Vi gleder oss til å se Joaquin Phoenix i rollen som The Joker.
Vi gleder oss til å se Joaquin Phoenix i rollen som The Joker. Foto: DC Films

Opplevelsesguide

Dette må du få med deg i oktober

Det blir en travel høst med alt som skjer på kunst-, film-, kino- og event-fronten de kommende månedene. Og det kan vi like!

Publisert Oppdatert

Fått med deg dette?

Et smykke av en aktivitet

Fra «Fargerike Perler».
Fra «Fargerike Perler». Foto: Forlaget

Sjekk ut denne perlen av en bok, Fargerike perler, for inspirasjon til hva du kan gjøre denne høsten. Perle. Margrethe Hjort Hay (14), som blant annet har smykket Cecilie Bahnsen sin SS19-kolleksjon, viser deg hvorfor og hvordan. Cappelen Damm, kr 249.

Oktoberfest / Hele oktober, over hele Norge

Oktober er kanskje ikke måneden som føles som en lang fest, men liker du øl har du i alle fall en grunn til å feire. Sjekk om det finnes et oktoberfest-arrangement nær deg – selv om du ikke bor i München!

Sjekk ut / Alexa Chung på YouTube

Alexa Chung omtales ofte som en it-jente, og hennes siste påfunn kan få deg til å lure på om det egentlig er internetteknologi det er snakk om. Nå har Chung startet en egen YouTube-kanal!

Musikk

Yngling / Parkteatret i Oslo

Elsker du konserter, men hater å være under 18? Da bør du sjekke ut Parkteatret sine Yngling-arrangementer, som er rettet mot deg mellom 14 og 18 år. Denne høsten opptrer blant annet Dagny (5/10) og dePresno (12/10) der.

Dagny kommer til Parkteateret.
Dagny kommer til Parkteateret. Foto: Arrangøren.

Bob Hund / 4. oktober på USF Verftet, Bergen

Vi er svake for det svenske bandet Bob Hund, som beskriver seg selv som seks individer som ikke passer inn, men som passer perfekt sammen. Reis på konsert for å skjønne hvorfor, eller sjekk albumet de slapp tidligere i år: 0–100.

Aurora / På turné

Sesongen for å farte rundt er ikke over, i alle fall ikke for alle. Aurora er på Norgesturné og kan ses i Haugesund (4/10), Grimstad (5/10), Moss (6/10), Skien (16/10), Gjøvik (17/10), Kristiansand (18/10), Hamar (19/10), Oslo (23/10), Bodø (24/10), Narvik (25/10) og Mo i Rana (26/10). Puh!

Kunst og kultur

What is Love / Nå på Oslo Nye Centralteatret

Lurer du på hva kjærlighet er? Da finnes det andre du kan henvende deg til enn Haddaway. Odd-Magnus Williamson har lest 4882 sider kjærlighetslitteratur for å finne svaret, og deler det (pluss tanker om ekskjærester og makeupsex) i denne romantiske komedien.

Odd-Magnus Williamson er aktuell med forestillingen What Is Love.
Odd-Magnus Williamson er aktuell med forestillingen What Is Love. Foto: Bård Gundersen

Den Norske Opera og Ballett, Oslo / Hele høsten

Selv om Den Norske Opera og Ballett heter nettopp det, er det mer enn bare tenorer og tåspisser der, selv om det ikke er bare-bare. Denne høsten gjør både Astrid S., Emilie Nicolas, Janove og Thomas Dybdahl konserter der.

The Sound of Music / Folketeateret i Oslo

Kanskje har du et forhold til filmmusikalen fra 1956 fra før, kanskje ikke. Noe vi imidlertid vedder på, er at du kommer til å bli overrasket over hvor mange av låtene du likevel kan fra denne produksjonen signert Scenekvelder, med Lena Ellingsen i hovedrollen. Vi nevner «Do-Re-Mi», «Edelweiss» og «The Sound of Music», som noen. Musikalen handler om guvernanten Maria Rainer, som kommer til von Trapp-familien i førkrigstidens Østerrike, for å ta hånd om familiens syv barn.

Fantastisk sjarmerende cast og fy søren, som de kan synge!

Fra The Sound of Music, som går på Folketeateret denne høsten.
Fra The Sound of Music, som går på Folketeateret denne høsten. Foto: Fredrik Arff / Scenekvelder

Les bøker – det er bokbonanza!

I tillegg til alle nyhetene vi allerede har nevnt, gleder vi oss til Drapet på kommandanten av Haruki Murakami, og gruer oss til Sølvveien av Stina Jackson. Den første skal være et storverk om kjærlighet og ensomhet, krig og kunst, og den andre skal være en krimbok som minner om sesong én av True Detective.

Psst! Third Culture Kids er en antologi hvor 30 mennesker deler sine historier, blant annet Leo Ajkic og Mona Berntsen, og sammen maler et portrett av et flerkulturelt Norge. Gyldendal, kr 299.

Eventer

Radioresepsjonens Postkasse / 4. oktober på Rockefeller, Oslo

Kredkonserter og kunstutstillinger er stas, det, men innimellom er det deilig med lettbeint og underbuksesentrert humor. Sånn som i Radioresepsjonens Postkasse-show (Postkasse-show, Postkasse-show).

Vi gleder oss til Radioresepsjonens Postkasse-show. 
Vi gleder oss til Radioresepsjonens Postkasse-show.  Foto: NRK.

Red Bull Music Festival / 5. til 13. oktober i Oslo

Når Red Bull arrangerer musikkfestival er det nødt til å bli fart. Så langt vet vi at Gundelach kommer til å gjøre sitt største soloshow noensinne, at Carmen Villain skal opptre med et unikt bestillingsverk, og at noen av Norges flinkeste musikere skal ha improstafett. Får du vinger?

Oslo World / 29. oktober til 3. november

Har du lyst til å reise verden rundt, men så brant du feriebudsjettet før det rakk å bli juli? Da kan det hende at Oslo World er noe for deg, festivalen som tar deg med på en musikalsk reise, fra Ukraina til Uganda.

Podkast

Radical Broccoli / Bærekraft

Helt grønn når det gjelder bærekraft? Sjekk ut Anette og Susanne Bastviken sin podkast, Radical Broccoli, hvor de blant annet snakker om angst, flyskam, klimakvoter, soyamelk, veganisme – og Unge Ferrari.

Radical Broccoli. 
Radical Broccoli.  Foto: Privat

The Dropout / True Crime

Har du hørt om blodtest-gründeren Elizabeth Holmes (35), som ble kalt den kvinnelige Steve Jobs, før det viste seg at hun ... ikke var det? Denne podkasten forteller hennes historie – om makt, penger, romantikk og bedrag.

Adulting / Komedie

Vet du ikke hvordan du skal være voksen ennå? Komikerne Michelle Buteau og Jordan Carlos er ikke akkurat eksperter på området, men de kan i alle fall få deg til å føle deg helt, helt vanlig. For hvor mye penger er det egentlig innafor å bruke på puter, og trenger du egentlig å vaske trusa før du bruker den for første gang?

Kino

It: Chapter Two / På kino nå

Vi hadde ikke forutsett at vi kom til å kjenne oss igjen i en film som handler om en blodtørst klovn. Men. I It: Chapter Two møter vi The Losers Club igjen, vennegjengen som er smått traumatisert etter det som skjedde i film nummer én, selv om det har blitt en stund siden sist. Akkurat sånn som vi er.

Bill Skarsgård i rollen som Pennywise. Grøss og gru! 
Bill Skarsgård i rollen som Pennywise. Grøss og gru!  Foto: Filmweb

Joker / Kinopremiere 4. oktober

Det er tid for strikkegensere og skinnbukser, men det er jammen sesong for onde typer med maling i ansiktet også. I tillegg til It: Chapter Two er endelig Joker her, storfilmen som forteller historien om den skumleste skurken i Batman-universet. Joaquin Phoenix (Walk The Line, Gladiator) spiller hovedrollen som Arthur Fleck / The Joker.

Filmen har bare blitt vist til et fåtall så langt, men har allerede vunnet hovedprisen under filmfestivalen i Venezia. Anmelderne er imidlertid delte. Mens NRK P3 trillet sekser på terningen og Gamespot gir filmen 10/10, skriver Time: «Han overspiller så mye at du kan kjenne desperasjonen pumpe i årene hans». IndieWire er heller ikke overbevist, og kaller filmen «den dristigste superheltfilmen siden "The Dark Knight"». I samme anmeldelse betegner de den som et «giftig kamprop for selvmedlidende incels».

Heath Ledger (R.I.P.) ble legendarisk i rollen som The Joker i The Dark Knight fra 2008 og det blir ekstremt spennende å se Joaquin hoppe etter Wirkola.

De dødes tjern / Kinopremiere 1. november

Er du ikke ferdig med bading, hytter og skogen ennå? Da kommer De dødes tjern til å sørge for at du er det. Den nye, norske skrekkfilmen som blant annet har Iben Akerlie og Sophia Lie i hovedrollene.

Pssst! Robert Pattinson kommer alltid til å være Edvard Cullen for oss, i alle fall helt til 25. juni 2021, når han blir bitte litt Batman også.

Film

Brightburn / Kan snart strømmes

Brightburn begynner litt som Supermann, med et barn fra en annen planet som krasjlander på jorda, men likheten stopper der. Dette utenomjordiske barnet er alt annet enn supert.

Fra Brightburn. 
Fra Brightburn.  Foto: Filmweb

The Irishman / I oktober på Netflix

Selv om den første traileren til The Irishman varte i 28 sekunder, og besto av fire replikker på svart skjerm, har vi tro på at denne mafiafilmen skyter blink. Fordi: Martin Scorsese, Robert De Niro og Al Pacino.

John Wick: Chapter 3 / Kan snart strømmes

Pleier flesteparten av filmene du ser å ha åpen slutt – ikke fordi regissøren mente det sånn, men fordi du sovner før du kommer så langt? Da kan det hende John Wick er noe for deg, action-trilogien som busemannen har mareritt om. Nei, da. Jo, da.

Serier

Hjerteslag / Denne høsten på TV 2

Mio (Thea Sofie Loch Næss) og Vegard (Vebjørn Enger) er unge og forelska, og må plutselig ta et stort valg. Skal de beholde barnet, eller ikke?

Foto: Andris Visdal/TV 2

Love Island UK / Blant annet på TV 2 Sumo

Da vi først sjekket ut Love Island UK var vi skeptikere, men etter et par episoder ble vi superfans. Dette er realityserien for deg som foretrekker fokus på kjærlighet, ikke sex, men som ikke er redd for litt drama.

Quarter Life Poetry / The Series

Kjenner du til @quarterlifepoetry, med dikt for de unge, blakke og hangry? Nå har det blitt tv-serie av Instagram-kontoen, og den skal ha sin premiere på FX denne høsten.

Tips! Har du hørt at det visstnok skal komme en ny sesong av Gossip Girl, som skal følge en ny, men like rik ungdomsgjeng?

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!