører denne boaen med seg en transformasjon i seg selv. Nettopp fordi det for mange er utfordrende bare å ha på seg en rosa boa. Plutselig føler du deg litt mer som en gudinne. Og det finnes i alle fall en dråpe, om ikke mer, av gudommelighet og visdom i enhver kvinne. Det er denne jeg skal vekke.

 Fay er gründer bak Gudinneskolen, som skal lære kvinner kunsten å være kvinne.
 Fay er gründer bak Gudinneskolen, som skal lære kvinner kunsten å være kvinne. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg (Nettavisen)

Det er også som en gudinne Fay sprader rundt i butikken sin med boaen flagrende. Lipglossen er på, brystet er høyt og hoftene svinger. Et snev av mystikk lyser fra øynene hennes. Hun er veldig opptatt av det å flørte.

– Man må tørre å flørte – det er da man byr på seg selv, sier hun.

– Det dreier seg ikke egentlig om å skulle kapre noen, men heller det å trekke ut det beste av seg selv, og vise det for hele verden. Det er da mannfolka snur seg etter deg på gata. Fordi de plukker opp og beundrer det sterke, feminine. Og det synes jeg bare er dritkult at de gjør.

Urskjønnhet

Fay er helt klar på at det er en forskjell mellom kjønnene, og den vil hun at skal være der. Hun mener at man heller må fremelske det som skiller mannen og kvinnen.

– Det blir faktisk mye bedre om man bare tør å stå i den man er fra naturens side, sier hun.

Det at kvinner kommer inn i butikken hennes i jeans og t-skjorte og sier at en kjole «ikke er meg» synes hun er utrolig leit.

– Hvis man føler seg fremmed i en kjole, så er man jo fremmedgjort i egen kvinnekropp. Jeg tror at mange for tiden står i det bildet media og samfunnet har skapt av hva en kvinne bør være, og ikke i det som faktisk er kvinnekraften.

Til daglig er det her Fay står, i butikken sin i Sandvika. Her selger hun alt det hun elsker og forbinder med å være kvinnelig: Silkehansker, kjoler, smykker, bøker, diverse nips, og eksklusivt undertøy.
Til daglig er det her Fay står, i butikken sin i Sandvika. Her selger hun alt det hun elsker og forbinder med å være kvinnelig: Silkehansker, kjoler, smykker, bøker, diverse nips, og eksklusivt undertøy. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg (Nettavisen)

Fay mener at det er kommet altfor mye konkurranse inn i bildet – konkurranse om å være penest, best, smartest og mest veltrent.

– Nå skal jo til og med ungene se ut som fotomodeller! utbryter hun.

Og når man lar seg oppsluke av dette, så glemmer man det som faktisk er viktig; å stresse ned og nyte.

– Se på Lena Dunham i Girls. Hun viser at det er lov til å nyte livet. At du ikke trenger å trene sju ganger i uka for å være fin. At man kan sette pris på det formfulle. Slik jeg ser det er alle mennesker noen forunderlige herligheter. Kvinnekraften står for skapelse, kjærlighet, empati og aksept, og alle kvinner har en urskjønnhet i seg. Men denne må man tro på selv. Man må lære seg å akseptere seg selv, og skryte av seg selv. Det er vi altfor dårlige til, sier Fay.

– Se på Lena Dunham i Girls. Hun viser at det er lov til å nyte livet. At du ikke trenger å trene sju ganger i uka for å være fin, mener Fay.
– Se på Lena Dunham i Girls. Hun viser at det er lov til å nyte livet. At du ikke trenger å trene sju ganger i uka for å være fin, mener Fay.

Forelskelse

Fay ønsker at Gudinneskolen bare skal være starten på en bevegelse i Norge, hvor kvinner står sterkere, og skryter mer av seg selv og hverandre. Selv lever hun etter to mantra: «Skryt gir flyt» og «Nytelse gir økt ytelse».

– Bare tenk på all den fantastiske energien du har når du er forelsket. Det er sånn vi burde unne oss å ha det hele tiden. Og det kan vi – bare vi åpner for den kraften som ligger i oss. Lag livet ditt til en liten fest hele tiden!

Det er helt tydelig at det er nettopp dette Fay har gjort, der hun oser av selvtillit, positivitet og sensualitet. Hun er overbevist om at man får tilbake det man sender ut.

– Man kan ikke gå gjennom livet uten at shit happens, men alt handler om hvordan man takler ting. Hvis du tar til deg lærdom av det du går igjennom og våger å drømme i tillegg, så får du garantert tilbake. Ikke nødvendigvis i lønn, men i det andre gir deg. Og det betyr jo alt.

Du kan lese mer om Fay Skandsen og Gudinneskolen på gudinneskolen.no.

- Kvinne, forelsk deg i deg selv!, er et av Fays viktigste bud.  Den rosa boaen er med overalt. Også til New York. Foto: Privat
- Kvinne, forelsk deg i deg selv!, er et av Fays viktigste bud.  Den rosa boaen er med overalt. Også til New York. Foto: Privat Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg (Nettavisen)

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!