80-TALLS CHIC: Madonna i New York i 1984.
80-TALLS CHIC: Madonna i New York i 1984. Foto: Michael Putland / Contributor / Getty Images

Underholdning

31 ting bare de som vokste opp på 80-tallet kan kjenne seg igjen i

Hockeysveis, A-ha, langpannepizza og skoledagbøker. Det skulle være gøy på 80-tallet, og det tar vi et tilbakeblikk på.

Publisert Oppdatert

Ah, 80-tallet. Mer velstand og teknologiske nyvinninger. En tid fylt med hjemmepermanent, pastellfargede klær, puddelrock og tyggisen Bugg. I Side2 elsker vi å mimre tilbake, og fant ut at det var på tide med et tilbakeblikk på et av våre råeste tiår.

Vi spurte folk i forumet vårt som vokste opp på 80-tallet hva de husker best fra denne perioden. Dette er noen av de mange gode svarene vi fikk:

1. Lørdager var familiekveld med TV og gjerne hjemmelagd pizza. Eller «italiensk», som pastaretten Siciliana. Lørdagsgodt, som regel en pose potetgull (tror den var mindre enn dagens) som deltes på alle. Luksus om man fikk brus.

2. Musikkprogrammet Ti-i-skuddet. Vi satt på rommet med opptakskassett i den kombinerte radio og kassett-spilleren, eller hadde kassettspilleren rett foran radioen (tenk den kvaliteten...) som vi senere spilte av på den knallgule walkmanen.

WALKMAN: Revolusjonerende for alle som ville høre musikk på farten. Her er den originale Walkman-modellen TCS 300, omkring 1980.
WALKMAN: Revolusjonerende for alle som ville høre musikk på farten. Her er den originale Walkman-modellen TCS 300, omkring 1980. Foto: Science & Society Picture Library / Getty Images

3. Puddelhårfrisyrer på både gutter og jenter, mye hjemmepermanent. Det aller aller styggeste vi kunne tenke oss var lang, glatt hår og slengbukser. Alt fra 70-tallet var stygt og måtte unngås som pesten.

MOTERIKTIG: Sarah Jessica Parker var på 80-tallet, som alltid, moteriktig. Her er skuespilleren avbildet 1985.
MOTERIKTIG: Sarah Jessica Parker var på 80-tallet, som alltid, moteriktig. Her er skuespilleren avbildet 1985. Foto: Michael Ochs Archives / Handout / Getty Images

4. Telefonkiosken. Vi satt der i timesvis (oppå telefonkatalogene) mens vi snakket med venner. Jeg husker også vi ringte et nummer for å snakke med tilfeldige personer (gruppesamtaler).

5. Bladet Romantikk. Jeg var pubertal gutt på 80-tallet. Det nærmeste jeg kom porno var å smuglese Romantikk-bladene til storesøster. De inneholdt noen uskyldige sex-skildringer.

6. At det ikke var selvplukk på smågodt. Vi kjøpte smågodt i kiosen hvor man pekte på hver ting, og fikk det i et kremmerhus.

7. Man måtte gjøre avtaler uten mobil. Noe som betød at man måtte holde seg til tidspunkter! Fremmed for mange i dag å ikke kunne sende oppdateringer om at man blir noen minutter forsinket på Snapchat eller Messenger.

8. Å sitte klar foran TV-en når programmene begynte. Lenge før Netflix, HBO, Viafree og Dplay. Var du ikke til stede da kjenningsmelodien startet, gikk du glipp av favorittprogammet ditt. Ferdig snakka.

9. Hockeysveis. Denne trenger vel ingen nærmere introduksjon.

THE LOST BOYS: Det er ingen tvil om at Kiefer Sutherland nailet hockeysveisen i «The Lost Boys» fra 1987.
THE LOST BOYS: Det er ingen tvil om at Kiefer Sutherland nailet hockeysveisen i «The Lost Boys» fra 1987. Foto: Warner Bros
BRA SVEIS: Christopher Hamill, bedre kjent under artistnavnet Limahl, var vokalist i popbandet Kajagoogoo mellom 1982 og 1983. Et prakteksemplar på hvordan hockeysveisen skulle rockes, var han også.
BRA SVEIS: Christopher Hamill, bedre kjent under artistnavnet Limahl, var vokalist i popbandet Kajagoogoo mellom 1982 og 1983. Et prakteksemplar på hvordan hockeysveisen skulle rockes, var han også. Foto: Shutterstock editorial / NTB scanpix

10. Starlet-bladene. Superspennende for en som snart var tenåring.

11. Korte kelnerjakker. I min konfirmasjon hadde samtlige gutter pastellfargede kelnerjakker, med magebelte og alt. Min bror hadde mintgrønn dress.

12. Støvletter i knallfarget, kunstig skinn. Utenpå de litt posete dongeribuksene. Lekkert...

13. Skulderputer. Motens respons på den harde, maskuline finansverdenen. Vi var like brede som vi var høye. Putene var en rask vei til V-silhuett.

TRENDY: Prinsesse Diana iført en av 80-tallets mest ikoniske looker - skulderputer. Her avbildet i 1988.
TRENDY: Prinsesse Diana iført en av 80-tallets mest ikoniske looker - skulderputer. Her avbildet i 1988. Foto: Getty Images
SKULDERPUTER: Artist Grace Jones avbildet i 1981.
SKULDERPUTER: Artist Grace Jones avbildet i 1981. Foto: Ebet Roberts / Contributor / Getty Images

14. Konspirasjonsteorien om at Michael Jackson og Janet Jackson var samme person.

15. Musikken! Madonna, A-ha, The Cure, Depeche Mode, Michael Jackson, Samantha Fox, Queen, Alphaville, Bon Jovi, Guns N' Roses.

16. Turen til videobutikken! Hvor vi kunne leie filmer og Moviebox. Moviebox var en videospiller man kunne leie til hjemmebruk eksklusivt hos videobutikkene.

17. Kinakål og Thousand Island-dressing til alt...

18. Sky Channel med Fun Factory som gikk hver helg. Høydepunktet var å stå opp lørdag morgen for å se på He-man og Transformers.

LØRDAGS-TV: Fun Factorys morgenprogram for barn var populært, også her i Norge, da det endelig ble tilgjengelig.
LØRDAGS-TV: Fun Factorys morgenprogram for barn var populært, også her i Norge, da det endelig ble tilgjengelig. Foto: Sky Channel

19. Fluorskylling i skoletida. Tannpleieren kom inn med et brett fullt av små plastbegre med fluorskyll og det gikk et stønn gjennom klassen. Alle hatet smaken, men det var ingen bønn. Vi måtte gurgle det rundt i munnen i ett minutt før vi fikk spytte det tilbake i begeret og gå til vasken og skylle det.

20. Skoledagbøker. Der alle skulle fylle i favorittfarge, høyde, hårfarge, favorittmusikk og klistre inn et passfoto av seg selv. Lykkelig var den som fikk drømmegutten til å fylle inn.

21. Sagaen om Isfolket. Som jeg aldri hadde fått lese, hadde det vært opp til foreldrene mine. Heldigvis befant serien seg hjemme hos diverse venninner, så jeg fikk storøyd min del av dampende, seksuelle beskrivelser jeg aldri hadde lest før...

22. Ungdomsbladet TOPP! Der fulgte det med plakater av musikk- og filmstjerner som alle tapetserte rommene sine med.

23. På hyttetur lå det alltid gamle Norsk Ukeblad. Der var det en spalte man skrev inn om sex- og samlivsproblemer. I alle fall veldig spennende for oss jentene.

24. Blå kajal på våtkanten under øyet. Og ingenting annet.

25. Biler med sveivevindu, ingen AC, og fedre som røykte i bilen. Bilferie til Sverige. Alltid pause på rasteplasser, med medbrakt mat. Telt. Badminton. Mødrene solte seg toppløse.

26. Bugg-tyggis. Tyggegummien fra Freia kom på slutten av 70-tallet, og eksisterte i smakene jordbær, banan, cola og lakris.

27. De «eksotiske» gryterettene til Toro.

28. Digert hår, enten med eller uten permanent. Med så mye hårspray at vi hadde våre egne hull i ozonlaget over oss. Dessuten ordet «ozonlaget».

MYE HÅR: Guns N' Roses representerte hårmoten på 80-tallet på eksemplarisk vis. Her er gutta avbildet i 1987. Fra venstre, Duff McKagan, Slash, Axl Rose, Izzy Stradlin og Steven Adler.
MYE HÅR: Guns N' Roses representerte hårmoten på 80-tallet på eksemplarisk vis. Her er gutta avbildet i 1987. Fra venstre, Duff McKagan, Slash, Axl Rose, Izzy Stradlin og Steven Adler. Foto: Paul Natkin / Contributor / Getty Images

29. Stock, Aitken og Waterman. Produsenttrioen som bygde seg opp litt av en artiststall siste halvdel av tiåret. Uansett hvilken sjanger artistene enn hørte til før, ble alle like under SAW.

30. At alle hadde sett de samme TV-programmene, fordi alle hadde bare en kanal. Detektimen på fredager (Derrick) og Dan Børge Akerø, Tande P og dess like på lørdager.

LØRDAGSUNDERHOLDNING: Fra «Derrick».
LØRDAGSUNDERHOLDNING: Fra «Derrick».

31. Pappbit festet på sykkelhjulet for å få «motorlyd».

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!