- Solgt som 13-åring

Waris Dirie ble omskåret da hun var 5, solgt som brud som 13-åring og 18 da hun erobret supermodelltronen.

Publisert

(SIDE2:) Da Waris Dirie i 1997 på toppen av sin karriere fortalte bladet Marie Claire hvordan hun hadde blitt fullt omskåret som 5-åring, var det et intervju som gikk verden rundt. Fra da ble Dirie en kjent forkjemper av å forby kvinnelig omskjæring og forlot catwalken.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Utrolig historie
Nå kommer den engelske filmen «Desert Flower» om hennes liv på norske kinoer, basert på hennes egen beretning. Navnet Waris betyr ørkenblomst.

For om Waris’ historie var sjokkerende, er hennes vei til supermodelltronen likeså.

Foto: Afp/scanpix

Oppvokst i en nomadeflokk i ørkenen i Somalia, opplevde 13 år gamle Warie en dag at faren kom hjem og hadde funnet en langt, eldre ektemann til henne. 13-åringen, som allerede da stilte spørsmål ved enkelte skikker i stammen, fikk panikk. Hun flyktet til Mogadishu, en by hun bare hadde hørt om – til fots, med far i hælene.

- I vår kultur er det slik at det eksisterer onde ting mellom en jentes bein. I vår nomadiske kultur finnes det ingen plass for ugifte kvinner, og det er derfor mødres ansvar å sørge for at en jente får de beste forutsetninger for å få en ektemann, skriver hun i boken «Desert Flower».

I Waris’ område betyr kvinnelig omskjæring at de fjerner klitoris og de indre og ytre kjønnsleppene. Så sys kvinnene sammen.

- Smerten var så intens at jeg ønsket å dø, men jeg var heldig, jeg overlevde. Tatt i betraktning hvordan det foregår, er det utrolig at noen av oss overlever, skriver Waris Dirie i boka.

Foto: Star Media Entertainment

Til London
I Mogadishu fikk Warie hjelp av en tante til å reise til London for å jobbe for noen slektninger. Da hun skjønte at det ikke var liv laga, rømte hun og fikk jobb uten arbeidstillatelse hos McDonald’s. Der ble hun oppdaget av fotografen Terry Donovan som skulle lage sin siste Pirelli-kalender.

Og da den helt uvante modellen havnet på forsiden, var det gjort. Veien til Chanel, Revlon, L’Oréal og andre store designere ble kort. Plutselig var hun en av verdens heteste supermodeller.

Ekte Bond-fans vil kjenne henne igjen som Bond-pike fra «The Living Daylights».

I ti år var hun det før hun ga seg på toppen av sin karriere. I dag er den 46 år gamle kvinnen først og fremst tilknyttet FN der hun jobber med omskjæringsspørsmål.

Det er den etiopiske supermodellen Liya Kebede som spiller henne i filmen. «Ørkenblomsten» har norsk premiere førstkommende fredag.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.