Foto: Photomasi / Clayne

10 regler som gjør deg til verdens beste samboer

Er du en av dem som flytter inn i kollektiv til høsten?

Publisert

(Side2): Det å skulle flytte hjemmefra for første gang kan være utfordrende nok, men det å skulle flytte hjemmefra, og inn til fem fremmede mennesker du aldri har snakket med tidligere, er en helt egen utfordring.

Det er utallige historier om kollektiver som ikke fungerer. Om unge studenter som får verdisaker stjelt, eller kommer hjem fra ferie og finner hele soverommet dekket med tomme ølbokser. Forhåpentligvis slipper du unna den verste dramatikken, men det å tømme vaskemaskinen for andres våte klesvask gjentatte ganger, kun for å få plass til sin egen, kan være irriterende nok.

Det å få et kollektiv til å fungere er en egen kunst, og en utfordring i seg selv. Alle har sine egne vaner, og egne oppfatninger av hva som egentlig er greit og ikke. Likevel er det noen selvskrevne regler alle burde følge, om de har planer om å overleve noen år i kollektiv.

Selv har jeg bodd åtte år av mitt liv i et kollektiv, og under finner dere punkter som både jeg og andre rundt meg har lært underveis.

1. Rydd kun etter deg selv

Rydd alltid opp etter deg selv, men aldri etter de andre du bor med. Selv om det kan være fristende å være snill en gang innimellom, burde det aldri bli en vanesak at du rydder vekk deres rot. Da vil de ikke lære at rot og skitt faktisk trenger en innsats for å forsvinne, og du vil ende opp med å fungere som en vaskedame helt til du flytter ut.

Foto: Lisa Odwyer

2. Lag en vaskeplan

Lag en klar plan om hvilke rom som skal vaskes, hvem som skal gjøre det, og når det må gjøres. Sett dere ned og gjør det tidligst mulig i boforholdet, sånn at dere vet at dere alle har samme forventninger til hva som skal være rent, og når det skal være det. Hvis ikke er det alltid noen som har lavere toleranse for rot enn andre, og ender opp med å gjøre mesteparten av arbeidet.

3. Avtal eierskap til felleskjøpte ting

Det er fantastisk morsomt når dere kommer hjem med leilighetens første flatskjerm, og alle kan ha filmkvelder sammen. Det er ikke fullt så morsomt når det blir full krangel året etterpå, når dere flytter ut og alle vil ha med seg tv-en. Avtal derfor eierskap på forhånd, og sørg for at alle er inneforstått med hvem som eier hvem. Vårt beste tips er å selge tingene, og deretter dele pengene likt mellom dere.

4. Sett av husholdningspenger

Det kan kanskje virke som en liten bagatell, men om du er nødt til å kjøpe dopapir for fellesskapet for sjette gang på rad, begynner det å bli ganske irriterende. Dropp kranglingen om hvem som kjøpte såpe og dopapir sist gang, og sett heller til side en fast sum med penger hver måned, som kan brukes til å kjøpe felles husholdningsting. Når pengene tar slutt, overførerer dere bare beløpet på nytt, og problemet er løst.

5. Bruk vaskemaskinen fornuftig

Foto: Nigel Riches

Ikke la klærne dine ligge i vaskemaskinen lenger enn nødvendig. Når en i husholdningen vasker klær, er sannsynligheten stor for at de andre husker at de egentlig må gjøre det samme. Ta derfor ut klesvasken din så snart du er ferdig, og la de andre slippe å henge opp din klesvask før de legger inn sin egen.

6. Bli venn med samboerne

Det handler ikke bare om å være høflig mot de du bor sammen med, men også å vise interesse for menneskene du faktisk lever sammen med. La døra di stå åpen innimellom, eller lag taco til fellesskapet en kveld. Det betyr mye, og lager en mye bedre atmosfære hjemme. Bare husk at det er en fin balanse, og at du ikke må bli for klengete og krevende for de andre heller. Noen ganger har man behov for privatliv.

7. Ta hensyn

Man skulle tro det sa seg selv at man tar hensyn til menneskene man bor sammen med, men det er slettes ikke en selvfølge for alle. Om du lever med en astmatiker lar du han eller henne slippe og støvsuge, og om en av samboerne dine har eksamen neste dag, spiller du ikke høy musikk kvelden i forveien.

8. Null intimitet

Det er greit å bli glad i romkameratene dine, men du burde aldri ha sex med dem. Ikke bare kan det føre til dramatikk mellom dere, men de andre dere bor sammen med skrev heller ikke under på å bo med et kjærestepar som har sex til alle døgnets tider i rommet ved siden av. Du burde heller ikke hoppe til køys med kjæresten, bestevennen eller slektninger til noen av dem du bor sammen med.

9. Kjæresteregler

Som nevnt i punktet ovenfor, så er det ingen som har skrevet under på å bo sammen med deg og kjæresten din, med mindre det er avtalt på forhånd. Sett derfor regler på hvor mange dager i uken kjæresten kan overnatte der, så det ikke ender opp med at en kjæreste nærmest flytter inn og bruker fasilitetene, uten å betale for det.

Foto: New Woman/merle Mustafa

10. Del opp kjøleskapet

Tanken om å dele basisvarer som brød, melk og egg er gjerne fint i teorien, men fungerer dårlig i praksis. Det ender som regel med at en betaler mer enn andre, og om det ikke er tilfelle er det alltid en som spiser mer enn de andre. Del heller kjøleskapet inn i forskjellige soner, og kjøp inn hver deres varer. Legg brødet i fryseren, så slipper du at det blir muggent før du spiser det opp.