STOLTE: Morten Hegseth Riiber og Vegard Harm brøt ut i hemningsløs jubel da de mottok nyheten om Gullruten-nominasjonen.
STOLTE: Morten Hegseth Riiber og Vegard Harm brøt ut i hemningsløs jubel da de mottok nyheten om Gullruten-nominasjonen. Foto: VGTV

Gullruten 2019

Vegard Harm og Morten Hegseth Riiber har kjent på medaljens bakside

Det sprudlende tospannet «Harm & Hegseth» er kjent for sin humoristiske og lite selvhøytidelige fremtoning. Men gutta har ikke alltid vært like trygge i seg selv.

Publisert Oppdatert

Vegard Harm (23) og Morten Hegseth Riiber (33) brøt ut i hemningsløs jubel da årets Gullruten-nominasjoner ble presentert.

Den humoristiske duoen er nemlig nominert til den gjeve Publikumsprisen når TV-bransjen hyller seg selv under Gullruten lørdag 11. mai.

Gjennom VGTV-programmet «Panelet» og den populære podkasten «Harm & Hegseth» har de med glimt i øyet fremkalt utallige latterbrøl blant unge som voksne. Nyheten feiret de slik de kan best.

– Vi ble skikkelig glade, og så begynte vi å krangle. Og så ble vi glade igjen. Akkurat som det skal være. Vinner vi, skal det feires med sinnssyk fest og en takketale som ikke skal bli kjedelig. Og for et selskap å være i: Ære være Solveig, Else, Jørgine, Anne og alle de andre legendene vi er nominert med. Vi er meget stolte av å være i det selskapet, forteller gutta til Her og Nå.

30 april presenteres de som har fått flest stemmer på Side2 og Her og Nå. Avstemmingen vil foregå helt til prisutdelingen går av stabelen i Bergen 11. mai.

Har imponert på hver sin kant

Vegard og Morten er ikke fremmed for å by på seg selv, og de har på hver sin kant imponert med innsatsen i henholdsvis «Vegard X Funkygine» og «Skal vi danse».

De siste årene har Harm og Hegseth vært fast inventar under prisutdelingen, da de selv har tatt temperaturen på den røde løperen og delt ut pris til mennesker de har stor respekt for.

At de nå har tatt steget og selv kan få æren av pryde peishylla med den prestisjetunge prisen, har vært en drøm som har gått i oppfyllelse.

– Dette eventyret har blitt til mens vi har gått. Det var absolutt ikke en dundersuksess med en gang, men takket være tålmodighet og tillit fra VG så har de gitt oss tid til å bygge opp et univers vi i dag er stolte av å jobbe med. En slik nominasjon betyr enormt mye for oss. Vi har jo opplevd at dem som følger med oss setter pris på det vi gjør, men å bli nominert til Gullruten er maksimalt stas!

Litt redd hverandre

At Vegard og Morten skulle ende opp som et tospann, var ikke gitt.

– Vi møttes i TV 2-programmet «Ettermiddagen» for syv år siden, og da var jeg litt redd Vegard, og Vegard litt redd meg, ler Morten.

GLIMT I ØYET: Den fargerike duoen byr på seg selv i VG-suksessen Panelet. Det har falt i smak hos TV-seerne.
GLIMT I ØYET: Den fargerike duoen byr på seg selv i VG-suksessen Panelet. Det har falt i smak hos TV-seerne. Foto: VGTV

– Men Vegard har vist seg å være avsindig morsom, varm og med altfor lav selvtillit, kombinert med en periodevis altfor god selvfølelse. Et komplekst og deilig menneske som søren meg har fått til alt mange drømmer om i løpet av en alder av 23, skryter Morten varmt.

Åpne om vanskelighetene

Veien til røde løpere, prisutdelinger og hyllester på sosiale medier har ikke blitt til uten motstand. Gutta har på hver sin kant opplevd utfordringer som har gjort dem desto mer takknemlige for den medvindsbølgen de surfer på i dag.

Vegard gikk på videregående da de humoristiske videosnuttene han la ut spredte seg som ild i tørt gress på sosiale medier. Han var på toppen av verden da han flyttet til Oslo som 19-åring.

Men møtet med storbyen skulle vise seg å bli overveldende. Da Vegard gjestet «Lindmo» for kort tid siden, fortalte han åpenhjertig om angsten som tok overhånd da presset ble for stort.

– Jeg ble veldig mørk til sinns. Hele oslogryta, den bransjen og jobben liksom slukte meg. Jeg ble veldig redd og fikk angst. Jeg gikk fra å ha det gøy på jobb til å stå foran kamera og late som. Se på meg, se hvor morsom jeg er – så var jeg veldig mørk innvendig og hadde det overhodet ikke bra, forteller han til Lindmo.

Vegard forteller at han til slutt søkte profesjonell hjelp og tok ordentlig grep om livet sitt. At han flyttet hjem til hjembygda Stokke i Vestfold ble avgjørende.

– Stokke er for meg trygghet. Jeg pendler til Oslo, og hver gang jeg går av toget, får jeg en ro. Der har jeg farmor og farfar rett over tunet, og broren og fetteren min like ved. Jeg trenger det i livet mitt, forteller han i intervjuet.

MORMORS FANG: Morten er fjerdegenerasjons journalist og har jobbet i lokalavisen siden han var ni år gammel. Her sammen med mormor Grethe Rødde.
MORMORS FANG: Morten er fjerdegenerasjons journalist og har jobbet i lokalavisen siden han var ni år gammel. Her sammen med mormor Grethe Rødde. Foto: Privat
FAMILIEKJÆR: Vegard trådte sine barnesko i Stokke utenfor Oslo. I dag har han flyttet tilbake etter noen hektiske år i hovedstaden.
FAMILIEKJÆR: Vegard trådte sine barnesko i Stokke utenfor Oslo. I dag har han flyttet tilbake etter noen hektiske år i hovedstaden. Foto: Privat

- Alle opplever opp- og nedturer

Også Morten hadde sitt første møte med rampelyset som tenåring, da han deltok i realityserien «Big Brother». Siden har han vært åpen om panikkangsten som rammet ham noen år senere.

Da han var gjest i TV-programmet «En kveld hos Kloppen», fortalte han om da han midt i en tunnel ble grepet av frykten for å dø. Med årene har angsten sluppet taket, og Morten har funnet en ro i seg selv.

– Angst er aldri gøy, men heldigvis gikk det over etter kort tid. Alle opplever opp- og nedturer i livet, sier han til Her og Nå.

I dag er Morten gift med økonomen Anders Riiber, og bonuspappa til ei liten jenta.

– Anders betyr masse. Han jorder meg og gir meg perspektiv på alt, selv om han aldri følger med på det jeg gjør. Det elsker jeg, runder Morten av.

DEN GANG DA: Morten vokste opp i Stjørdal utenfor Trondheim. Her er han sammen med en god venninne.
DEN GANG DA: Morten vokste opp i Stjørdal utenfor Trondheim. Her er han sammen med en god venninne. Foto: Privat

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!