Foto: (Fantefilm / Nordisk Film Distribusjon)

Snekker Andersen er årets mest sjarmerende film

Du kommer garantert i julestemning av denne filmen.

Publisert

Snekker Andersen og Julenissen.

Norge, 2016.

Regi: Terje Rangnes.

Med: Trond Espen Seim, Anders Baasmo Christiansen, Ingeborg Sundrehagen Raustøl, Johanna Mørck, Eirik Hivju, Thias Salberg, Ella Lockert Postl, Jan Oscar Juvkam Wiedom, Rebecca Skogly Holen, Filip Lubbock-Myrseth, Ann Carnarius Elseth, Thor Aamodt, Dag Håvard Engebråten, Anders M. Pedersen.

Aldersgrense: Tillatt for alle.

Jul handler om tradisjoner. Noen tradisjoner tilhører hver enkelt familie, mens andre tradisjoner deler vi, nesten alle sammen.

Alf Prøysens «Snekker Andersen og Julenissen» er en av de sistnevnte. De fleste nordmenn har et nostalgisk forhold til julehistorien om snekkeren som bytter jobb med Julenissen. Og nå har historien endelig blitt filmatisert.

Screen9v2

Den relativt korte fortellingen er selvsagt utvidet, men kjernehistorien er den samme: Snekker Andersen kler seg ut som nisse på julaften, krasjer i selveste Julenissen og ender opp med å lage gaver til nisseungene mens Julenissen besøker barna hans.

Screen9v2

Manusforfatter John Kåre Raake har valgt å fokusere på snekker Andersens lidenskapelige forhold til jula, og han gir dermed personlighet til den i utgangspunktet todimensjonale figuren i fortellingen. Trond Espen Seim spiller rollen med stor troverdighet - vi kjenner vel alle en juleelsker som er nettopp slik.

Anders Baasmo Christiansen gjør en strålende innsats som Julenissen. Både utseende, stemme og mimikk stemmer overens med bildet vi har av en julenisse i Alf Prøysens land. Scenene hvor nissen besøker Andersen-familien er blant filmens høydepunkter.

Musikken i filmen er også verdt å nevne. Magnus Beites musikk er både stemningsfull og vakker, og den setter tonen i filmen fra første stund.

Filmen er full av elementer som kan sette den mest kyniske av oss i julestemning. Julematen på bordet gir oss vann i munnen, «Julekveldsvisa» spilles i radioen, «Tre nøtter til Askepott» vises på TV og snøen daler lett og fin.

Foto: (Fantefilm / Nordisk Film Distribusjon)
Foto: (Fantefilm / Nordisk Film Distribusjon)

Noen vil kanskje mene at det blir for mye av det gode - at julestemningen blir for koselig og kjernefamilien blir for perfekt. Selv mener jeg at det ikke kan bli for koselig i jula, særlig ikke når det er snakk om en fortelling som dette.

«Snekker Andersen og Julenissen» er en julefilm som passer for hele familien - fra de aller minste til de aller eldste. Og det er slett ikke utenkelig at filmen snart glir inn i den norske juletradisjonen.

Screen9v2

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!