Foto: (Mathias Fossum)

Står de bak årets fineste julelåt?

Katzenjammer har gått Disney-veien, med karslig vokalhjelp, for å skape julestemning.

Publisert

(SIDE2): I hele november har Wimp presentert åttitallet via sitt prosjekt «Forever Young–WiMP presenterer åttitallet», der seks norske artister har fremført sine versjoner av låter fra nettopp det sagnomsuste tiåret.

Siste band ut er Katzenjammer, som ble spurt om å gjøre The Pogues-klassikeren «Fairytale of New York». De fikk med seg kanadieren Ben Caplan og Trondheimssolistene, og videoen som ble gjort under selve innspillingen, kan du sjekke lenger ned i artikkelen.

Side2 har tatt en liten prat med Anne Mari Bergheim i Katzenjammer om låta, 80-tallet - og jula.

Denne låta er jo en del av Wimps-80-talls prosjekt - hva forbinder du mest med 80-tallet?

- Brusmaskin, Bruce Springsteen, Ball-genser, «E.T», Duran Duran, Michael Jackson, «Back to the future», Walkman, «Ti i skuddet», Halvsju, Pink Floyd ... Blant annet.

Pogues har laget en nydelig låt med «Fairytale of New York». Hvordan tenkte dere da dere skulle gjøre den selv? Og har du et forhold til bandet eller låta fra før?

- Vi er generelt alle veldig glad i gammel Disney musikk og det er ingenting som får oss mer i julestemning enn akkurat det. Så vi hadde et ønske om å gjøre denne låta i en «Disney»-aktig innpakning med lyse koringer og strykeorkester i bakgrunnen. Selv har jeg hørt mye på Pogues og har tidligere spilt denne låta i andre prosjekt og er veldig glad i den. Det er én av de låtene jeg har i spillelista "jul" og den ruller og går hele desember.

Dere er vant til mange instrumenter, men denne gang er det både et helt orkester og Ben Caplan. Hvordan var det å gjøre en slik låt, sammen med slike musikere?

- Vi har samarbeidet med Trondheimssolistene før og visste hvor fantastiske de er. Det føles som om de forstår hva vi vil uttrykke uten at vi har snakka noe særlig om det. De henter ut ideene våre og gjør dem enda bedre, sier Katzenjammers Anne Mari, og fortsetter å fortelle om den kanadiske vokalhjelpen Caplan:

Katzenjammer består av: Anne Marit Bergheim, Marianne Sveen, Solveig Heilo og Turid Jørgensen.Album: Le Pop (2008) A Kiss Before You Go (2011)

- Man får julestemning bare av å se på Ben Caplan. Han er en kanadisk julenisse som elsker å entertaine. Stemmen hans er som skapt til denne låta, rå og raspete, akkurat som vi liker det. Vi har også flere like musikalske referanser hvilket gjorde samarbeidet lett. Anbefaler alle å gjøre et lite dykk inn i hans musikalske univers!

Hva er ditt forhold til julen? Hvor skal Katzen-jentene tilbringe den i år, og hva ser du mest fram til?"

- Vi er alle opptatt av tradisjoner og jul. Vi baker i bøtter og spann og lager julegaver i fleng. Det å lage kos er vi ganske gode på. Vi skal feire jula på 4 forskjellige kanter i år, Bergen, Kragerø, Hvasser og Drammen. Og vi har nok litt ulike ting vi ser fram til, men for meg blir det ikke jul uten pepperkaker, risboller, lefser, elgkjøtt, ubegrenset tilgang til sjokolade, masse stearinlys og 3 nøtter til Askepott.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!