AKTUELLE: Spice Girls er aktuelle som aldri før, etter at de (minus Victoria Beckham) i år la ut på ny turné. Gruppa slo gjennom på 90-tallet og har hatt mye å si for moten, både den gang, men også i dag, tror moteekspert.
AKTUELLE: Spice Girls er aktuelle som aldri før, etter at de (minus Victoria Beckham) i år la ut på ny turné. Gruppa slo gjennom på 90-tallet og har hatt mye å si for moten, både den gang, men også i dag, tror moteekspert. Foto: Ann Summa / Contributor / Getty Images

Mote

90-tallet er hottere enn noensinne. Her er trendene vi husker best - og som du fortsatt kan bruke i dag

Bland glittertopper med treningsbukser og bruk synlige sokker i skoene denne sesongen.

Publisert Oppdatert

90-tallsstjernene Spice Girls brukte sommeren 2019 på turné, til mange fans' store glede. Friends er fortsatt en av seriene som streames mest på Netflix og Marc Jacobs satte høsten 2018 26 av lookene fra den ikoniske grungekolleksjonen fra 1993 ut i produksjon igjen.

Streetstyle-moten preges av chunky sneakers, vide kjoler, neonfarger og dekorative hårspenner. For ikke å snakke om at mom-jeansen og treningsbuksa har fått en aldri så liten renessanse. Det er ingen tvil om at 90-tallet er tilbake for fullt!

Les også: 12 gutter vi forelsket oss i på 90-tallet - slik ser de ut nå

Ytterpunkter

Moteansvarlig for Kamille, Rubi Sørvik, mener den avslappede 90-tallsstilen er en motreaksjon på de siste årenes overdrevne feminine trender.

- 90-tallstrenden kom som en forlengelse av «norm-core»-trenden og en tilbakegang til det mer androgyne. Motebildet svinger ofte mellom ytterpoler, og da vil en mer avslappet trend ofte oppstå når fokuset eller er glamour og det overdrevne feminine, sier hun til Side2.

Rubi Sørvik, moteansvarlig for Kamille.
Rubi Sørvik, moteansvarlig for Kamille. Foto: Pressefoto

Hun beskriver trenden som «herlig avslappet», enten det dreier seg om den minimalistiske looken, grunge eller norm-core.

- Fjellsko, Dr Martens og sneakers, tennissokker og collegegensere, flanellskjorter og jeans med uflatterende (men kult!) snitt er beskrivende for tiåret, tidlig 90-talls som sådan. Denim var også et viktig element ved epoken.

- Hvorfor er det kanskje spesielt den yngre generasjonen voksne som leker seg med denne stilen?

- Først og fremst tror jeg grunnen kan være at de som var unge voksne på 90-tallet har gremmet seg over mom-fit jeansen og de synlige sokkene i noen år allerede, og da vil det føles unaturlig å ta i bruk trenden igjen. Den yngre generasjonen er i tillegg muligens mer utforskende i forhold til det androgyne og pålagte kjønnsforskjeller, fortsetter Sørvik.

- Driter litt i det

Mange av de som var barn på 90-tallet, har trykket trenden til sitt bryst. Den danske motejournalisten og programlederen Chris Pedersen tror Spice Girls, som var superstjerner da artister som Mø og designerne bak trendmerket Saks Pott var barn, har noe av æren.

Han sier til magasinet Eurowoman:

- De var småjenter da Spice Girls ble populære og definerte den moderne, unge, kule kvinnen som klarte alt selv. 90-tallsstilen er kodet med power.

- Mange 90-tallsinspirerte typer kler seg akkurat nå etter mottoet: «You go to the gym at 1 o´clock and have a party at 4». De har kanskje på seg et par treningsbukser, men også en glittertopp. Du vet ikke om de er på vei til fitness eller fest, om de skal på kostymeparty eller mener det helt seriøst. Det er så deilig! Det er deilig at det er en trend som driter litt i det, sier Kristian Hindø-Lings, digital moteredaktør for magasinet Alt for damerne til Eurowoman.

Her er noen av trendene fra 90-tallet som nok en gang er tilbake!

1. «Scrunchies»

Store hårstrikker i tekstil, eller «scrunchies» som det også kalles, er en trend mange hadde fått nok av og nok aldri tenkte de ville gå for igjen. Nå er de tykke hårstrikkene tilbake, og er altså noe av det hotteste du kan ha i håret om dagen.

TIDLIG UTE: Sarah Jessica Parker var tidlig ute med scrunchien. Nå har den tykke hårstrikken blitt trendy nok en gang.
TIDLIG UTE: Sarah Jessica Parker var tidlig ute med scrunchien. Nå har den tykke hårstrikken blitt trendy nok en gang. Foto: Jeff Kravitz / Contributor / Getty Images
SCRUNCHIES: Artisten Lizzo rocker scrunchie anno 2019.
SCRUNCHIES: Artisten Lizzo rocker scrunchie anno 2019. Foto: Getty Images

2. Satengkjole med spaghetti-stropper

Det er vanskelig å glemme Halle Berry under Sag Awards i 1995 når man tenker på satengkjoler med spaghetti-stropper. Kjoletrenden er igjen tilbake i bildet i 2019.

VAKKER: Halle Berry fikk mye oppmerksomhet for satengkjolen hun hadde på den røde løperen under Sag Awards i 1995.
VAKKER: Halle Berry fikk mye oppmerksomhet for satengkjolen hun hadde på den røde løperen under Sag Awards i 1995. Foto: Ron Galella / Contributor / Getty Images
ROSA DRØM: Modell Cindy Bruna i en rosa satengkjole med spaghettistropper under New York Fashion Week, 9. september 2019.
ROSA DRØM: Modell Cindy Bruna i en rosa satengkjole med spaghettistropper under New York Fashion Week, 9. september 2019. Foto: Christian Vierig / Contributor / Getty Images

3. Chunky sneakers

FRESH PRINCE: Skuespiller og artist Will Smith ble enormt populær gjennom den ikoniske TV-serien «Fresh Prince of Bel Air». Han var ofte å se i chunky sneakers, gjerne fra Nike/Air Jordan.
FRESH PRINCE: Skuespiller og artist Will Smith ble enormt populær gjennom den ikoniske TV-serien «Fresh Prince of Bel Air». Han var ofte å se i chunky sneakers, gjerne fra Nike/Air Jordan. Foto: Getty Images
CHUNKY SNEAKERS ANNO 2019: Streetstyle med chunky sneakers under Paris Fashion Week i juni 2019.
CHUNKY SNEAKERS ANNO 2019: Streetstyle med chunky sneakers under Paris Fashion Week i juni 2019. Foto: Getty Images

4. Militærbuksa

Militærbuksa er inn og ut av motebildet, men denne høsten er den definitivt in.

FRA 1997: Artist og 90-tallsikon Gwen Stefani rocket militærbuksa back in the days (og chunky sneakers, OG magetopp). Her med eksmannen Gavin Rotschild.
FRA 1997: Artist og 90-tallsikon Gwen Stefani rocket militærbuksa back in the days (og chunky sneakers, OG magetopp). Her med eksmannen Gavin Rotschild. Foto: Frank Trapper / Contributor / Getty Images
MILITÆR: Modell Stella Maxwell under moteuken i Milano i februar 2019 ikledd Nirvana-T-sjorte, militærbukser og Dr. Martens-boots i 2019.
MILITÆR: Modell Stella Maxwell under moteuken i Milano i februar 2019 ikledd Nirvana-T-sjorte, militærbukser og Dr. Martens-boots i 2019. Foto: Robino Salvatore / Contributor / Getty Images

6. Matchende rutete sett

I 1995 hadde filmen «Clueless» premiere, der Alicia Silverstone gjorde den rutete skolepike-uniformen, kjole utenpå T-skjorte-stilen og choker-halsbåndet, trendy.

TRENDSETTERE: Stacey Dash And Alicia Silverstone i «Clueless» fra 1995.
TRENDSETTERE: Stacey Dash And Alicia Silverstone i «Clueless» fra 1995. Foto: Paramount Pictures/Getty Images
RUTER ANNO 2019: Influenser Mary Lees i et rutete sett fra Michael Kors under New York Fashion Week, 11. september 2019.
RUTER ANNO 2019: Influenser Mary Lees i et rutete sett fra Michael Kors under New York Fashion Week, 11. september 2019. Foto: Daniel Zuchnik / Contributor / Getty Images

7. Store spenner

Nok en gang er iøyenfallende hårspenner på moten. Det fikk vi også se på mange streetstyle-bilder fra New York Fashion Week, som akkurat har funnet sted.

I 1998: Cameron DIaz med stor hårspenne i 1998.
I 1998: Cameron DIaz med stor hårspenne i 1998. Foto: Steve Granitz / Contributor / Getty Images
I 1998: Jennifer Lopez med iøyenfallende hårspenner. Legg også merke til den glitrende magetoppen.
I 1998: Jennifer Lopez med iøyenfallende hårspenner. Legg også merke til den glitrende magetoppen. Foto: Jeff Kravitz / Getty Images
FRA NEW YORK FASHION WEEK: Iøyenfallende, store hårspenner.
FRA NEW YORK FASHION WEEK: Iøyenfallende, store hårspenner. Foto: Georgie Hunter / Contributor / Getty Images

8. Band-T-skjorter

ROLLING STONES PÅ BRYSTET: Guns N' Roses-vokalist Axl Rose reklamerer for rockerkollegaene Rolling Stone på t-skjorten, fra omkring 1990.
ROLLING STONES PÅ BRYSTET: Guns N' Roses-vokalist Axl Rose reklamerer for rockerkollegaene Rolling Stone på t-skjorten, fra omkring 1990. Foto: Credit: KMazur / Contributor / Getty Images
ANNO 2019: Skuespiller og «Pretty Little Liars»-stjerne Lucy Hale med Ozzy Osbourne t-skjorte på vandring i Los Angeles i august 2019.
ANNO 2019: Skuespiller og «Pretty Little Liars»-stjerne Lucy Hale med Ozzy Osbourne t-skjorte på vandring i Los Angeles i august 2019. Foto: BG015/Bauer-Griffin / Contributor / Getty Images

9. Levi's 501-jeansen

Den 146 år gamle jeansmodellen holder seg i motebildet, og har nok en gang fått en oppsving i popularitet, i likhet med hva den hadde på 90-tallet.

ROCKET 501: Cindy Crawford var en av 90-tallets største supermodeller og var selvfølgelgi trendy antrukket i de tidsriktige jeansene. Her fra 1991.
ROCKET 501: Cindy Crawford var en av 90-tallets største supermodeller og var selvfølgelgi trendy antrukket i de tidsriktige jeansene. Her fra 1991. Foto: Ron Galella, Ltd. / Contributor / Getty Images
TRENDY: Supermodell Bella Hadid er stadig vekk å se i 501-jeansen eller lignende jeansmodeller. Her er hun i august 2019.
TRENDY: Supermodell Bella Hadid er stadig vekk å se i 501-jeansen eller lignende jeansmodeller. Her er hun i august 2019. Foto: Robert Kamau / Contributor / Getty Images

10. Kitten heels

Disse stilletthælene er lett å kjenne igjen med sine tynne, korte hæler, og har eksistert i lang tid. Nå har de på listen over trender nok en gang.

I 1991: Claudia Schiffer iført kitten heels i 1991, under feiringen av Valentinos 30 år som designer.
I 1991: Claudia Schiffer iført kitten heels i 1991, under feiringen av Valentinos 30 år som designer. Foto: Bertrand Rindoff Petroff / Contributor / Getty Images
I 2019: Kitten Heels på 2019-måten. Her er en gjest på New York Fashion Week avbildet i de trendy skoene.
I 2019: Kitten Heels på 2019-måten. Her er en gjest på New York Fashion Week avbildet i de trendy skoene. Foto: Daniel Zuchnik / Contributor / Getty Images

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!