Foto: Oro Film

Verdens største filmbyggverk

Tro kan flytte fjell, heter det. I Hollywood flytter man både fanger, strender og byer.

Publisert

(SIDE2:) Denne uken ble det kjent at 200 fanger i den meksikanske byen Veracruz ble flyttet fordi Mel Gibson skal spille inn sin nye film i Mexico.

Mer fra Side2. no: Besøk forsiden

Skaffer optimale arbeidsforhold
Gibson har et nært forhold til meksikanske myndigheter etter filmingen av «Apocalypto» ble spilt inn i Veracruz. Og de gjør sitt til at han skal få optimale arbeidsforhold.

Det synes imidlertid ikke slektningene til de 200 innsatte noe særlig om og de har protestert heftig utenfor fengselet den siste uken, skriver nyhetsbyrået Reuters. Likevel har Gibson fått tømt den ene vingen av fengselet for at filmingen kan begynne.

Mel Gibson er imidlertid ikke den første filmproduksjonen eller regissøren som har grepet inn i natur og folks liv for å lage film.

Nasjonalparkstrand
Da Danny Boyle og Fox skulle filme «The Beach» med Leonardo DiCaprio i Thailand var filmteamet ikke helt fornøyd med stranden de fant. Filmproduksjonen fikk først tillatelse til å omforme en strand ved Maya Bay på Phi Phi-øya for flere scener. I etterkant klaget de lokale på at omformingen av stranden som blant annet betød å plante store palmetrær og rive opp annen vegetasjon førte til at stranden eroderte.

Stedet var en del av nasjonalparken og saken kom således opp for thailandsk rett tross for at filmskaperne hadde fått tillatelse. Det endte med at det ble gjort et stort arbeid for å forsøke å føre stranden tilbake til sin originale form.

Tok med hobbithull hjem
Da Peter Jackson skulle lage «Ringenes Herre», var en av hans styrker at filmen skulle skapes i newzealandsk kultur. I månedsvis bygget man derfor småfolket hobbitenes ene landsby, Hobbitun, på store gårdsfelt. Hele småhus og hobbithuler ble bygget. Stor var imidlertid forferdelsen da filmskaperne tok mesteparten ned igjen etter filmingen for mange Tolkien-fans som gledet seg til å komme på besøk.

Nå skal det sies at Peter Jackson faktisk rekvirerte blant annet hovedpersonen Frodos hobbithull og satte det opp igjen på sin egen eiendom etter at filmenes suksess var et faktum. Det skal ifølge newzealandsk media i dag brukes som et gjestehus

Foto: Sfnorge

Da Ridley Scott filmet «Gladiator» var Colosseum i Roma for komplisert å skyte i. Men det vekket oppsikt da myndighetene i Malta ga ham tillatelse å bygge et nesten fullt colosseum på ruinene av Fort Ricasoli. Men det var åpningsscenene der et stort slag skjer i skogen som vakte mest harme.

Deler av scenene ble skutt i Surrey i England i Bourne Woods. Ridley Scott og DreamWorks fikk tillatelse til å felle deler av skogen for å få den til å se mer herpa ut, rett og slett.

Bygget en getto
En annen stor filmbygger er Roman Polanski som støtte på et problem da han skulle filmen holocaustfilmen «Pianisten». Deler av filmen foregår innenfor jødegettoen i Warszawa, og den eksisterer ikke lenger. Polanski startet derfor et enormt byggeprosjekt i de store områdene til Babelsburg Studios i Berlin der store deler av gettoen ble gjenoppbygget i full størrelse. Dog sto Polanski for gjenbruk. Han benyttet seg blant annet av sovjetiske brakker som byggemateriell under filmens siste scener da Warszawa bombes sønder og sammen da disse skulle kondemneres likevel.

Tegningene og arbeidet var så omfattende at de i dag finnes på museum i både Berlin og Warszawa.

Vår hjemlige «Max Manus» krevde et stort byggeverk, men blir småtteri i internasjonal sammenheng. Som for eksempel når James Cameron bygger deler av «Titanic» i verdens største filmvanntank i Mexico.

Der sørget han for å holde Leonardo DiCaprio og Kate Winslet nærmest konstant i frysemodus. Begge har sagt at de store vannscenene er noe av det mest utfordrende som er blitt gjort da vannet ikke akkurat var oppvarmet.

Verdens største permanente
Rekorden for verdens største permanente filmsett innehas imidlertid av Harry Potter-filmene. Filmsettet er det som forestillinger den store hallen der alle annonseringer og måltider inntas på Galtvort skole.

Hallen står permanent og kan til en hver tid romme 200 skuespillere med fulle kamerarigg. Den store Great Hall på Galtvort er formet etter samme sted i det største colleget i Oxford, Christchurch.

Foto: Smn

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!