LEGENDE:
Julie Andrews led
stort da den vakre
sopranstemmen
hennes ble ødelagt
i en rutineoperasjon.
I dag
gleder hun seg
over å være
bestemor og
oldemor.
LEGENDE: Julie Andrews led stort da den vakre sopranstemmen hennes ble ødelagt i en rutineoperasjon. I dag gleder hun seg over å være bestemor og oldemor. Foto: Chris Carlson / AP / NTB scanpix

Underholdning

Stemmen som stilnet: «Mary Poppins»-Julie Andrews kan ikke lenger synge

Som Mary Poppins sang Julie Andrews høyt og klart mens hun fløy gjennom luften med paraplyen sin. I virkeligheten krasjlandet sangkarrieren da stemmebåndene ble ødelagt.

Publisert Oppdatert

Den nye versjonen av «Mary Poppins» med Emily Blunt i hovedrollen hadde premiere på norske kinoer første juledag, og har fått gode kritikker fra anmelderne. Originalen fra 1964 var en enorm suksess, mye takket være rolletolkningen til Julie Andrews (83) som den strenge, men snille barnepiken.

«Mary Poppins» var Andrews første spillefilm, og sangstjernen ble hyllet med en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle. Det var imidlertid ikke helt gitt at Andrews skulle spille barnevakten.

Hun takket nemlig nei da hun ble forespurt, fordi hun var gravid. Men filmselskapet insisterte, og sa de ville vente på henne.

OSCAR-VINNER: Julie Andrews vant Oscar for sin rolle som Mary Poppins i filmen med samme navn. Her poserer hun med skuespillerlegenden Audrey Hepburn etter utdelingen i 1965.
OSCAR-VINNER: Julie Andrews vant Oscar for sin rolle som Mary Poppins i filmen med samme navn. Her poserer hun med skuespillerlegenden Audrey Hepburn etter utdelingen i 1965. Foto: Bettmann / Contributor / Getty Images

Brutalt å miste stemmen

Musikalstjernens sopranrøst stilnet imidlertid brått da stemmebåndene ble ødelagt under en operasjon i 1997. Fra å ha strukket seg over fire oktaver, kan divaen nå ifølge henne selv, «bare brumle noen basstoner».

– Å miste stemmen var brutalt. Jeg fornektet lenge at jeg ikke kunne synge mer, sa Julie til TV-kanalen ABC.

Det mislykkede inngrepet var ikke den eneste tragedien i Andrews liv. I sin selvbiografi «A memoir of my early years», forteller hun om sin vanskelige start i livet. Filmstjernen er et resultat av en kort affære mellom moren Barbara og en familievenn. Det fortalte hun datteren først da Julie var 15 år. Hun elsket moren høyt, men var redd for den alkoholiserte stefaren, Ted Andrews. Han skal blant annet ha forsøkt å voldta Julie da hun var ni år.

– Jeg følte meg fortapt og fanget. Det føltes fryktelig feil det han gjorde, har Julie fortalt i flere intervjuer.

– Jeg skaffet meg en lås på døren til pikerommet mitt etter det. Da fikk jeg være i fred.

Les også: Møttes igjen 45 år senere: Kjenner du igjen skuespillerne fra denne legendariske filmen?

DEBUTFILMEN: 29 år gammel
spilte Julie rollen som «Mary
Poppins». Hennes medskuespiller,
Dick Van Dyke er nå
92 år gammel, og spiller i den
nye versjonen av filmen – 54
år etter originalen.
DEBUTFILMEN: 29 år gammel spilte Julie rollen som «Mary Poppins». Hennes medskuespiller, Dick Van Dyke er nå 92 år gammel, og spiller i den nye versjonen av filmen – 54 år etter originalen. Foto: Silver Screen Collection / Contributor / Getty Images

Begynte å opptre som tiåring

Oppveksten i fattige kår i London-slummen var tung.

– Det var en veldig sort periode av mitt liv, forteller hun.

Moren og stefaren tjente til livets opphold med sang og pianospill fra ulike scener. Ted begynte å undervise Julie i sang da han til sin store overraskelse oppdaget at hun hadde en vakker stemme. Julies sopran rakk over hele fire oktaver. Stefaren øynet mulige inntekter.

Allerede som tiåring begynte den talentfulle jenta å opptre sammen med moren og stefaren. Barbara spilte piano, og Julie sang duett med stefaren – stående på en ølkasse for å rekke opp til mikrofonen. Publikum lot seg sjarmere. De neste to årene opptrådte hun jevnlig med familien. Honorarene økte, og familien fikk bedre råd. Snart flyttet de ut av London-slummen, til eget hus i et bedre strøk.

Som 13-åring fikk Julie sitt store gjennombrudd ved en ren tilfeldighet, da hun var i publikum hos en komiker som laget ballongdyr. «Er det noen i salen som vil ha denne?», spurte komikeren.

– Jeg løp opp på scenen og ba pent om å få ballongen. Så fortalte jeg ham at jeg kunne synge. Komikeren ba henne synge for dem, og Julie sang av hjertets lyst.

– Det var helt vilt! Salen kokte og komikerens show tok en helt ny retning, fortalte hun i voksen alder. Det neste året sang hun til fullsatte saler i ærverdige London Hippodrome. Unge Julie Andrews var en sensasjon!

Ekstatiske kritikere

Etter hvert ville USA også oppleve henne. På sin 19-årsdag debuterte Andrews på Broadway, i musikalen «The Boy Friend». Kritikerne var i ekstase, og flere musikalroller fulgte i kjølvannet.

Som 12-åring hadde Julie blitt kjent med den ett år eldre gutten Tony Walton. Han utdannet seg siden til kulisse- og kostymemaker. De to ble kjærester og giftet seg i 1959. Tre år senere kom datteren Emma Katherine til verden.

Se klipp med Julie Andrews i «Mary Poppins» under:

Med i flere suksessfilmer

Etter suksessen som den magiske barnevakten i 1964, ble Andrews verdensberømt. Publikum fikk se Julie i flere suksessfilmer, blant annet som Maria Von Trapp i «Sound of Music», i Alfred Hitchcocks «Full alarm», «Hawaii», og «Moderne Millie». Suksessen hadde imidlertid sin pris.

– Det var en veldig, veldig vanskelig tid. Heldigvis sa min mor at jeg aldri skulle la suksessen gå meg til hodet, har skuespilleren sagt.

Suksessen tæret også på ekteskapet, og i 1967 ble Julie og Tony skilt. Begge giftet seg på nytt. Julie møtte regissøren Blake Edwards en dag de begge stoppet på rødt lys i Beverly Hills. De kom i prat, og snart oppsto kjærlighet.

– Vi møttes som i en slags Hollywood-kjærlighetshistorie, fortalte Blake.

De giftet seg, og adopterte to jenter. Julie ble også stemor til ektemannens to barn fra et tidligere forhold.

EKTEMANN NUMMER 1:
Julie møtte sin første
ektemann, Tony Walton,
allerede som 12-åring.
I 1962 ble datteren
Emma Katherine
født.
EKTEMANN NUMMER 1: Julie møtte sin første ektemann, Tony Walton, allerede som 12-åring. I 1962 ble datteren Emma Katherine født. Foto: Roger Jackson / Stringer / Getty Images
EKTEMANN NR. 2:
Julie Andrews giftet
seg med regissør
Blake Edwards i 1969.
Han regisserte siden
mange av filmene til
kona.
EKTEMANN NR. 2: Julie Andrews giftet seg med regissør Blake Edwards i 1969. Han regisserte siden mange av filmene til kona. Foto: Ron Galella, Ltd. / Contributor / Getty Images

Måtte gå gjennom operasjon

I 1997 fikk den da 62 år gamle skuespilleren påvist utvekster på stemmebåndene. Legene var bekymret for at det kunne være kreft. Et inngrep var ikke til å unngå for å fjerne utvekstene, som viste seg ikke å være ondartede.

– Jeg ble fortalt at det var en rutineoperasjon uten risiko for komplikasjoner, men noe gikk fryktelig galt. Fra den dagen av har jeg overhodet ikke kunnet synge, sa Julie Andrews i et intervju med ABC.

50 ÅR SENERE: Julie Andrews på en visning av «Sound of Music» i anledning filmens 50-årsjubileum i Los Angeles.
50 ÅR SENERE: Julie Andrews på en visning av «Sound of Music» i anledning filmens 50-årsjubileum i Los Angeles. Foto: Kevork Djansezian / Reuters / NTB scanpix

– Nå lever jeg i en slags fornektelse over det som har skjedd. Jeg klarer ikke å ta innover meg faren for at jeg aldri mer skal kunne synge, at jeg ikke skal få gi publikum god lyrikk gjennom vakre toner. Nei det klarer jeg ikke å ta innover meg!

Ektemannen Blake kommenterte:

– Hvis du hadde hørt stemmen hennes, ville du grått. Jeg tror aldri hun vil synge igjen, og det er en absolutt tragedie.

Begynte å skrive bøker

Et søksmål mot de to legene endte et par år senere med et hemmelig oppgjør. Sannsynligvis fikk Andrews utbetalt en klekkelig erstatning.

I 2001 fikk Julie et suksessfullt comeback på lerretet igjen, i den kritikerroste komedien «Princess Diaries». I oppfølgerfilmen fra 2004 synger hun igjen, om enn med en svakere og annen røst enn tidligere. Etter at stemmen hennes forsvant begynte Julie å skrive barnebøker som vakte stor begeistring.

I 2010 forsøkte hun seg med en tilbakekomst i Londons sceneliv. «Fansen forlanger pengene tilbake etter "krasj"-show», skrev den britiske avisen The Telegraph. På forhånd hadde Julie advart om at stemmen hennes ikke var tilbake etter operasjonsskaden, men det hjalp ikke for mange som hadde betalt opptil 1500 kroner for å høre henne synge. Samme år ble Andrews enke etter 41 års ekteskap.

I dag er Julie bestemor til ni, og oldemor til tre. Hun fryder seg over at «Mary Poppins» nå skal glede en ny generasjon kinogjengere, og har gledet seg stort til å se Emliy Blunt i rollen som gjorde henne berømt.

– Hun kommer til å være helt briljant som Mary Poppins, sier Julie.

Kilder: NRK, The Telegraph, ABC, VG, Wikipedia.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!