TURGLAD: Kronprinsesse Victoria går ofte på tur. Her er hun på en av sine landskapsvandringer i Sverige.
TURGLAD: Kronprinsesse Victoria går ofte på tur. Her er hun på en av sine landskapsvandringer i Sverige. Foto: Erik Mårtensson / TT / NTB scanpix

Kongelige

Slik holder kronprinsesse Victoria seg i toppform

Kronprinsesse Victoria er opptatt av at både hun og barna skal være fysisk aktive. Det har gitt helt fantastiske resultater. Se så flott kronprinsessen er!

Publisert Oppdatert

Kronprinsesse Victoria fyller snart 42 år, og formen har aldri vært bedre. Trening er en viktig del av livet for både kronprinsessen og prins Daniel.

Slik var det da også på treningssenteret de møttes. Daniel var personlig trener for Victoria på Master Training i Stockholm, hvor han var medeier. De to ble raskt gode venner, og snart oppsto det også varme følelser mellom dem. Fremdeles er trening en av aktivitetene som de deler gleden over.

Og treningen har hatt god effekt:

– Victoria er helt klart i bedre form enn meg, har prins Daniel påstått.

Svensk Damtidning skriver at Victorias kjære har lært henne alt hun kan om styrke og kroppskontroll. Paret trener sammen flere ganger i uken, i tillegg til å bruke mye tid på å være aktive utendørs. De har som mål å gå 10.000 skritt hver dag, men prins Daniel innrømmer at han ikke alltid får det til.

Les også: Slik trener hertuginne Kate

MORGENGYMNASTIKK: Selv på reise tar paret seg tid til trening, her i Vietnam i mai.
MORGENGYMNASTIKK: Selv på reise tar paret seg tid til trening, her i Vietnam i mai. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / NTB scanpix

Elsker naturen

I forbindelse med sin 40-årsdag i 2017 bestemte Victoria seg for å oppleve mer av Sverige. Hun har derfor vært på en rekke vandringer for å vise hvor mye flott natur landet har å by på.

– I Sverige kan man oppleve noe nytt akkurat der man bor. Det er egentlig bare å åpne døren. Det trenger hverken være komplisert eller dyrt, sa hun ved vandringenes start høsten 2017.

Foreløpig har hun vært på 22 turer, og tre vandringer til er planlagt. Da har hun vandret gjennom alle Sveriges 25 landskap. Kjærligheten til naturen har hun hatt helt fra hun var liten.

– Vi var alltid i naturen. Vi var i skogen, i skjærgården og på fjellet, sier hun ifølge Expressen.

Les også: Ti år siden kronprinsesse Victoria forlovet seg med Daniel

ALLSIDIG: Selv om fotball ikke er den idretten hun foretrekker, tar Victoria utfordringen når den kommer.
ALLSIDIG: Selv om fotball ikke er den idretten hun foretrekker, tar Victoria utfordringen når den kommer. Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB scanpix

Varierer treningen

Kronprinsesse Victoria og prins Daniel har et variert treningsprogram, med både styrketrening, golf og løping.

I sommerferien, når familien reiser til Solliden slott på Öland, står lange rideturer, joggerunder og svømming på programmet.

– Hvorfor skal man sitte stille når man kan røre på seg? sier kronprinsessen ifølge Svensk Damtidning.

Hjemme på Haga slott har de sitt eget treningsrom. Rommet sies å ha et stort utvalg av vekter, tredemøller, pilatesballer og annet utstyr. Her har kronprinsessen en fast, tøff treningsøkt hver morgen.

I tillegg tar hun seg ofte en joggetur i slottsparken tidlig om morgenen.

– Når jeg går tur tidlig om morgenen i Hagaparken med hunden, møter jeg ofte Victoria på løpetur. Livvaktene sliter med å holde tritt med henne, sier et øyenvitne til Svensk Damtidning. Familien er også opptatt av sunt kosthold.

– Generelt sett kan man vel si at vi er veldig normale når det gjelder det. Men vi er også privilegerte, og det betyr ofte at man har innsikt i hvordan man bør spise, og vi lever på en ganske sunn måte, sier prins Daniel til Aftonbladet.

Aktive barn

Ekteparet er opptatt av at barna skal være i aktivitet. Prinsesse Estelle (7) går på dans og spiller tennis og golf. Prins Oscar (3) sparker fotball og er glad i å leke aktivt i hagen. De kaster seg dessuten på trendene, og i 2016 var de aktive med Pokémon Go.

– Det var heftig i sommer. Det var ikke sånn at barnas blikk forlot skjermen, men rumpa forlot sofaen. Vi var ute på trolljakt. Pokémon Go. Det er utrolig interessant hvordan en iblant kritisert fritidssyssel – som å spille – fikk barna til å bevege på seg. Jeg er positiv til den teknologiutviklingen som skjer, og jeg tror barn har mye å vinne på å spille. Men det er viktig at vi har balanse. Barn skal bevege på seg minst 60 minutter per dag. Og om vi foreldre går ut med barna våre, kommer de til å bevege på seg, sa prins Daniel til Aftonbladet i 2016.

Familien tar seg også tid til å gå fotturer. I fjor fortalte kronprinsessen om en hyggelig tur de hadde sammen. De skulle opp på Frösundatoppen i Hagaparken i Stockholm, som ligger omtrent 70 meter over havet.

– Jeg sa til barna at nå skal vi bestige et fjell, og så sto jeg hele morgenen og stekte pannekaker. Lillebror fikk egen ryggsekk. Og vi gikk som om det var tidenes vandring. Det tar jo evigheter å gå når man går med en toåring. Så kom vi opp, og det var fantastisk, fortalte hun i et intervju med Dagens Nyheter.

AKTIV PRINSESSE: Prinsesse Estelle er en aktiv jente. Her deltar hun i et løp i Hagaparken i 2018.
AKTIV PRINSESSE: Prinsesse Estelle er en aktiv jente. Her deltar hun i et løp i Hagaparken i 2018. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB scanpix

Engasjert i de unges helse

Men holdningen til aktive barn gjelder ikke bare Estelle og Oscar. Kronprinsesse Victoria ønsker at alle barn skal være i fysisk aktivitet. Sommeren 2016 lanserte derfor Victoria og Daniel Generation Pep, en ideell organisasjon som skal skape oppmerksomhet rundt barn og ungdommers helse.

– Ambisjonen med Generation Pep er å skape engasjement og forandring i barns helse. Det er en stor og omfattende utfordring som ingen kan løse på egen hånd, sa prins Daniel under lanseringen i 2016.

Kronprinsesse Victoria har holdt flere taler i forbindelse med Generation Pep-arrangementer.

– Altfor mange barn og unge i Sverige lever på en måte som er direkte farlig for deres fremtidige helse, sa hun i 2017, og oppfordret til mer aktivitet blant barn og unge.

I fjor talte hun ved åpningen av Pep Forum, og denne gangen trakk hun frem en typisk svensk skolegård.

– Den kan være tom, fordi barna sitter inne og ser på morsomme klipp. Eller så kan den være full av barn i bevegelse, fordi skolen organiserer morsomme aktiviteter. Det valget og det ansvaret er ikke barnas. Det er vårt. Det er vi som må passe på at alle barn får mulighet til å oppleve gleden som fins i å bevege på seg. Og dermed legge grunnlaget for et friskt og aktivt liv, sa hun.

Oppfordrer til gode vaner

Generation Pep har blant annet fokusert på hvordan man kan få aktivitet inn i hverdagen gjennom kampanjen «Opp og hopp Sverige». Kampanjen fikk mye oppmerksomhet etter at de la ut en Facebook-video av at Victoria trener på slottet.

– Vi sitter i gjennomsnitt ni timer om dagen. Gode vaner grunnlegges tidlig i livet. Vi voksne må gå foran med et godt eksempel. Barn gjør som vi gjør, ikke som vi sier, skriver Victoria og Daniel på kampanjens nettside ifølge Aftonbladet.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!