- Vi er mer opptatt av utdanning nå enn vi var før

Karriereveileder ser en tydelig konsekvens av "prestasjonspresset".

Publisert

(SIDE2): I kjølvannet av suksess-serier som «Prosjekt Perfekt» og «Jeg mot meg» har vi fått et økt fokus på prestasjonspresset som dagens ungdommer vokser opp med, og hvilke konsekvenser som kommer med det jaget.

Det man også kan være oppmerksom på er at dette jaget om status også manifesterer seg i utdanninssystemet, og ungdommers ønske om å velge den riktige utdanningen. De vil ha utdanningen som betaler mest, og er tryggest i fremtiden.

Tilrettelagt for suksess

Leder for karriereveiledningstjenesten Smart Karriere, Trude Kvammen Ekker, mener at det økte tilbudet innenfor ulike studieretninger kan være en av årsakene til at dagens studenter har vanskeligere for å velge hvilken retning de skal ta.

- Det kommer stadig nye studier til, og valgmulighetene øker. Man skulle tro det var en luksus, men jo flere valg de har, jo mer redd blir de for å velge feil, og velge bort et valg som egentlig var riktig. Vi merker det spesielt i unge mennesker som kommer til karriereveiledere for å høre vår mening, selv om de egentlig har bestemt seg på forhånd. Tidligere kom man bare hit om man ikke hadde noen retning på forhånd, sier Ekker til Side2.

Det at man er mer opptatt av utdanning trenger selvfølgelig ikke være noe negativt, men med en gang det blir knyttet opp mot prestasjoner og et krav, kan det bli problematisk.

- Det er et økt fokus i samfunnet på det å lykkes, og det å skulle ta ut sitt potensiale. Det er kun deg selv det går utover om du velger feil, dessuten spiller alle de ulike valgmulighetene en rolle også her. Alt ligger til rette for at du skal lykkes, og om du ikke klarer det ligger det en skam knyttet til det, sier hun.

Tror alle er vellykkede

En vanlig misforståelse blant dagens unge som leter etter studier er at alle andre er skråsikre på sine avgjørelser. De føler at de står alene med usikkerheten.

- De fleste opplever at alle andre er sikre, men egentlig er jo alle sammen like usikre. Jeg skulle ønske at dagens ungdommer var litt mer åpne mot hverandre, og nettopp derfor er jeg veldig glad for det fokuset som har dukket opp de siste årene, rundt nettopp dette med prestasjonskrav og press, sier Ekker.

Også det å være opptatt av selve arbeidslivet etter studiene er nytt. Tidligere var elevene mer opptatt av selve studiet, om det var interessant, og hva de kunne lære, sier Ekker.

- Nå kommer de unge til meg for å høre hva som skjer etter studiene. Kommer de til å få jobb, vil de tjene gode penger, og er det trygt? Det er gjerne spørsmål som dukker opp, og det er et tydelig skille fra bare noen år tilbake, hvor de var mer opptatt av interesser og selve læringen, sier hun.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!