Foto: J. M. BARRIE (AFP)

Stjal barnas barndom

Da A.S. Byatt skulle skrive om en barnebokforfatter og hennes barn, kom hun over flere makabre sammentreff

Publisert

(SIDE2:) Antonia S. Byatt er en av britenes mest kjente forfattere. I 2009 ga hun ut boken Children’s Book, som nylig kom på norsk under tittelen «Barnas bok».

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Den handler blant annet om en barnebokforfatter som skriver bestselgende historier inspirert av og til sine barn.

Bokens tema er ikke minst hvordan forfattere kan skrive bøker uten at det går utover familie og nære forbindelser.

Store problemer
- Utgangspunktet mitt var eventyrene, for den tiden jeg skriver om (tiden før første verdenskrig) var en vidunderlig tid for eventyr. Men så forsto jeg at barna til disse barnebokforfatterne ikke var lykkelige. Du ville tro de ville være privilegerte, men på mystisk vis var de ekskludert fra det hele, sier hun til den litterære bloggen The Dewey Divas and the Dudes.

Byatt har fire barn selv, men inspirasjonen for boken fant ut i det faktum at mange barn av kjente barnebokforfattere fikk store problemer etter at foreldrene hadde dedikert bøker eller skrevet bøker til dem.

- Disse forfatterne ville gjerne være barn fremdeles selv, sa A.S. Byatt til Bokprogrammet på NRK.

Her kan du se innslaget med A.S. Byatt på NRK.no

At Peter Llewellyn Davies ikke var spesielt begeistret for Peter Pan, er godt kjent. Llewellyn Davies og hans søsken ble tatt inn under forfatteren JM Barries vinger da moren og faren deres døde med få års mellomrom.

Peter var modell for Peter Pan, og offentlig ble han også bare kalt det.

Tok sine liv
- Det forferdelige mesterverket, pleide han å si.

Peter Llewellyn Davies ble selv forlegger, og han fikk en del av inntektene til Peter Pan, men JM Barrie ga mesteparten til sin sekretær og til barnesykehuset Great Ormond Hospital i London da han døde og ikke til sine fosterbarn.

Da Peter Llewellyn Davies var 60 år gammel, tok han livet sitt. Han hadde både problemer med alkohol og med sinnet. Men det faktum at både hans kone og hans tre sønner var bærer av den lammende sykdommen Huntingtons Chorea gjorde ikke tilværelsen lettere.

Også Peters bror, Michael, døde ung, 20 år gammel og det er antatt at han tok livet av seg.

Ole Brumms eier
Christopher Robin Milne endte opp med å få et særdeles vanskelig forhold til sin far som jo skrev han inn i historiene om Ole Brumm og dyrene i Hundremeterskogen. Brumm var oppkalt etter sønnens bamse.

Som barn var han i utgangspunktet vel forlikt med farens arbeid, men så begynte han å bli mobbet. I voksen alder opponerte han med å skrive sin versjon av historien.

- Det syntes på meg at faren min hadde fått sin posisjon ved å klatre på mine barneskuldre. At han hadde tatt fra meg mitt gode navn og latt meg sitte igjen med lite annet enn tom berømmelse, skrev Christopher Robin Milne.

Overså sønnen
Mer tragisk er dog historien om «Det suser i sivet»-forfatter Kenneth Grahames sønn, Alastair, bare kalt Mouse. Det var han «Suser i sivet» var dedikert til.

Foreldrene ville ikke innse at Alastair var særdeles svaksynt. Hans mor og far satte ham også bort til andre da han var liten. Da han var 19 år og student ved Oxford-universitetet , la han seg foran toget. Hans død ble aldri registrert som et selvmord av respekt for hans berømte far.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!