Kunsten å memorere det du leser

Les ekspertens tips for effektiv pugging.

Publisert
Les også: Hva gjør digitale medier med konsentrasjonen
Les også: Hva gjør digitale medier med konsentrasjonen

Tomas Dalström er foreleser og forfatter av boken «Bäst i text», som handler om hvordan hjernen fungerer i lese- og skriveprosessen. Han mener dagens multitasking-kultur er et hinder når det gjelder å få informasjon «programmert» i minnet. Når vi gjør for mange ting samtidig og stadig sjekker sosiale medier, mail og SMS, får ikke hjernen nok ro til å jobbe med de viktigste oppgavene.

– Innlæring krever pauser. Pauser hvor vi ikke gjør noen ting og hvor hjernen får tid til å bearbeide det vi har lest. I dag er det et problem i dag, siden de aller fleste er multitaskere. En ny undersøkelse viser at vi kikker på mobiltelefonen i snitt 150 ganger på 16 timer. Pausene fylles med dette, som hjernen i stedet må jobbe med, sier Tomas Dalström til allastudier.se.

Les også: Veien til toppkarakterer
Les også: Veien til toppkarakterer

For å huske det man leser er trikset å få langtidsminnet til å registrere informasjonen. For å lykkes med dette trenger vi såkalte «minneknagger». Det vil si en opplevelse man kan «henge» informasjonen på. Det er fordi det er lettere å huske det du leser hvis du tidligere har assosiasjoner til emnet. Repetisjon er også sentralt for langtidsminnet.

- Tenk deg at hjernen er som en klump med leire. Første gang du erfarer noe, så etterlater det et avtrykk i hjernen. Det er som å dra en tynn linje med lillefingerneglen i leiren. Når du repeterer det, blir linjen dypere. Og jo dypere det er, desto lettere er det å huske det du leser, forklarer han.

Klikk her for å lese mer om studieteknikk

Klikk her for å se studentrabatter i Norge

Dalströms tips for å huske det du leser:

Les også: Seks tips for å snu døgnrytmen
Les også: Seks tips for å snu døgnrytmen

1. Begynn i tide, det er bedre med en time om dagen enn ti timer en dag. Det tar tid for hjernen å sette sammen ny informasjon til et mønster, til forståelse. Før det kreves refleksjon med pauser i mellom.

2. Bruk mobilen for å repetere. Skriv ned det du ønsker å huske. Sett på alarmen - forsøk å huske – og sjekk fasit. Gjør det for eksempel på bussen, mellom settene på treningssenteret eller når du bare slapper av. Sett opp en post it-lapp på speilet og repeter - flytt den etter noen dager, for da ser du den ikke. Repetisjon er kunnskapens motor.

Les også: Slik virker motivasjon og slik får du den
Les også: Slik virker motivasjon og slik får du den

3. Stol på hjernen din. Den arbeider hele tiden i bakgrunnen uten at du er oppmerksom på det. Den kobler det du repeterer til den informasjonen du allerede har i langtidsminnet, sorterer den og skaper ny forståelse og kunnskap.

4. Les i 50 minutters intervaller i fred og ro. Slå av mobilen og unngå å sjekke Facebook på PC-en. Til og med musikk du liker forstyrrer innlæringen. Ta en kort pause. Du kan eventuelt sjekke mail og lignende - men husk at det kan dra i gang en masse tanker som distraherer.

(Kilde: Allastudier.se)

LES OGSÅ: Hurtiglesing for nybegynnere

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.