SKRÅBLIKK: Svein Østvik synes det er viktig å ha et skråblikk på tilværelsen. Å leke seg frem til dybde har vært hans strategi.
SKRÅBLIKK: Svein Østvik synes det er viktig å ha et skråblikk på tilværelsen. Å leke seg frem til dybde har vært hans strategi. Foto: Svein Brimi / Her og Nå

Gullruten 2019

Svein Østvik viste ny side i «Farmen kjendis»: - Jeg liker å bli undervurdert

Han har gått fra å være klovn til å vise en hardtarbeidende, dyp og følsom side, og dermed vant Svein Østvik TV-seernes hjerter i «Farmen».

Publisert Oppdatert

Svein Østvik (57) ble raskt rikskjendis da han entret dokusåpen «Charterfeber» i 2006. Som Charter-Svein var det fest og moro fra morgen til kveld i åtte sesonger for Østvik.

Men selv om han ble kjent som bajas på partyscenene i Syden, var det først gjennom deltagelsen i årets «Farmen kjendis» at han følte han fikk vist en annen side av seg selv. De sidene som venner og familie kjenner aller best. For Østvik har vist seg å være både filosofisk, sårbar, empatisk og lettrørt.

I TV 2-serien delte han historier om oppveksten, det problematiske forholdet til faren, og sitt eget alkoholmisbruk.

Ærligheten gjorde ham godt likt blant deltagerne og TV-seerne, og nå er innsatsen toppet med en nominasjon til Gullruten og Her og Nås – publikumspris.

– Denne nominasjonen er noe av det jeg er mest stolt av i livet. Jeg fikk ståpels da jeg hørte om det og ble kjempeglad. Det hadde jeg aldri trodd skulle skje. Når jeg ser på det laget som er nominert, er det ikke så verst. Kevin Vågenes synes jeg er helt magisk for eksempel, sier Svein til Her og Nå.

Svein Østvik er nominert til Publikumsprisen under Gullruten 2019. 30 april presenteres de som har fått flest stemmer på Side2 og Her og Nå. Avstemmingen vil foregå helt til prisutdelingen går av stabelen i Bergen 11. mai.

Ny type respons

Etter deltagelsen i «Farmen» merket Østvik at publikums respons har vært annerledes. Han har fått lange brev fra familier som forteller at de har tatt opp temaene han har berørt rundt frokostbordet. Menn tar kontakt for å fortelle om egne såre opplevelser med sine fedre.

– Det er veldig stort for meg. Det er mange som skriver oppriktig om at de er blitt truffet av det jeg har pratet om. Jeg elsker at vi kan snakke om ting som er verdifulle og viktige, forteller han.

Det har heller ikke skortet på tilbud fra damer.

– Etter «Farmen» har jeg fått forferdelig mye mer forespørsler. Men det er hyggelige folk som tar kontakt, ikke bare de som vil møte en kjendis. Men det er ikke sånn at bare jeg ser en pen dame så fyker jeg rett på, sier han, etterfulgt av sitt karakteristiske latterbrøl.

Les også: Kathrine Sørland i «Farmen»-drama: - Trodde jeg skulle dø

NYE MUlIGHETER: – Livet er bedre enn noen gang, og jeg har aldri hatt mer positivitet enn nå. Stabil blir jeg vel aldri, men jeg har aldri vært mindre ustabil enn nå, ler Svein.
NYE MUlIGHETER: – Livet er bedre enn noen gang, og jeg har aldri hatt mer positivitet enn nå. Stabil blir jeg vel aldri, men jeg har aldri vært mindre ustabil enn nå, ler Svein. Foto: Svein Brimi / Her og Nå

– Det som er litt rart, er jo at jeg har levd mer slik som jeg har levd på «Farmen», enn som Charter-Svein. Vennene mine som har kjent meg i 30 år sa: «Endelig er du den du egentlig er» når de så meg på TV. I «Charterfeber» tok jeg ordentlig sats og «gønnet» på. Jeg har jo den delen i meg også, men hovedsakelig er det Farmen-Svein jeg er til vanlig. Jeg har alltid vært opptatt av det underliggende, det som skjuler seg bak fasaden. Det er også derfor jeg har skrevet dikt. Så det var helt nydelig å få den muligheten i «Farmen».

– Det å kunne snakke om essensielle ting tror jeg også var med på å holde psyken min sterk under oppholdet. For det var tøft å være med, det var lite mat, intriger og lange arbeidsdager. Jeg liker å ta i litt, men er jo ikke vant med 13-timers arbeidsdager der jeg kapper og løfter tømmer, forteller han.

PÅ TOPP: Svein sammen med Tiril Sjåstad Christiansen, som vant årets Farmen kjendis.
PÅ TOPP: Svein sammen med Tiril Sjåstad Christiansen, som vant årets Farmen kjendis. Foto: Svein Brimi / Her og Nå

Står inne for galskapen

Svein setter pris på følelsen av å bli tatt mer seriøst. Stadig blir han fortalt at folk har blitt overrasket over at det skjuler seg mer i ham enn de tror etter partystempelet han fikk i «Charterfeber».

– Det er nok en del som hadde dømt meg litt i kategorien «Harry og håpløs» med ADHD, men jeg har vel leda det toget og, ler han.

– Enkelte har sagt at nå burde jeg ta avstand fra serien, men det gjør jeg ikke. Jeg synes ikke «Charterfeber» har vært negativt. Selvfølgelig har jeg gjort mine feil, men jeg skjønte at om det skulle bli gøy å lage TV, så måtte jeg bare gire på. Noen ganger så plumper du litt, og det har jeg gjort. Samtidig så står jeg inne for galskapen. Det tror jeg også er noe av grunnen til at jeg kan ha litt dybde, fordi jeg har vært god til å leke. Jeg tror det er bra å leke seg frem til innsikter. Hvis du bare skal sitte å gruble og ha en akademisk tilnærming til alt, så blir man litt stiv i kantene og kjedelig, mener Svein.

<b>GÅRDSLIV:</b> Østvik imponerte stort under Farmen kjendis. Han er glad for både opplevelsen og den nye matchvekten. 
GÅRDSLIV: Østvik imponerte stort under Farmen kjendis. Han er glad for både opplevelsen og den nye matchvekten.  Foto: Svein Brimi / Her og Nå
BRØT REGLENE: Deltagerne var i hardt vær da de brøt reglene og bestilte pizza til gården. På finalefesten gjorde de det samme.
BRØT REGLENE: Deltagerne var i hardt vær da de brøt reglene og bestilte pizza til gården. På finalefesten gjorde de det samme. Foto: Svein Brimi / Her og Nå

Gjorde comeback der han startet

Det var også en av grunnene til at han gjorde comeback i «Charterfeber» i fjor, fem år etter at han ga seg. Til høsten blir det en ny runde, og Svein lover at den blir enda morsommere.

– Jeg hadde fått flau smak i munnen hvis jeg plutselig skulle begynne å tenke at jeg er kommet høyere på kjendis-rangstigen, og nå bare skal vise alvorlige sider. Det er sikkert mange «forståsegpåere» som mener jeg har alt å tape på «Charterfeber», men jeg er ikke så veldig opptatt av å tilfredsstille alle. Jeg håper at denne sesongen blir så morsom at folk holder kjeft, ler han.

– Dessuten liker jeg å bli undervurdert. Hvis man skulle psyko-
analysert meg, så har jeg nok ubevisst prøvd å legge lista veldig lavt, for da kan det bare gå oppover. Jeg ser jo nok av folk som legger lista litt for høyt og da er fallhøyden stor. Da er det bedre å overraske.

Under «Farmen» gikk Svein ned hele 12 kilo. Daglig trening, sunt kosthold og sløyfing av øl har gjort at han har beholdt matchvekten.

– Nå drikker jeg bare vin. Rødvin hvis jeg skal være filosofisk, og hvitvin hvis jeg skal være morsom. Så i «Charterfeber» er det hvitvin hele tiden, spøker han.

FARMEN KJENDIS: Ronald Pulk (bak, fra venstre), Christer Rødseth, Erik Sæther, Trude Mostue, Tiril Sjåstad Christiansen, Runar Søgaard, Martine Lunde, Ole Klemetsen og Mina Hadijan. Foran fra venstre: Charter-Svein Østvik, Katrine Sørland, programleder Gaute Grøtta Grav og Donna Ioanna.
FARMEN KJENDIS: Ronald Pulk (bak, fra venstre), Christer Rødseth, Erik Sæther, Trude Mostue, Tiril Sjåstad Christiansen, Runar Søgaard, Martine Lunde, Ole Klemetsen og Mina Hadijan. Foran fra venstre: Charter-Svein Østvik, Katrine Sørland, programleder Gaute Grøtta Grav og Donna Ioanna. Foto: Anne E. Næss / Her og Nå

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!