TUVA NOVOTNY slo gjennom i «Jalla, Jalla» for nordmenn, men de aller fleste kjenner henne igjen fra «Dag» og tror hun er norsk.
TUVA NOVOTNY slo gjennom i «Jalla, Jalla» for nordmenn, men de aller fleste kjenner henne igjen fra «Dag» og tror hun er norsk. Foto: Paul Weaver (NABilder)

Slik ble Tuva Novotny dronningen av norsk film og TV

- Det er aller mest gøy å jobbe i Norge, sier Tuva Novotny.

Publisert

(SIDE2): Norges største kvinnelig tilstedeværelse på TV og i film i høst heter Tuva Novotny.

Å ja, sier du - det er hun gøyale norske som spiller i «Dag».

- Lær dere språk!

- Det viktigste rådet, sier jeg når jeg underviser på Teaterhøgskolen, er lær dere språk! Ikke nødvendigvis uten aksent. Men i dag hvor det finnes så mange samarbeid innen film og TV finansielt, så kan man egentlig komme fra hele verden, sier Tuva Novotny - på sitt prikkfrie norsk. Selv om hun egentlig er svensk. Og er bosatt i Danmark der hun også leverer roller på flytende dansk.

LES AKSEL HENNIE-INTERVJU:   - Vi nordmenn snakker om oss selv som en fredsnasjon, selv om vi fører krig i andre land

Noen vil huske henne fra «Jalla, Jalla», Josef Fares' film og 20 år siden, hennes store filmatiske gjennombrudd, her hjemme. Til neste år kommer hun i den store, internasjonale sci fi-filmen «Annihilation» av Alex Garland - han som skapte «Ex Machina».

Foto: Eirik Evjen/Monster Scripted

Regjerer lerret og TV-skjerm

Men ja, Tuva er hun som spiller i komiserien «Dag», som er den kommende svensktalende kronprinsesse Märtha i Erik Poppes storslåtte og fengende drama «Kongens nei».

Og som spiller journalisten Unn Tove i Sara Johnsens hyperaktuelle «Rosemari», kvinnen som finner et nyfødt barn i sitt eget bryllup og ender med å hjelpe henne (Ruby Dagnall) i søket etter moren 16 år etter.

Og nå ganske snart, førstkommende søndag, vil du få se henne som den dyktige, UD-byråkraten Johanne, kona til Aksel Hennie i TV-serien «Nobel».

KVINNEN SOM ALLE SER: Tuva Novotny spiller i både «Nobel» og «Kongens nei» og «Rosemari» i høst.
KVINNEN SOM ALLE SER: Tuva Novotny spiller i både «Nobel» og «Kongens nei» og «Rosemari» i høst. Foto: Paul Weaver (NA Bilder)

Den moderne krigen

Det er andre gang Novotny griper an den moderne krigen og hva den fører med seg i et fredelig samfunn som Norge. I fjor kom den danske Oscar-kandidaten «Krigen» der hun spilte kona til Afghanistan-offiseren Pilou Asbæk (spinndoktoren fra «Borgen»).

- «Krigen» handlet om hva krigsopplevelsene gjør med en familie. «Nobel» handler om noe helt annet, nemlig den direkte politiske og militære kampen som foregår i kulissene, sier hun.

Screen9v2

Som Johanne er Novotny en særdeles kapabel, forhandlingsdyktig sekretariatsleder som støtter sin manns (Aksel Hennie) kamp i Afghanistan. Samtidig er hun mor og den som holder hjemmet gående når mannen er utplassert i måneder.

Og når Hennies karakter, Erling, blir involvert i en dypt alvorlig hendelse med grener langt inn på toppnivå i Norge, så blir tilværelsen enda mer komplisert.

Foto: Eirik Evjen/Monster Scripted

Björn Borgs kone

Tuva Novotny selv kommer flyvende fra Praha der hun for tiden spiller Mariana, den første kona til Björn Borg i filmen «Borg vs McEnroe».

Som skuespilleren Tuva er hun kjent for bevisst unngå å stille opp for det hun selv mener kan påvirke jenter negativt. Stort sett er hun uten sminke og du får aldri se henne stylet for en fotoshoot. Hun mener det er nok glansede forsider i dag til at hun ikke vil bidra til dem.

Hun mener en hver er sitt estetiske ideal, og gjør da sitt til at hun selv ikke blir en av de stjernene som blir stylet opp til magasinforsidene.

- Mest gøy i Norge

- Men det er ikke noe jeg nødvendigvis tar med meg inn i jobben min. Ja, jeg velger prosjekter som betyr noe for meg. Men jeg liker å snakke med pressen når de for eksempel er interessert i å bidra til en debatt som jeg håper at «Nobel» vil skape.

Og for tiden er det mest gøy å gjøre det i Norge.

- Norge har et mye mindre stigmatisert film- og TV-miljø enn både Danmark og Sverige. Danmark hadde sin Dogma-periode og Sverige har Bergman-tradisjonen, mens Norge har langt flere eksperimentelle prosesser. Det er rett og slett kreativt inspirerende å jobbe her, sier hun.

«Nobel» har premiere på NRK1 søndag 25. september. Serien er laget av Per Olav Sørensen som lagde «Kampen om tungtvannet» og har Akse Hennie i hovedrollen.

Screen9v2

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.