ETTERMIDDAGSUNDERHOLDNING: Jeffrey A. Townes og Will Smith aka Jazzy Jeff og The Fresh Prince sørget for god underholdning fra skolen var slutt til middag og leksetid på 90-tallet.
ETTERMIDDAGSUNDERHOLDNING: Jeffrey A. Townes og Will Smith aka Jazzy Jeff og The Fresh Prince sørget for god underholdning fra skolen var slutt til middag og leksetid på 90-tallet. Foto: Michael Ochs Archives / Stringer / Getty Images

Nostalgi

90-tallsseriene vi så etter skoletid

«The Fresh Prince og Bel Air», «Melrose Place», «Baywatch» og «Under samme tak». Hvilke av disse husker du?

Publisert Oppdatert

Det gjaldt å kjappe seg hjem fra skolen og benke seg foran TV-en for ikke å gå glipp av de mange seriene som gikk etter skoletid, men før foreldrene våre kom hjem fra jobb.

Mange husker 90-tallet som selve glanstiden for amerikanske ungdomsdramaserier. Og hadde du ikke kabel-TV selv, var løsningen å stikke over til venninna og ta plass i sofaen der.

En av de største forskjellene er imidlertid at folk den gang stort sett hadde de samme referansene, fordi streaming ikke ennå hadde blitt allemannseie. Dermed hadde alle crush på de samme hotte skuespillerne, og de mest engasjerende samtalene i lunsjen dagen etter dreide seg ofte om gårsdagens episode. For ikke å glemme at det var vanligere at engelske TV- og filmtitler ble oversatt til norsk - vi har derfor inkludert de vi fant i denne saken.

Vi spurte brukerne på vårt forum Kvinneguiden om hvilke TV-serier de husker best at de så etter skoletid på 90-tallet, og i denne saken kan du se noen av svarene som kom fra. Vil du diskutere TV-serier videre, kan du gjøre det i forumtråden her!

Her har vi børstet støv av noen mer eller mindre gode TV-serier som «alle» fulgte med på, i god gammeldags 90-tallsstil. Kjenner du igjen noen?

«Fresh Prince of Bel Air» (1990-1996)

IMDB-score: 7,9/10

«FRESH PRINCE OF BEL AIR»: Daphne Reid, (bak, fra venstre), James Avery, Wil Smith, Karyn Parsons, Joseph Marcell og Joseph Marcell. Foran Alfonso Ribeiro og Tatyana Ali. Gjengen gjorde suksess på skjermen på 90-tallet i «Fresh Prince of Bel AIr.
«FRESH PRINCE OF BEL AIR»: Daphne Reid, (bak, fra venstre), James Avery, Wil Smith, Karyn Parsons, Joseph Marcell og Joseph Marcell. Foran Alfonso Ribeiro og Tatyana Ali. Gjengen gjorde suksess på skjermen på 90-tallet i «Fresh Prince of Bel AIr. Foto: NTB scanpix

Den rike og velstående Banks-familien i Bel-Air visste nok ikke hva de sa ja til da de lot den gatesmarte og svært sosiale nevøen/søskenbarnet Will Smith fra Philadelphia flytte inn i sitt luksuriøse hjem.

Mye av seriens handlinger dreier seg rundt hva som skjer når Will, som har arbeiderklassebakgrunn, møter overklassen i Los Angeles. Smith går under sitt eget navn i humorserien, som ble hans store gjennombrudd. Han spiller en slags karikert utgave av seg selv.

Serien kan streames i dag på Netflix.

«Baywatch» (1989-2001)

IMDB-score: 5,2/10

«BAYWATCH»: Casten i populære «Baywatch», som gikk sin seiersgang på 90-tallet.
«BAYWATCH»: Casten i populære «Baywatch», som gikk sin seiersgang på 90-tallet. Foto: Shutterstock editorial / NTB scanpix

Denne serien trenger egentlig ingen nærmere introduksjon, men vi gjør det likevel. Serien fulgte et team med badevakter på en strand i Los Angeles, ledet av løytnant Mitch Buchannon. Serien følger dem i deres arbeid med å redde liv og takle personlig drama.

Serien hadde også kallenavnet «Babewatch», mye på grunn av alle damene i små badedrakter, med solbrun hud og store pupper. Er ikke så rart at stjerner som Pamela Anderson var det store crushet til mange gutter og jenter på denne tiden, sier vi!

Serien kan streames i dag på TV 2 Sumo.

«Melrose Place» (1992-1999)

IMDB-score: 5,8/10

MELROSE PLACE: Josie Bissett, Thomas Calabro, Andrew Shue, Courtney Thorne-Smith, Vanessa Williams, Doug Savant, Grant Show og Amy Locane spilte i «Melrose Place».
MELROSE PLACE: Josie Bissett, Thomas Calabro, Andrew Shue, Courtney Thorne-Smith, Vanessa Williams, Doug Savant, Grant Show og Amy Locane spilte i «Melrose Place». Foto: Moviestore / REX / NTB scanpix

Denne ungdomsserien er satt til en leilighetsblokk med samme navn i West-Hollywood. Serien følger en vennegjeng i ung voksen alder som bor i blokka, og skal prøve å navigere i voksenlivet.

Serien kan streames på Amazon Prime.

«Saved by the Bell» / «Skulk» (1989-1993)

IMDB-score: 7/10

HERLIG MOTE: Massevis av collegegensere med trykk og flotte 80-/90-tallsfrisyrer i «Saved by the Bell», altså.
HERLIG MOTE: Massevis av collegegensere med trykk og flotte 80-/90-tallsfrisyrer i «Saved by the Bell», altså. Foto: Archive Photos / Getty Images

En vennegjeng på seks tenåringer ved Bayside High School i Palisades i California forsøker å komme seg gjennom videregående-tiden.

Mark-Paul Gosselaar, Dustin Diamon, Lark Voorhies, Dennis Haskins, Tiffani-Amber Thiessen, Elizabeth Berkley og Mario Lopez hadde hovedrollene i serien.

Selv om mesteparten av serien dreier seg om mer lette temaer, er de også innom rusmisbruk, hjemløshet, miljøspørsmål og kvinnerettigheter med jevne mellomrom.

«Full House» / «Under samme tak» (1987-1995)

IMDB-score: 6,7/10

«UNDER SAMME TAK»: John Stamos (f.v.), Jodie Sweetin, Ashley eller Mary-Kate Olsen, Bob Saget, Candace Cameron og David Coulier spilte i den suksesfulle serien.
«UNDER SAMME TAK»: John Stamos (f.v.), Jodie Sweetin, Ashley eller Mary-Kate Olsen, Bob Saget, Candace Cameron og David Coulier spilte i den suksesfulle serien. Foto: Getty Images

Hvordan går det når en morgenshow-vert skal oppdra sine tre døtre alene? Det gir «Under samme tak» deg svaret på.

Serien følger Danny Tanner, de tre døtrene D.J., Stephanie og Michelle, musiker-svogeren Jesse Katsopolis og Dannys komikervenn Joey Gladstone. Serien var både morsom og hjertevarm og ga et innblikk i en litt annerledes familie. Funfact er at minstedatteren Michelle ble spilt av både Mary-Kate og Ashley Olsen.

I samtlige episoder oppstår det problemer, som løses med en moralpreken på kort tid. Danny og Jesses råd til jentene om at de alltid kan komme til dem for råd og støtte fikk oss til å ønske at vi hadde dem i våre egne liv.

Serien kan streames i dag på Netflix.

Det fantes også en del norske og skandinaviske TV-program vi fulgte med på før i tiden. Husker du for eksempel disse?

«Heartbreak High» (1994-1999)

IMDB-score: 7,8/10

«HEARTBREAK HIGH»: Gjengen i den populære ungdomsserien slik vi husker dem på midten og slutten av 90-tallet.
«HEARTBREAK HIGH»: Gjengen i den populære ungdomsserien slik vi husker dem på midten og slutten av 90-tallet. Foto: Shutterstock editorial / NTB scanpix

Denne australske high school-serien fikk på sin tid mye skryt for hvordan vanskelige temaer ble taklet, som mobbing og generasjonskonflikter.

I sentrum av serien står en gjeng videregåendeelever fra Sydney som vokser opp i et røft område av byen.

«Sunset Beach» (1997-1999)

IMDB-score: 6,8/10

SUNSET BEACH: Mange husker denne serien, ikke nødvendigvis på grunn av handlingen, men alle de snåle vendingene plottet tok.
SUNSET BEACH: Mange husker denne serien, ikke nødvendigvis på grunn av handlingen, men alle de snåle vendingene plottet tok. Foto: National Broadcasting Company (NBC)

Den klassiske saksofon-introen til denne 90-tallsserien har satt seg fast i minnet til mange som var tenåringer på slutten av 90-tallet. Serien ble etter hvert bedre kjent for sine bisarre løsninger på de fleste problemstillinger og utfordringer enn selve plottet.

Vi glemmer aldri da den onde, til da ukjente tvillingbroren til hovedkarakter Ben Evans dukket opp for å lage kvalm, mer konkret: Drepe flere karakterer i serien. Etter hvert ble det kjent at den onde tvillingbroren hadde holdt Ben fanget i et lager i 2-3 måneder og utgitt seg for å være ham.

Til slutt var det ingen andre måter for produsentene å ende det hele på enn å avslutte serien med at alt hadde vært en drøm som hovedkarakteren Meg Cummings fra Kansas hadde hatt.

«Life Goes On» (1989-1993)

IMDB-score: 7,1/10

LIFE GOES ON: Patti LuPone (f.v.) Bill Smitrovich, Kellie Martin, Tracet Needham og Chris Burke i serien «Life Goes On».
LIFE GOES ON: Patti LuPone (f.v.) Bill Smitrovich, Kellie Martin, Tracet Needham og Chris Burke i serien «Life Goes On». Foto: Warner Bros. Television

Vi følger livet til Thatcher-familien, bestående av Drew, hans kone Elizabeth og barna Paige, Rebecca og Charles. Serien var banebrytende i sin tid, fordi den var den første serien med en hovedkarakter med Downs syndrom. Skuespiller Chris Burke har også selv Downs syndrom.

«Days of Our Lives» / «I gode og onde dager» (1965-)

IMDB-score: 5,0/10

DAYS OF OUR LIVES: Cast og crew i «Days of Our Lives» anno 2015 poserer i presserommet etter at serien vant Emmy for beste drama under den 42. Emmy-utdelingen. Serien har gått på TV siden 1965 og holder stadig koken.
DAYS OF OUR LIVES: Cast og crew i «Days of Our Lives» anno 2015 poserer i presserommet etter at serien vant Emmy for beste drama under den 42. Emmy-utdelingen. Serien har gått på TV siden 1965 og holder stadig koken. Foto: AP / NTB scanpix

Hold på hatten nå, for denne såpeoperaen har gått på TV siden 8. november 1965, altså hele 53 år. Serien baserer seg på livene til familiene Horton og Brady og deres omgangskrets. Kjærlighet, drama, intriger og sjalusi er stikkord.

Du kan streame serien på Viafree.

Hvorfor ser vi enkelte TV-serier om og om igjen? Få svaret her!

«Helene og gutta» / «Hélène et les garçons» (1992-1994)

IMDB-score: 5,7/10

HELENE OG GUTTA: Skuespillerne i den franske serien poserer i 1993.
HELENE OG GUTTA: Skuespillerne i den franske serien poserer i 1993. Foto: Eric Robert / Contributor / Getty Images

Serien som gjorde at mange unge som ikke hadde fransk på skolen likevel kunne en del franske gloser («Les filles», «les garcons», «je t'aime», og så videre).

Denne franske dramakomedie-serien følger Hélène Girard og vennene hennes. De er collegestudenter og up and coming-musikere som mer enn gjerne samler seg på den lokale kafeen for en runde ekte sladder og sjekke hverandre opp. Ispedd en god dose kjærlighetsdrama, hadde denne serien alt man kan ønske seg.