Sophie Elise (24) er influenser og forfatter. Kjole fra Gestuz, kr 2799.
Sophie Elise (24) er influenser og forfatter. Kjole fra Gestuz, kr 2799. Foto: Nora Angeltveit / Det Nye

Underholdning

Tett på Sophie Elise: - Du må jobbe for å få det bedre, livet er ikke en dans på roser

Sophie Elise Isachsen har ikke svaret på hvordan en hel generasjon skal få det bedre med seg selv. Men hun har funnet en hobby som gir henne ro i sjela – strikking.

Publisert Oppdatert

Kjærlighet

Sophie Elise har blogg, TV-serie og podkast. Det er med andre ord enkelt å få med seg stort og smått om hva hun holder på med.

Hun er vant til å lette på sløret etter å ha blogget siden hun var 16 år, men tok det enda et skritt lenger med den utleverende boka «Elsk meg» som kom i fjor, om å være sånn brutalt og hjerteskjærende forelska i en som ikke er forelska i deg.

– Tanken var at boka måtte være så ærlig at det var ubehagelig for meg at andre skulle lese den. Det var vanskelig. Attpåtil skrev jeg hele boka ferdig, og så ble jeg ranet og frastjålet pc-en. Jeg hadde selvfølgelig ikke lagret manuset et annet sted enn på maskinen. Så jeg måtte skrive den en gang til. Jeg lurte på om jeg ville klare å gå inn i de samme følelsene, det var lenge siden og det må komme fra et ekte sted. Jeg følte jeg klarte det og boka ble slik jeg ville den skulle bli.

- Hva har du lært av relasjonen du beskriver i «Elsk meg»?

– Jeg har lært hva jeg absolutt ikke vil gjøre igjen. Hvis ikke du tror noen er interessert, så er det kanskje akkurat sånn det er. At det er grenser for hva slags skjulte beskjeder og tolkninger som faktisk finnes. Jeg ser tilbake, og ser at jeg var litt for kul, jeg lekte så viktig og kunstnerisk. Man må falle ut av den man er, for å innse hvem man faktisk vil være.

Les også: Sophie Elise har kjøpt rekkehus og blir samboer

- Hvordan takler du kjærlighetssorg?

– Det går helt greit å bli dumpa eller avslutte noe, da er jeg ganske enkel å ha med å gjøre. Men når det blir diffust og et konstant «mindgame» – da takler jeg situasjonen dårlig. Kjærlighetssorg går over, men å kjenne på sorg og slite med å bli ferdig med et forhold er naturligvis vanskelig.

- Hva søker du i et forhold?

– Det er viktig at et forhold er mer pluss enn minus. Et forhold skal ikke få deg til å føle deg dritt, eller være en berg-og-dal-bane av drama. Lenge følte jeg at et forhold måtte gå opp og ned for å være spennende. Men du kan være med en spennende person uten å ha det jævlig, en du lærer av og vokser sammen med.

- Du er i et forhold nå – hvordan vet man at man har funnet «den rette»?

– Jeg tror ikke det går an å vite at man har funnet den rette. Jeg tror kanskje ikke på den «ene rette», og jeg syns ikke det er noe vits å fokusere så mye på det. Hvis du begynner å stille deg det spørsmålet, er det fort å tenke nei og tvile, for det er en stor verden der ute. Jeg tenker ikke så mye på det, jeg tenker på om jeg har det bra. Men det jeg kan si, er at det sannsynligvis ikke er den rette hvis du hele tiden går rundt og vurderer hvorvidt partneren din er den rette.

Kjole fra Nelly Trend, kr 499.
Kjole fra Nelly Trend, kr 499. Foto: Nora Angeltveit / Det Nye

Aktivisme

Da Sophie Elise for et par år siden oppdaget at hennes elskede påskeegg inneholdt palmeolje, ble hun forbanna.

Det er en av flere ganger hun har satt i gang debatter, og det varierer hvorvidt de omhandler saker hun bryr seg om, eller henne selv.

Engasjementet hennes strekker seg langt, men det er særlig miljø og dyrevern som får hjertet til å banke raskere.

- Hvor engasjert er du som menneske, på en skala fra en til ti?

– Jeg kan være null og førti – det kommer an på hva det handler om. Men jeg er generelt nysgjerrig, og når jeg engasjerer meg – da engasjerer jeg meg veldig!

- Hva er hjertesakene dine i dag?

– Det er først og fremst dyrevern, for grusomheter mot dyr kan slå meg helt over ende og gjøre meg mest trist og provosert. Det er vel også der jeg klarer å leve ut engasjementet mitt, jeg er ikke en syndende dyreverner.

- Hva er dine beste tips til folk som vil leve mer miljøvennlig?

– Det beste man kan gjøre er å kutte ned på mengden kjøtt. Gjør man det, har man gjort mye. Det er også fornuftig å se på egne kjøpevaner, hvor shopper du og forbruker du uten et ekte behov eller en tilknytning til det du kjøper. Mange shopper for å shoppe, uten at det ligger noe mer i det.

- Hvordan håper du jordas framtid ser ut?

– Jeg drømmer om at vi lever mer i harmoni med jorden og hverandre. Jeg kan bli sjokkert over folks sinne og utålmodighet, sånne som viser fingeren i trafikken og klikker helt. Hvor kommer den aggresjonen fra? Jeg hørte på Ariana Grandes låt «7 rings», og håper inderlig at den er utdatert om ti år. Jeg håper at mennesker ikke er så egobasert, at det er status med dyre vesker og høyt konsum. Jeg håper egentlig at verdiene er helt annerledes. Det betyr at jeg ikke har jobb da, men...

Topp fra Gestuz, kr 899. Skjørt fra Gestuz, kr 1299.
Topp fra Gestuz, kr 899. Skjørt fra Gestuz, kr 1299. Foto: Nora Angeltveit / Det Nye

Selvtillit

Det siste året har Sophie Elise trent, og treningen har gjort underverker for psyken.

– Jeg har tenkt at jeg ikke trenger å trene fordi jeg er slank. Ingen har sagt hvor mye det har å si for psyken. Jeg har det bedre fordi jeg trener. Jeg føler meg bedre og sover bedre. Det er sant det de sier, om følelsen etter trening hvis du er sur eller har en dårlig dag. Det er fantastisk etterpå.

Silikonpuppene er borte, men rumpa, den mener Sophie Elise skal bli.

– Den må bli. Rumpa hadde blitt så rar hvis man fjernet implantatene. Nå trener jeg en del rumpe, og tenker innimellom at jeg ikke skulle operert, jeg skulle bare ha trent! Det er i alle fall lurt å trene rumpe og lår når du har operert rumpa, for den står jo ut, liksom.

- Var du nervøs før NRK-debatten om komplekser og bloggeres påvirkning på unge?

– Jeg var veldig nervøs, men følte jeg måtte stille opp. Det er jobben min å stille opp. Man kan vente til stormen blåser over, og folk til slutt glemmer. Men det er ugreit for dem som har tatt meg i forsvar.

Les også: Sophie Elises store frykt er å ikke bety noe

- Hvorfor la du deg flat?

– Det virker som om folk tror jeg er helt evneveik, men jeg reflekterer faktisk rundt eget liv, jobb og situasjonene jeg havner i. I debatten ble det fokus på at man ikke skal reklamere for plastisk kirurgi, og jeg er helt enig. Og jeg gjør heller ikke det. Men jeg har heller ikke svaret på hvordan en hel generasjon skal føle seg bedre med seg selv.

- Hva gjør du for din egen selvfølelse?

– Øyeblikkene der jeg gjør ting som er bra for meg er viktige. Når jeg våkner tenker jeg på hva som er de tre viktigste tingene den dagen. Er det å få ferdig den jobben, være en god kjæreste eller trene, for eksempel. Da er det det jeg fokuserer på, ikke mailer i innboks eller sortering av vask. Akkurat nå strikker jeg genser, og jeg oppmuntrer til strikking som medisin for kropp og sjel. Det er utrolig avslappende!

- Hvordan håper du at framtiden din ser ut?

– Jeg håper at jeg fortsetter å være et åpent menneske, og at alle kan si hva de vil til meg uten å bli dømt. Jeg vil ikke ha et A4-liv, men liker A4-rammene, med et rolig hjem, plass til å være meg selv og nærhet til naturen.

- Hvordan jobber du med eget selvbilde?

– Det er ikke en selvfølge at selvbildet blir bedre med alderen, men jeg tror du i større grad ser din egen verdi og plass her i verden med noen år på baken. Men du må jobbe for å få det bedre, livet er ikke en dans på roser. Vil du bli en trygg førtiåring må du gjøre innsatsen som kreves for å bli det. Jeg har ikke lyst til å være supernevrotisk, så da må jeg ta noen store skippertak nå for å bli en chill, trygg og kul person.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!