OVERSKUDD: Med en bedre økonomi blir det også mer overskudd til å kunne unne seg noen goder i ny og ne. Foto: Colourbox
OVERSKUDD: Med en bedre økonomi blir det også mer overskudd til å kunne unne seg noen goder i ny og ne. Foto: Colourbox

10 tips som hjelper deg med å få mest mulig ut av stipendet

Visste du at det faktisk lønner seg å ta opp fullt lån?

Publisert

(SIDE2): Du føler deg kanskje rikest i verden når det tikker inn rett over 19 000 kroner fra Lånekassen i begynnelsen av kalenderåret. Tanken på at det deretter skal komme i overkant av 7000 hver eneste måned deretter kan nesten bli overveldende, men pengene forsvinner raskere enn du tror.

Om du bor alene i bykjernen kan nesten hele stipendet forsvinne til husleie, og deretter må du fremdeles betale for strøm, forsikring, telefonregninger, skoleutstyr og andre kjedelige utgifter.

Derfor kan det være greit å være forberedt på hvordan du skal få mest mulig ut av stipendpengene når de først kommer. Vi i Side2 har i samarbeid med forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, kommet frem til 10 tips som gjør at du får mest mulig ut av pengene.

Les også: 10 sparetips som vil forandre hverdagsøkonomien din

1. Skaff deg oversikt

Som alltid når man ønsker å få mest mulig ut av pengene sine, er det viktig å ha en god oversikt over forbruket. Har man stram økonomi er dette spesielt viktig. Lever du på et studentbudsjett bør du derfor begynne med å identifisere hva du bruker penger på, og deretter sette opp et budsjett du kan følge på jevnlig basis. Benytt deg gjerne av Sifos referansebudsjett når du setter opp ditt eget. Dette viser hva et rimelig forbruksnivå ligger på for ulike typer husholdninger, og kan fungere som en god pekepinn for deg.

2. Bosett deg utenfor bykjernen

Boutgiftene tar en stor jafs av studielånet. Du vil sannsynligvis spare mye på ikke å bosette deg midt i bykjernen, hvor prisene som oftest er høyest. Mange studenter liker å bo sentralt, men jeg vil anbefale at man tar seg en tur utenfor bykjernen før man avfeier alternativet. Det kan også være smart å bytte bolig midt i studieåret for å få en bedre avtale. Leieprisene er gjerne høyest ved studiestart.

3. Jobb ved siden av studiene

Fåtallet makter å overleve utelukkende på studielånet. Vurder derfor om du kan skaffe deg en deltidsjobb som ikke går ut over studiene dine. Pass på så du ikke overstiger Lånekassens grense for hvor mye du kan tjene før du får avkortning i stipend og lån. I skoleåret 2015/2016 er denne grensen cirka 168.000 kroner om du mottar studiestøtte for hele kalenderåret.

4. Ta opp fullt studielån

Det er lurt å ta opp fullt studielån, uavhengig av om du trenger pengene eller ikke. Studielånet er rentefritt mens du studerer, og du kan få litt avkastning på pengene om du setter dem i banken. Husk også at deler av studielånet kan bli gjort om til stipend ved fullført studie, men tar du opp fullt studielån så fordrer dette imidlertid at du ikke bruker opp pengene du låner, og at du betaler tilbake det du har lånt når du er ferdig med studiene. Da vil du sitte igjen med rentene og avkastningen.

5. Smør matpakken din selv

Bruker du 50 kroner hver dag på mat, kaffe eller annet snacks ute tilsvarer dette 18.250 kroner i året. Det kan derfor lønne seg å smøre matpakken sin selv, ta med vann og kaffe hjemmefra, og unngå å la seg friste til impulsiv småhandling.

6. Planlegg dine innkjøp

Dette er ett gjengangertips, men kan ikke gjentas for mye. Det er nemlig mye å spare på å planlegge matinnkjøpene og storhandle en gang i uken, fremfor å gå i butikken og gjøre impulskjøp daglig. Lager du en handleliste og følger den, er du godt rustet til ukeshandlingen.

7. Reduser matsvinnet

Hver og en av oss kaster omkring 50 kilo mat hvert år som fint kunne havnet på tallerkenen fremfor i søpla. Gjør en innsats for å redusere matsvinnet, så sparer du både miljøet og penger. Gjør det til en vane å spise opp middagsrestene, sjekk skuffer og skap før du går i butikken, og spis deg regelmessig ut av fryseren. Bruk også sansene før du kaster mat. Det er stor forskjell på «best før» og «siste forbruksdag» hvor førstnevnte kun er en veiledning for når varen er på sitt beste kvalitetsmessig, og fint kan spises lenge etter datostemplingen er gått ut.

8. Søk legater

Det kan være litt å hente på å søke støtteordninger og legater, og midlene kan være et godt supplement til en skral studentøkonomi. I Legathåndboken og på UNIFOR finner du en god oversikt over hvilke legater du kan søke.

9. Kjøp brukt eller få gratis

Det er ingen grunn til å blakke seg når du skal innrede studenthybelen. Mange gir bort gratis møbler og hvitevarer. Følg med på ulike markedsplasser ved å abonnere på søk der det er mulig. Du kan også spørre familie og venner om de har ting de ikke bruker som du kan låne.

10. Spar i BSU hvis du har skattbar inntekt

Tjener du mer enn frikortbeløpet eller jobber så mye at du må betale skatt kan det være lurt å spare i BSU. Foruten god rente kan du nyte godt av 20 prosent skattefradrag på det beløpet du sparer. Dette fordrer at du har tilstrekkelig med inntekt, og for å få full utnyttelse av skattefordelen må du i 2016 tjene 69.650 kroner.