Foto: Elin Reitan (Side2)

Slik blir vi gjeldsslaver

- Jeg tror ikke dette hadde vært mulig førti år tilbake, mener «Luksusfellen»-ekspert.

Publisert

FOLKETEATERET (Side2):- Det at man har sluttet med penger er en vesentlig ting i forhold til at folk setter seg i gjeld, sier «Luksusfellen»-ekspert Christian Vennerød til Side2.

- Før fikk man penger i hånden for det arbeidet man gjorde, nå er noe av denne sammenhengen brutt. Plastikkortet oppleves ikke som noe personlig og man registrerer jo egentlig ikke at man har betalt, fortsetter han og rister lett oppgitt på hode.

- Ikke vært mulig førti år tilbake i tid
I forbindelse med en ny sesong av forbrukerserien «Luksusfellen» har han tatt turen til TV 3 programslipp for blant annet å møte pressen, og sammen med TV-kollega Hallgeir Kvadsheim diskuterer de hvorfor flere og flere setter seg i så stor gjeld om dagen.

- Når du gir fra deg kredittkoret og man får det tilbake, så har man tilsynelatende akkurat det samme i lommeboken. Man må ha evnen til abstraksjon og å vite at på bankonoten din står det et dårligere tall. Det som er skremmende er at selv om man ikke har penger igjen så går man inn i en ny butikk og kjøper mer, forteller Vennrøed.

Han mener imidlertid at det er mer enn plastikkortene som har vært på å føre til enkelte personers tyngende gjeldssituasjon.

- Man må spørre seg hva det kommer av at så mange setter seg i gjeld. Jeg tror ikke dette hadde vært mulig førti år tilbake selv om vi hadde hatt like lett adgang til kredittkort, sier Vennerød.

- For det er ikke bare det at adgangen har blitt letter, men det er også enklere å låne opp penger og folk opplever lenger ikke et personlig ansvar for egen fremtid. Det tror jeg henger sammen med hele samfunnskulturen, fortsetter han.

Han avviser imidlertid at det er press utenfra som gjør at folk låner opp over evne.

- Jeg tror ikke jeg kan si at det er press for det er å jukse. Det er ingen som går rundt og sier å må du gå å kjøpe en ny engel til å henge opp på veggen, svarer Vennerød.

Kvadsheim nikker bekreftende til sin kollegas utsagn.

- Det er primært oss selv man må legge skylden på. Man kan heller ikke legge skylden på bankene eller låneinstitusjonen for det er viktig for folk å ha muligheten til å velge, sier Kvadsheim til Side2, og skynder seg med å legge til at han til tross for denne oppfatningen mener at noe av markedsføringen til låneinstitusjonene kan være usmakelig til tider.

- Mer privatøkonomi i skolen
Løsningen på gjeldskrisen mener eksperten er å gi det norske folk mer grunnleggende kunnskaper i privatøkonomi på et tidlig stadium.

- Ser man på meningsmålingene kan ikke folk enkel prosentregningen, i alle fall ikke når det går på det praktiske, fortviler Kvadsheim.

- Vi har begge snakket om at man burde ha mye mer privatøkonomi i skolen, legger han til.

Vennerød er enig med sin TV-makker.

- Man må jo lære seg renters rente og at 25 prosent med renters rente i tre år betyr en fordobling av det man har lånt.

- Det er ikke noe i veien at for at om fryseren går i stykker og man ikke har penger, så kan man kjøpe en ny med kredittkortet. Det er sannsynligvis økonomisk fornuftig og verdt pengene. Men planen må jo være å betale tilbake disse pengene på første eller andre lønning, fortsetter Vennerød.

Gjeldsverstingene
Når det kommer til hvem som er gjeldsverstingene er de begge ganske sikre i sin sak.

- Det er klart de yngre som er de verste. De er sannsynligvis mellom 20 og 30 år, men det er ikke alltid det slår inn så fort og så kommer de til oss når de er over 30 år, opplyser Kvadsheim.

«Luksusfellen» har premiere på TV 3 onsdag 31. august.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!