GA SEG PÅ TOPP: Carmon Diaz er en av flere skuespillere som har trukket seg vekk fra yrket lenge før pensjonsalderen.
GA SEG PÅ TOPP: Carmon Diaz er en av flere skuespillere som har trukket seg vekk fra yrket lenge før pensjonsalderen. Foto: NTB SCANPIX

Underholdning

Stjernene som sluttet som skuespillere

Noen av de største skuespillerne gjennom tidene trakk seg tilbake fra yrket lenge før pensjonistalderen. Sjekk hvilke her – og hvorfor de tok valget!

Publisert Oppdatert

Daniel Day-Lewis

Daniel Day-Lewis (62) har hatt en fantastisk skuespillerkarriere, og er faktisk historisk. Han er nemlig den eneste personen som noen gang har vunnet Oscar for beste mannlige hovedrolle tre ganger. Det var for innsatsen i filmene «Min venstre fot» , «There Will Be Blood» og «Lincoln».

I 2017 annonserte den irsk-britiske stjernen at han pensjonerte seg som skuespiller.

– Daniel Day-Lewis vil ikke lenger jobbe som skuespiller. Han er umåtelig takknemlig overfor alle sine samarbeidspartnere og publikum gjennom mange år. Dette er en privat avgjørelse, og hverken han eller hans representanter kommer til å uttale seg ytterligere om denne saken, fortalte hans publisist Leslee Dart til Variety.

Les også: Disse kjendisene drikker ikke alkohol

HISTORISK OSCAR-VINNER: Daniel Day-Lewis viser frem sitt tredje Oscar-trofé i 2013. Prisen fikk han for innsatsen i «Lincoln».
HISTORISK OSCAR-VINNER: Daniel Day-Lewis viser frem sitt tredje Oscar-trofé i 2013. Prisen fikk han for innsatsen i «Lincoln». Foto: NTB SCANPIX

Cameron Diaz

Cameron Diaz (47) var en av de største stjernene i Hollywood – særlig på 1990-tallet og det første tiåret av dette årtusenet. Den amerikanske skjønnheten sjarmerte de aller fleste med sine roller i «Masken» , «Charlie's Angels»-filmene, «The Holiday» og ikke minst «Alle elsker Mary».

Etter at hun spilte i musikalfilmen «Annie» i 2014, har det imidlertid vært slutt.

– Jeg føler at det er greit for meg at jeg bruker tid på meg selv for å omorganisere og velge hvordan jeg vil komme tilbake. Hvis jeg velger å gjøre det. Jeg savner ikke å være skuespiller, fortalte hun til magasinet InStyle.

Hun har gitt ut helsebøkene «The Body Book» og «The Longevity Book» .

TRAKK SEG TILBAKE: Cameron Diaz kan se tilbake på en fantastisk karriere. For fem år siden bestemte hun seg for at nok var nok.
TRAKK SEG TILBAKE: Cameron Diaz kan se tilbake på en fantastisk karriere. For fem år siden bestemte hun seg for at nok var nok. Foto: NTB SCANPIX

Sean Connery

Sean Connery (89) kan se tilbake på en lang og variert karriere, men det er nok rollen som James Bond de aller fleste husker ham best fra. Etter 2003 har han ikke spilt inn noen flere filmer, men det var ikke før tre år senere at han bekreftet at han faktisk hadde pensjonert seg.

I 2007 gikk ryktene om at han ville gjøre comeback i den fjerde «Indiana Jones»-filmen, men da gikk skotten ut og dementerte det.

– Hvis noe skulle dratt meg ut av pensjonisttilværelsen, måtte det vært en «Indiana Jones»-film. Men så viser det seg at pensjonisttilværelsen er forbasket morsomt.

STOLT: I 1988 kunne Sean Connery heve Oscar-statuetten for beste mannlige birolle i «De ubestikkelige».
STOLT: I 1988 kunne Sean Connery heve Oscar-statuetten for beste mannlige birolle i «De ubestikkelige». Foto: NTB SCANPIX

Rick Moranis

Rick Moranis (66) gjorde stor suksess på 1980- og 1990-tallet med filmer som «Ghostbusters», «Little Shop of Horrors», «Kjære, jeg krympet barna»-filmene og «The Flintstones».

På 1990-tallet trakk han seg mer og mer tilbake før han i 1997 sluttet helt med skuespill. Og grunnen var tragisk. Kona Ann døde av kreft i 1991, og den canadiske skuespilleren ble alene med to barn.

– Jeg er en aleneforelder, og jeg fant ut at det ble altfor vanskelig å klare å oppdra barna mine samtidig med all reisingen som følger med å produsere filmer. Så jeg tok en liten pause fra det. Og den bitte lille pausen ble til en lengre pause, og så fant jeg ut at jeg faktisk ikke savner det, fortalte han til USA Today i 2005.

TOK SEG AV BARNA: Da Rick Moranis ble enkemann og alene med to barn, ble skuespillerkarrieren satt til side.
TOK SEG AV BARNA: Da Rick Moranis ble enkemann og alene med to barn, ble skuespillerkarrieren satt til side. Foto: NTB SCANPIX

Shirley Temple

Shirley Temple var en av verdens aller største barnestjerner. Hun vant en såkalt Juvenile Oscar for sitt bidrag til film da hun bare var syv år gammel.

Livet gikk i full fart for den amerikanske ungjenta. 16 år gammel giftet hun seg første gang, og ble mor som 19-åring. Bare 22 år gammel valgte hun å trekke seg tilbake fra skuespilleryrket i 1950.

På slutten av 1960-tallet var hun tilbake i rampelyset, men ikke som skuespiller. Shirley ble politiker og diplomat, og jobbet blant annet som ambassadør for USA i Ghana og Tsjekkoslovakia.

Hun døde 10. februar 2014 – 85 år gammel.

BARNE-OSCAR: Shirley Temple var den første i historien som vant en Juvenile Oscar – en pris som skulle hedre barne- og ungdomsstjerner for deres bidrag til filmindustrien.
BARNE-OSCAR: Shirley Temple var den første i historien som vant en Juvenile Oscar – en pris som skulle hedre barne- og ungdomsstjerner for deres bidrag til filmindustrien. Foto: NTB SCANPIX

Jack Gleeson

Jack Gleeson (27) spilte i flere filmer som barn, men er mest kjent for rollen som ondskapsfulle Joffrey Baratheon i «Game of Thrones» - en av de kanskje mest forhatte karakterene i nyere film og TV. Etter tre sesonger ble rollefiguren drept, og samtidig bestemte Jack seg for å kverke sin egen karriere også.

– Jeg har spilt siden jeg var åtte år. Jeg har bare sluttet å glede meg over det på samme måte som jeg gjorde før, sa han til Entertainment Weekly.

Han har tidligere uttalt til Vulture at han aldri hadde noen stor drøm om å bli skuespiller. Han ble bare med sine to eldre søstre på teaterskole på det lokale samfunnshuset.

– Det var i nærheten og det var bare noe å gjøre, sa han.

Den irske unggutten begynte i stedet å studere filosofi og teologi i Dublin.

MISTET GLØDEN: Jack Gleeson syntes ikke skuespill var like gøy lenger, og la opp karrieren da rollefiguren hans ble drept i «Game of Thrones» i 2014.
MISTET GLØDEN: Jack Gleeson syntes ikke skuespill var like gøy lenger, og la opp karrieren da rollefiguren hans ble drept i «Game of Thrones» i 2014. Foto: NTB SCANPIX

Amanda Bynes

Amanda Bynes (33) startet også karrieren som barnestjerne. Hun hadde sitt eget program «The Amanda Show» på barnekanalen Nickelodeon. Senere gjorde hun suksess med filmer som «What a Girl Wants», «She's the Man», «Hairspray» og TV-serien «What I Like About You».

– Hvis jeg ikke elsker å gjøre noe lenger, slutter jeg å gjøre det. Jeg elsker ikke å være skuespiller lenger, så jeg har sluttet med det, skrev hun på Twitter i 2010.

I tiden etter dette slet Amanda. Hun ble tatt for fyllekjøring og bruk av narkotika, og var i mange rettssaker.

I fjor kunngjorde hun at hun hadde vært edru i fire år og takket foreldrene for hjelpen.

Les også: Kjendisarrestasjonene vi aldri glemmer: Spilte bongotrommer naken

STORE PROBLEMER: Amanda Bynes kan se tilbake på stor suksess på lerretet før tilværelsen raknet med fyllekjøring og narkotikabruk.
STORE PROBLEMER: Amanda Bynes kan se tilbake på stor suksess på lerretet før tilværelsen raknet med fyllekjøring og narkotikabruk. Foto: NTB SCANPIX

Greta Garbo

Greta Garbo tok spranget fra lille Sverige til Hollywood i 1925, 20 år gammel, og ble en superstjerne. Den svenske skuespilleren spilte i en rekke filmer, blant annet «Anna Karenina» og «Kameliadamen». Hun fikk flere Oscar-nominasjoner, uten å vinne. Men i 1955 ble hun tildelt en æres-Oscar.

Greta var en av filmhistoriens mest myteomspunnede personer. Hun var svært privat av seg, og da hun var 36 år, fortalte hun at hun var lei av Hollywood og ønsket å leve et annet liv.

Hun trakk seg fullstendig tilbake, og viste seg aldri på den røde løperen eller andre offentlige tilstelninger.

Hun døde i New York 15. april 1990 – 84 år gammel.

VAKKER: Greta Garbo trakk seg fullstendig tilbake fra rampelyset som 36-åring og viste seg aldri offentlig.
VAKKER: Greta Garbo trakk seg fullstendig tilbake fra rampelyset som 36-åring og viste seg aldri offentlig. Foto: NTB SCANPIX

Gene Hackman

Gene Hackman (89) startet ikke skuespillerkarrieren før etter at han fylte 30 år. Først gjorde han suksess på Broadway i New York før han gikk over til film i stedet.

Blant høydepunktene finner vi «Bonnie and Clyde», «Nådeløse menn» og «Brennpunkt New York». I sistnevnte film ble han tildelt Oscar for beste mannlige hovedrolle.

I 2008 uttalte den amerikanske skuespilleren at han ga seg fordi han var lei av bransjen og at han kun fikk tilbud om bestefarroller.

Les også: Han skjøt Bonnie og Clyde

GULLGUTT: I 1993 fikk Gene Hackman Oscar for beste mannlige birolle for sin prestasjon i «Nådeløse menn».
GULLGUTT: I 1993 fikk Gene Hackman Oscar for beste mannlige birolle for sin prestasjon i «Nådeløse menn». Foto: NTB SCANPIX

Doris Day

Doris Day var en superstjerne på 1960-tallet siden hun gjorde det bra både som artist og skuespiller.

Hun vant Oscar for filmmelodiene «Que Sera, Sera» og «Secret Love» i tillegg til at hun ble Oscar-nominert for hovedrollen i «Kryss på linjen» .

Hun trakk seg tilbake fra rampelyset i 1975 for å bruke all sin tid på dyrevelferd. I 1987 opprettet hun en dyrebeskyttelsesorganisasjon som hun brukte resten av livet på frem til hun døde 13. mai i år – hele 97 år gammel.

GLAMORØS: Doris Day startet som danser, deretter gjorde hun det stort både som skuespiller og sanger.
GLAMORØS: Doris Day startet som danser, deretter gjorde hun det stort både som skuespiller og sanger. Foto: NTB SCANPIX