DANSK: Olsenbanden føles som typisk norsk, men egentlig er filmene basert på danske Olsenbanden. Noen scener er nesten identiske som i originalfilmene.
DANSK: Olsenbanden føles som typisk norsk, men egentlig er filmene basert på danske Olsenbanden. Noen scener er nesten identiske som i originalfilmene. Foto: (YouTube)

Visste du at det var så likt?

«Olsenbanden»-serien er Ukens klassiker.

Publisert

(SIDE2): Flaggene gjøres klare til heising, bunadsskjorta er strøket (i hvert fall snart) og korpsene finpusser på instrumentene sine. Det er klart for 17. mai-feiring, og i serien Ukens klassiker tar vi derfor en norsk vri denne uken.

Vi velger å ta for oss en filmserie som ikke egentlig er norsk, men som likevel er blant de mest elskede filmene som er laget her i landet. Grunnen til at vi tar for oss hele serien, er rett og slett fordi det er vanskelig å finne nok stoff om hver enkelt film.

Kjenningsmelodien til filmene er en favoritt hos mange korps og kan høres minst like ofte i 17. mai-toget som «Gammel Jegermarsj».

Ukens klassiker er «Olsenbanden»-filmene.

Les alle artiklene i serien Ukens klassiker.

- Olsenbanden var opprinnelig en dansk serie. Det finnes også en svensk versjon, kalt «Jönssonligan». Den danske filmen ble vist i Norge, men hadde lite suksess. Regissør Knut Bohwim fikk ideen om å lage en norsk versjon. Bowhin fikk ingen økonomisk støtte til den første filmen, og måtte pantsette huset sitt for å få lage den.

- Bohwim hadde tidligere laget filmen «Sus og Dus på byen», med Carsten Byhring og Arve Opsahl i hovedrollene som to småkriminelle. Byhring spilte «sjefen», mens Opsahl spilte makkeren. Bohwim tenkte å gjenta dette, ved at Byhring skulle spille Egon og Opsahl skulle spille Kjell. Men Opsahl fikk se den danske «Olsenbanden», og sa at han ville spille Egon. Og da ble det slik. Aud Schønemann var også med i «Sus og Dus på byen», mens Sverre Holm fikk tilbud om å spille Benny over telefon.

- Nesten alle de norske filmene er basert på de danske. Men de norske filmene kom i en annen rekkefølge, noe som førte til noen logiske brister. «Olsenbandens siste bedrifter» åpner med at gjengen er på Mallorca uten penger, noe som er en direkte fortsettelse fra «Olsenbanden går amok». Men i Norge ble «Olsenbanden møter Kongen & Knekten» lansert mellom disse, så det ga egentlig ikke mening at Olsenbanden befant seg på Mallorca. Samme problem hadde de med «Olsenbandens siste bedrifter» og «Olsenbanden på sporet», hvor «Olsenbanden for full musikk» ble lansert mellom.

- Se bortklipte scener:

- I «Olsenbandens siste bedrifter» skulle Egon druknes, men kameratene redder ham. Da Egon kom opp av vannet, skulle Kjell gi ham skoene, som lå i jordmorveska. Men Byhring slet med å åpne den, så Opsahl ble heist opp og ned i det kalde vannet flere ganger. Til slutt ble det nok for Opsahl, og han sa at Byhring måtte få opp veska. Da sa Byhring: «Jeg er faen ikke skomaker, jeg er skuespiller».

- Se Opsahl fortelle denne og flere andre historier fra Olsenbanden-innspillingene her:

- I «Olsenbanden og Dynamitt-Harry mot nye høyder» skulle Opsahl sitte i en vinduspussemaskin på SAS-hotellet. Da scenen var ferdig innspilt, tok filmstaben lunsj. Men de glemte Opsahl. Han ble sittende i maskinen til de andre hadde spist.

- I 1976 var Olsenbanden med i en kampanjefilm fra Oslo Kommune for Rusken-aksjonen. Se klipp fra filmen her:

- Olsenbanden var også med i Rusken-aksjonen i 1979. Se klipp fra filmen her:

- I «Olsenbanden og Dynamitt-Harry går amok» ser gjengen på en film før de skal ut og røve. Filmen de ser på er «Kjære lille Norge», og mannen Benny ler av i filmen er Arve Opsahl.

- I «Olsenbandens siste bedrifter», blir Kjell jaget av en kvinne mens han roper «Hu er ute etter meg ... hun trur jeg er Carsten Byhring». Kvinnen var Byhrings kone Bjørg.

- I 1979 var Olsenbanden med i en kortfilm for Televerket. Manuset var skrevet av Sverre Holm. Se filmen her:

- I den første filmen, blir banden jaget av en vakthund, og hunden angriper Kjell. Men hunden gikk faktisk til angrep på Byhring, og det endte med at hundens eier måtte ta på kostymet og spille Kjell.

- Opsahl, Holm og Byhring hadde biroller som fulle nordmenn i den danske «Olsen-bandens sidste bedrifter».

- I «Olsenbanden og Data-Harry sprenger verdensbanken», er det en biljakt. Flere av klippene i scenen er hentet fra den danske versjonen av filmen.

- I «Olsenbanden for full musikk» sprenger gjengen seg gjennom Nationaltheatret mens orkesteret spiller. Scenen er kryssklippet med den danske filmen, som ble tatt opp i «Det Kongelige Teater» i København.

- Filmtemaet er kjent, men i første film var det et annet tema. Dette var skrevet av Egil Monn-Iversen, og ble ikke brukt i de andre filmene. Det mest kjente temaet er skrevet av danske Bent Fabricius-Bjerre.

Kilder: Imdb (I), Imdb (II), Imdb (III), Wikipedia (I), Wikipedia (II), Wikipedia (III), Wikipedia (IIII), Wikipedia (IIIII), Wikipedia(IIIIII), Østkantavisa, OlsenbandenFanClub.webs.com, Olsenbanden97.blogg.no.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!