Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

- Til tider har det vært tøft

Maria dro hjem til Norge da ekteskapet med Øystein Greni endte.

Publisert

(SIDE2): Da Øystein Greni og Maria Orieta gikk fra hverandre etter 15 år, ble det vinklingen i mange medier da Greni og Big Bang ga ut sitt foreløpig siste album på nyåret i år.

- Jeg tar ikke det personlig. Øystein lagde plate på den tiden, så det var naturlig at det ble vinklet mot bruddet. Dessuten er det noe mange opplever, som de relaterer seg til. Men jeg tar det ikke personlig, jeg forsøker ikke å gjøre det i hvert fall, sier hun til Side2.

Fremdeles med
Nå er Maria selv klar med sitt tredje album, «Super Reverb Overdrive», denne gang ikke produsert av eksmannen, men David Larring. Til uka er det releasekonsert på John Dee.

- Øystein er litt med og spiller på noen av låtene på plata, og han skal spille på releasekonserten på John Dee på onsdag, forteller hun, og bekrefter at det aldri har vært uvennskap mellom de to.

- Vi har snakket om å gjøre mer musikk sammen, men det krever jo mye mer planlegging å få til nå, smiler hun.

Foto: Paul Weaver

Dro hjem
For Marias del innebar bruddet å flytte tilbake til Norge sammen med parets datter Julia (7), etter tre år som familie i Los Angeles.

- Det var delvis for at Julia skulle gå på norsk skole, det er mye større klasseskille og kvalitet på skolen i USA. Men også mye fordi det var langt unna familie, og det er tryggere å vokse opp her i Norge, sier Maria, som selv kom fra Argenitna da hun var 8-9 år gammel.

Tryggere tilværelse
For hun kunne blitt boende i USA, selv etter bruddet, hadde hun også selv hatt en større sikkerhet i L.A.

- L.A. er inspirerende, men det er lettere å få ting gjort her i Norge. Det er vanskelig å tjene penger over hode, det er jo en stor økonomsike krise der. Dessuten hadde jeg ikke arbeidstillaltelse, så for meg ble omgivelsene mye de to husene vi bodde i. Jeg savnet også en tryggere tilværelse, og nettverket mitt er større her.

Men det har ikke bare vært enkelt å flytte hjem.

- Det har vært veldig bra å komme hjem, men det er også litt å finne ut av ting på nytt. Til tider har det vært tøft, men det er en glede i det også. Jeg setter pris på alt det trygge som er i verden, sier hun.

- Jeg saver L.A. litt - men jeg kan jo alltids dra tilbake på ferie, fortsetter hun og forteller at hun var i sin tidligere hjemby på besøk i sommer.

- Og jeg håper å kunne dra over med plata neste år.

Erfaringer
Hun har jobbet med «Super Reverb Overdrive» de siste to årene - det første bosatt i L.A., det siste i Oslo. De fleste av låtene er skrevet det siste året hun bodde i USA, og plata er også preget av åvære fra vestkysten.

- Jeg har skrevet veldig mange låter de siste årene, og jobbet mye med andre musikere i L.A., stort sett i form av livespilling. Plata er påvirket av det, og av hva jeg har hørt på og blitt inspirert av. Det er en skive om det som har skjedd, sier Maria, og mener live-erfaringen også gjør den til en bedre konsertplate enn de to foregående.

I oktober og november blir det miniturne i Norge.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Foto: Paul Weaver

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!