- Usikker på hvor mange kredittkort jeg har

- Men du kan telle? Spør «Luksusfellen»-økonom Hallgeir Kvaldsheim.

Publisert

(SIDE2:)- Jeg vet ikke hvor mange kredittkort jeg har hatt. Jeg får telefoner fra ulike kreditorer om at jeg må betale, sier Jone Skartveit (23) i «Luksusfellen».

Siviløkonom Hallgeir Kvaldsheim er tydelig oppgitt i sesongpremieren av TV3-serien.

- Jeg er ikke sikker på hvor mange kredittkort jeg har, sier Jone.

Men du kan telle? Lurer da en irritert Hallgeir.

- Jeg har tre eller fire. Men jeg er ikke sikker.

Senere i programmet viser det seg at 23-åringen har hatt opptil ni kredittkort. 

Hallgeir Kvadsheim i Luksusfellen.
Hallgeir Kvadsheim i Luksusfellen. Foto: (TV3)

- Du har ingen kontroll!

I onsdagens program handler det om Jone som er bosatt utenfor Stavanger. Han har en sønn, og bor annenhver helg i et hus ved siden av foreldrene, og resten av uken sammen med kjæresten i leilighet. Han har fast jobb som vekter og en netto inntekt på 22.000 kroner i måneden.

Tross dette så har han en gjeld på nesten 400.000 kroner, til banken, venner og familie.

- Du har lagt deg opp en gjeld på nesten 200.000 kroner med kredittkort. Du har ikke kontroll overhodet! Du har hatt opptil ni kredittkort. Du tror det er snakk om fire eller fem. Jeg må få de kredittkortene du fortsatt bruker, sier Hallgeir og fortsetter:

- Og du må slutte å skylde på andre. Det er ikke forklaringer, det er unnskyldninger. Du må slutte å skylde på andre.

Gjemmer regningene

Jone har ikke kontroll på hvor mye han skylder, og når han får post så putter han dem i en plastpose og legger igjen alle regningene hos foreldrene sine. Han orker ikke ha dem i sin egen bolig.

Overfor Side2 sier Jone at bruk av kredittkortene ble en ond sirkel, og det økonomiske rotet startet da det ble slutt med den forrige kjæresten. 

- Da ekskjæresten min og jeg gjorde det slutt måtte jeg plutselig klare alt økonomisk selv. Vi hadde lån sammen, og hun stakk fra alt. Foreldrene mine kausjonerte for et lån da jeg skulle begynne å betale alt alene. Også måtte jeg plutselig betale bidrag for et halvt år tilbake. Det hopet seg rett og slett opp med regninger, og da begynte jeg med kredittkort igjen. Det ble en ond sirkel.

Jone ble overrasket over hvor ille det sto til med økonomien. Hallgeir og siviløkonom Christian Vennerød gir Jone oversikt over situasjonen, og på hvilke områder han må skjerpe seg. 

Foto: TV3

- Jeg var klar over at jeg hadde gjeld, men det overrasket meg at det var mer enn jeg trodde. Også ble jeg veldig overrasket over hvor dyrt det var med smålånene jeg hadde tatt.

Hva tenker du om at du hadde så mange kredittkort?

- Jeg visste at jeg hadde brukt mange kredittkort etter hvert, men mange av de ble slettet da jeg fikk refinansiert lån, men så klarte jeg å havne tilbake igjen. Det var en del grunner til at jeg klarte å havne tilbake igjen, og da begynte jeg å ta opp nye kredittkort. Men det er klart jeg ble sjokkert over at jeg hadde brukt så mange fra jeg var 18 år og fram til de kom og ryddet opp.

På hvilken måte har du endret deg?

- Jeg har alltid «Luksusfellen» i bakhodet når jeg er i butikken. Jeg er mer observant, spesielt når det gjelder småkjøp. Jeg har lært at småkjøp er veldig dyrt. Også smører jeg matpakke til jobben. Det er slutt på småkjøp, og jeg tar ikke opp mer lån eller kredittkort. I tillegg så sparer jeg først om det er noe jeg trenger, og kjøper det etterpå.

- Planen framover nå er å bli gjeldfri. Jeg skal bli kvitt all drittgjeld og starte på nytt. Også skal jeg inn på boligmarkedet. Føler jeg har en god plan, og det skal gå fint å følge den. 

Klarer Joner å følge «Luksusfellen»-ekspertenes plan? Hallgeir blir i hvert fall svært oppgitt over 23-åringen opptil flere ganger. Se programmet på TV3 onsdag klokken 20:30.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!