Reise

Drøm deg bort til New Yorks skjulte perler

Med jetlagen på din side og direktefly fra Oslo, står ingenting i veien for en uforglemmelig langhelg i The Big Apple.

Publisert

Foto: Emma Wainwright, H5 Property, Beauty & Essex, The High Line, Aina Marie Uchermann, Rosemary's, Dream Downtown

New York har en helt egen evne til å kapre hjertene til alle som kommer på besøk. Byen er flere ganger kåret til verdens kuleste by, og den slutter aldri å fascinere. Her finnes utallige spennende attraksjoner, museer, restauranter, grønne og frodige parker og i tillegg, et pulserende uteliv. Det spilles live musikk i alle kriker og kroker, og er du heldig kan du oppleve verdens beste musikere til en slikk og ingenting.

Med så mye spennende å se, er det ikke rart at mange velger å komme tilbake - om igjen og om igjen. Men for at du ikke skal gå deg helt vill i «det store eplet» kan det være lurt å vite hvor du skal gå, vi gir deg noen skjulte perler.

Les også: Her er tipsene som gjør det enklere å reise

Torsdag

En dag som Carrie Bradshaw

Husker du følelsen av å sitte klistret til TV-skjermen og ønske deg Carrie Bradshaws glamorøse liv? Nå kan du gjøre noe med det. For hva er vel bedre enn å rusle rolig rundt i nabolaget hennes en fredag morgen? West Village, er et av Manhattans mest trendy og fredelige nabolag. Her kan du som Carrie trekke lukten av nytraktet kaffe inn i neseborene og være flue på veggen når Manhattan våkner til liv.

Fasjonable Soho

Glem handlegaten Karl Johan, i New York er det Soho som gjelder. Går du rundt i gatene vil du finne alle slags typer butikker, og her skal shoppingmusklene virkelig få kjørt seg! Hovedgaten heter Broadway, og strekker seg fra W Houston (i New York uttales det Hauston) ned til Canal Street. Her finner du butikker som Zara, Top Shop, &Other Stories og Victoria´s Secret. Overrask kroppen med skjønnhetspleie hos Birchbox, stell neglene ved en av de mange beautysalongene.

Er du ute etter å fornye garderoben med fine kvalitetsplagg er Club Monaco og COS gode alternativer. Det er få ting som kan konkurrere med en rykende kopp varm sjokolade etter en vellykket handletur. MarieBelle ligger kun et par minutters gange fra Broadway, og går for å være en av de aller beste innen sjokolade – både varm og kald. Eller gå for en gresk yoghurt pyntet med bær og granola fra Chobani.

Lunsj

Hjemmelaget italiensk pasta? Ja takk! Med sin grønne takterrasse er ikke Rosemary´s en hvilken som helst restaurant, de dyrker nemlig mye av sin egen mat på taket. Restauranten har en hyggelig og lun atmosfære og passer ypperlig til et lunsjbesøk. Ønsker du et annet alternativ kan du prøve The Butchers Daughter, som til tross for navnet kun serverer vegetarmat og er 100 prosent melkefritt. Er du i det eksotiske hjørnet serverer restauranten Chikarashi sin egen variant av den Hawaiske retten poké bowls, med asiatiske smakstilsetninger.

Jazz i parken

West Village er kjent for sine mange jazzklubber, men du trenger ikke betale i dyre dommer av den grunn. Ta turen til Washington Square Park etter lunsj og opplev musikken – helt gratis. Når mørket faller på kan man høre tonene fra musikken som siver ut fra jazzklubbene. Her er det mye å velge i, men to som er verdt et besøk er Smalls og Blue Note. Begge steder tilbyr stemningsfull jazz framført av proffe musikere.

Fredag

Breakfast with a view

Upper East Side er kjent for sine flotte bygninger og luksuriøse livsstil. Her ligger også et av Manhattans mest spennende museer, The Metropolitan Museum of Art, eller The Met. Museet bugner av utstillinger og har siden 1872 vært en av byens hovedattraksjoner, både for turister og kunstelskere. Start gjerne dagen med en time eller to på utstilling før du nyter en lett frokost på takterrassen, som har full utsikt over Central Park.

Tips! Både The Dream og The James Hotel har fine takterasser, og begge ligger sentralt i Soho/Tribeca med gåavstand til det meste.

Transport

Med lange avstander er det lurt å benytte seg av de mange transportmulighetene i byen. Prøv for eksempel å strekke armen ut fra fortauskanten for å kapre en av de kjente yellow taxi (det er vanlig å tipse taxisjåfører med 1$ ekstra). Det går også an å bestille Uber, Lyft eller Gett Taxi via apper på mobilen. Er du ute i rushtiden anbefales subwayen, da kan du spare masse tid, selv om det til tider kan bli litt trangt om plassen.

Lørdag

Concrete jungle

Det finansielle distriktet er nærmest oversvømmet av menn og damer i dress og fasjonabel kontorstil. Her ligger også Wall Street, der karrierejegerne kjemper om suksess. I området kan du besøke Ground Zero, minnesmerket etter 9/11. Like ved siden av står New Yorks høyeste bygning, Freedom tower, og her er det mulig å komme nesten helt til topps. Etter mange inntrykk på Ground Zero, har magen lett for å rumle. Takket være sine travle arbeidere er heldigvis distriktet eksperter på sunn og god hurtigmat. Prøv for eksempel en saftig hummerbaguette hos Luke's Lobster eller en frisk salat hos Roast Kitchen.

Etter lunsj kan du ta turen nedover Wall Street. Her finner du bygninger som The New York Stock Exchange og Federal Hall. I enden av gaten ligger The East River, hvor du kan se Brooklyn Bridge. Orker du mer, kan du ta turen over brua – den har fantastisk utsikt over The New York Skyline.

Tips! De skjulte restaurantene og cocktailbarene byr på glitter og glamour - så her er det bare å finne frem finstasen!

Bak skjulte dører

Glem turistfellene, det er bak skjulte dører du kan oppleve New Yorks magiske verden. De som kjenner byen vet at de beste stedene ligger forkledd som andre fasader, for eksempel i form av en telefonboks, en nedlagt kinesisk restaurant, eller gjemt bak en café.

Restauranten Beauty&Essex er en av disse. Inngangen ligger bortgjemt bak en antikvitetsbutikk, og du må helt i enden av rommet for å åpne døren. På innsiden venter smakfulle tapasretter og god stemning. Restauranten vet også å sette pris på oss kvinner – det serveres nemlig gratis rosévin på jentedoen.

Shhh... speakeasy

Det er ikke bare de beste restaurantene som ligger bortgjemt på Manhattan. I ekte speakeasy-stil kan du unne deg byens beste drinker hos en av de skjulte cocktailbarene. Og med Gatsby glamour og stemningsfaktor på 50+ er dette et must på listen. Skjulte cocktailbarer er nærmest blitt en tradisjon i New York, helt fra tidlig på 1900-tallet da det ble innført alkoholforbud i byen. Den gangen var det kun noen få heldige som visste om festlighetene. Nå har du også sjansen til å ta del i Manhattans bortgjemte verden, og her er to av stedene du burde stikke innom.

Hos Bathtub Gin er inngangen maskert bak en falsk vegg bak Stone Street Cafe. Og Bathtub Gin er nettopp det – spesialister på ginholdige drinker, og med et stort badekar plassert midt i lokalet. Her kan du oppleve levende underholdning, som både er musikk og dans fra up-and-coming artister. Apothéke er en annen speakeasy, som befinner seg bak en illusjon av en nedlagt kinesisk restaurant ved navnet Gold Flower Restaurant. Her serveres drinkene med selvdyrkede urter, som godt komplimenterer den intime stemningen i baren.

Central Park

Manhattan oppleves best til fots, og Central Park er intet unntak. Går du inn i parken fra The Met og følger veien inn mot midten, så vil du se båthuset «The Loeb». Området blir ofte brukt til filminnspillinger, så her vil du nok kjenne deg igjen. Det er mulighet for å leie robåt, gondol (med sjåfør) eller unne deg noe kaldt i glasset.

Etter båthuset kan du spasere sørover gjennom parken, da vil du ende opp på 5th Avenue. Her venter byens beste utsikt fra Top of The Rock, og er det fint vær kan du til og med få oppleve å se byen rødme i gløden av solnedgangen.

Søndag

Chelsea Market

Smak. Lukt. Nyt. Parallelt med The High Line ligger Meatpacking-distriktet og Chelsea Market. Her kan du kjøpe mat fra hele verden – fra fersk fisk til varme supper, oster, vin og nybakte kaker. All maten er av høy kvalitet, og hyllet av matentusiaster og mesterkokker. Blant annet kan du smake øl fra syltetøyglass eller krydder fra Det fjerne østen.

Brunsj og kulturelle innslag

Er det en ting New Yorkere kan, så er det å spise søndagsbrunsj! Restaurantene har ofte egne helgemenyer, med god mat – og ubegrenset mimosa. Har du fortsatt krefter igjen etter lørdagen er Paradou et godt alternativ. Her er det som om festen aldri tar slutt, og hele måltidet koster rundt 30$ per person

The High Line

Opprinnelig bygget som en opphevet transportlinje for godstog, er The High Line i dag en av Manhattans hippeste attraksjoner. Begynner du ved den nordlige inngangen i Midtown (34th Street og 12 avenue) og går sørover, så ender du i Chelseaområdet. På veien finnes små boder med servering, kunstdekorasjoner og hyggelige benkeplasser. Det er også en super måte å se byen på – uten alle bilene og støyen fra gatene. Handler du lunsjen på Chelsea Market er dette også et godt sted å spise maten utendørs, mens du nyter utsikten over The Hudson River og Chelseaområdet.

OBS! The High Line er populært, og særlig i helgene kan det være fullt av folk, nesten som å gå i kø. Det er derfor lurt å være tidlig ute. Avslutt langhelgen med et kulturelt innslag fra et av de mange kunstgalleriene i Chelsea. Her ligger de på rekke og rad, med en god blanding av nye og mer kjente kunstnere fra hele verden.

Tips! Kjøp en vannflaske før du går nedover The High Line, ellers kan du bli nødt til å betale fem ganger prisen ved en av de mange bodene.

Union Square

Søndag er markedsdag, og Farmers Market på Union Square er intet unntak. De lokale bøndene står oppstilt med boder og selger godsaker som kaker, frukt, grønnsaker og blomster. Kunstnerfloraen blomstrer på Union Square, og du kan høre livemusikk og se kunstnerne jobbe. Det også mulig å sikre deg en suvenir, ofte for en billig penge. Fra torget har du gåavstand til flere kjente steder, for eksempel Flat Iron-bygningen

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!