Foto: Vibeke Johnsen, Mediehuset Nettavisen

Skytes ned over Norge

- Han er mer av en rebell enn meg, sier Rupert Grint om sin rolle som britisk flyger i Petter Næss' «Comrade».

Publisert

(SIDE2:) «Comrade» har riktignok ikke fått støtte fra Norsk Filminstitutt, men den norske filmen har trukket til seg et stjernecast av utenlandske store, unge skuespillernavn.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Skjøt hverandre ned
Historien fra annen verdenskrig bygger på den tyske offiseren og piloten Horst Schopis og den engelske kapteinen Richard T. Partridges beretninger om hva som skjedde da et britisk og et tysk fly skjøt hverandre ned over Strynefjellet 27. april 1940. I flere dager måtte fiendene søke sammen i en hytte i fjellet og der oppsto det et vennskap de ikke skulle glemme.

Av stjernestatus er Rupert Grint unektelig den største stjernen som soldaten Robert Smith, men han har følge av tyske David Kross, som spilte Kate Winslets unge elsker i «The Reader» og snart er aktuell i «The War Horse», regissert av Steven Spielberg. Andre roller som kaptein Partridge, i filmen kalt Charles Davenport, spilles at «Torchwood»s Lachlan Nieboer og rollen som Horst Schopis selv spilles av Florian Lukas, kjent fra «Goodbye Lenin».

Siste tysker på laget er norske Stig Henrik Hoff, mens Morten Faldaas, Knut Joner, Kim Haugen og Sondre Larsen utgjør etter hvert guttas «fiende», den norske skipatruljen.

- Lag på lag
- Dette blir noe helt annet, et helt nytt landskap bokstavelig talt. Jeg vil alltid bli forbundet med Harry Potter og det er jeg stolt av, men dette er en måte for meg å strekke vingene på, sier Rupert Grint som forsikrer at han har pakket «flere lag med tøy». Det er spådd minus 8 grader på Grotli der gutta starter å filme mandag.

Menig Smith ble drept bare måneder etter at han forlot hytta på Strynefjellet, så Grint har lite å basere ham på. Men i motsetningen til den viltre Smith som raser mot norsk natur og snø, gleder Grint seg til å bakse rundt i det kalde hvite element, i alle fall før han har forsøkt.

- Jeg har aldri spilt i ekte snø, flirer han.

Foruten Florian Henkel som altså har en levende rollemodell i en entusiastisk Horst , er det Lachlan Nieboer den andre som spiller en person som nylig har levd.

- For meg har det vært viktig å finne ut hvem Partridge var siden sønnen hans fremdeles er i live, sier Lachlan Nieboer til Side2. Både han og Grint er imidlertid enige om at en kunnskap om soldatene, ned på detaljnivå, er viktig for å forstå den rollen de skal spille.

- Jeg hadde en bestefar som var med i Royal Air Force under krigen, jeg snakket aldri direkte med ham om det selv, men vi har snakket mye om den tiden i familien, sier Grint til Side2.

Ikke «tradde» nazister
Både David Kross og Florian Lukas sier til Side2 at de ble tiltrukket av manuset, og at de nok hadde tenkt seg om flere ganger om de skulle spille tradisjonelle nazister.

- Det er jo det samme som at arabiske skuespillere alltid blir tilbudt å være terrorister i internasjonale filmer, får vi tilbud om å spille nazister, sier Lukas.

- Agenten min og jeg ble faktisk enige om etter «The Reader» at vi skulle legge vekk alle manus der det sto «annen verdenskrig», men så kom dette, smiler David Kross.

Foto: Vibeke Johnsen, Mediehuset Nettavisen

På det menneskelige plan
Petter Næss sier at han ikke ser på filmen som en tradisjonell krigsfilm. Den er inspirert og basert på det som skjedde og de har tatt seg friheter.

- Men jeg tror vi har tatt godt vare på personlighetene som var i hytta, mener han. Under fredagens pressekonferanse i Forsvarets flymuseum på Gardermoen var det første gangen mange av skuespillerne møtte hverandre - og ikke minst 98 år gamle Horst Schopis, som er årsaken til at Petter Næss ville filme historien.

- Disse mennene sto langt fra hverandre, de skulle være fiender, men da de måtte søke ly sammen og forsøke å overleve sammen, ser du dem nærme seg hverandre. Du ser etter hvert også hva som er deres mangler. Vi har forsøkt å koke dette ned på et personlig plan. For meg er dette en universell historie om hva som skjer når fiender møtes og begges behov for å bli møtt med respekt og menneskelighet, sier Petter Næss.

EU-støtte
«Comrade» har et budsjett på pluss/minus 15 millioner. Opptakstiden er rundt fem uker, tre av dem utendørs. Selv om filmen ikke har fått penger fra filminstituttet er den støttet av Eurimages, SVT og NRK for å nevne noen. Produsent Valerie Saunders sier til Side2 at de opplevde stor interesse for filmen fra britiske og tyske skuespilleragenter. Noen av skuespillerne gikk de etter, men kun én var den de begge ville ha.

- Både jeg og Petter hadde Stig Henrik Hoff som førstevalg. Ikke minst fordi det også var viktig at skuespillerne som team gikk sammen, og Stig Henrik og Rupert har en enorm god kjemi, sier hun.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!