Foto: Privat

«Seriøst? Skal du jobbe på Spar hele livet?»

- Det er ikke nødvendigvis penger og lang utdanning som gjør en lykkelig, sier Marthe (19).

Publisert

(SIDE2):«Hei du, du som kommer til kassa med full handlekurv og tre unger på slep. Du som har mange år med utdanning og en jobb du trives i. Hva tenker du når du ser meg?»

Slik begynner Marthe Kristine Aalton blogginlegget som i skrivende stund er lest av over 30.000. Innlegget som tydeligvis har truffet en nerve hos folk, og som har skapt en viktig debatt: Hvorfor er det ikke «bra nok» å jobbe i butikk?

Eller som Marthe så fint sier det selv:

«Hvem har bestemt at alle skal være så vellykkede? Det går jo ikke. Det stopper av seg selv snart. Hvem i alle dager skal sitte i kassa å slå gjennom dine varer så du får mat etter en lang dag på jobben, hvis ingen kan føle seg vellykket av å jobbe i matbutikk?»

LES OGSÅ:- Ingenting er så usexy som en mann som ikke kan legge varene på én rad og med strekkoden rett vei

Mener hun må skaffe seg en «ordentlig jobb»

Nå er 19-åringen lei av alle fordommer. Hun er lei av at kundene ser ned på henne, og hun er lei av å stadig måtte forsvare hvorfor hun jobber i butikk.

- Nesten hver eneste gang jeg er på jobb opplever jeg at kunder snakker nedsettende til meg, sier Marthe til Side2.

19 år gamle Marthe ber folk respektere at hun selv ønsker å jobbe i butikk.
19 år gamle Marthe ber folk respektere at hun selv ønsker å jobbe i butikk. Foto: Privat

Hun tror ikke de skjønner at hun er stolt av jobben sin. At hun liker å hjelpe folk, småprate med kunder og være en del av en stor kjede. I stedet tror de at hun jobber der fordi hun ikke har noe annet valg.

- Folk utenfor jobb spør meg ofte om hva jeg skal fremover, og når jeg da svarer at jeg skal jobbe på Spar, så kommer de med kommentarer som «seriøst, på Spar liksom?!»

Marthe har hørt både foreldre og lærere omtale jobben hennes på en svært negativ måte. «Hvis du ikke går mer på skole, ender du opp med å sitte i kassa på Kiwi».

Nå er hun lei å høre at hun «ikke kan sitte i kassa på Spar resten av livet». I stedet bør hun skaffe seg utdanning og «en ordentlig jobb», sier mange.

-  Når folk sier det til meg, så svarer jeg at jeg ikke har dårlig tid. Utdanning er noe jeg kan ta senere om jeg har lyst til det, ellers blir jeg her, sier Marthe.

Ikke penger og utdanning som gjør henne lykkelig

Marthe er takknemlig for alle som har lest og delt innlegget hennes. Hun tror det er mange som har opplevd de samme fordommene som henne.

- Det er mange som jobber i butikk, og mange som har startet med sommerjobber i butikk, og de vil nok kjenne igjen det jeg skriver, mener 19-åringen.

Selv ser Marthe på seg selv som vellykket så lenge hun har en jobb, og sier at hun ikke mangler noe som helst, annet enn andres aksept for at hun velger butikkyrket.

- Det er ikke nødvendigvis penger og lang utdanning som gjør en lykkelig. Andre mennesker vil nok ikke se på meg som vellykket hvis jeg jobber i butikk fra jeg er 18 år til jeg blir pensjonist. Det er synd, for en jobb er en jobb, og man skal være fornøyd med det man oppnår, avslutter Marthe.

LES OGSÅ: Hevder butikksjef brøt ut: - Nei, du er altfor tykk for mine klær

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.