Foto: Storyteller (TVNorge)

- Skrev TV-kontrakt da jeg var full på legevakten

Veronica Nilsen husker knapt at hun ble filmet av TVNorge-programmet «Turnuslegene».

Publisert

(SIDE2): I den nye TVNorge-serien «Turnuslegene» går TV-kanalen tett innpå mennesker som har små og kortvarige sykdommer, men også alvorlige og potensielt dødelige sykdommer.

Programmet, som produksjonsselskapet Storyteller produserte for TVNorge, viser usladdet pasienter med hjerteinfarkt, slag og kraftige anfall.

Siste fra Side2: Sjekk forsiden nå!

En av pasientene som er med i programmet er Veronica Nilsen.

Hun ble filmet på legevakten i Arendal, hvor hun var tatt inn for et dypt kutt i armen. Nilsen var alkoholpåvirket og beskriver seg selv om «veldig full».

Hun kan ikke huske å ha skrevet noen kontrakt med TV-selskapene, men Storyteller bekrefter overfor Side2 at de ble gjort, men at det skjedde på legevakten mens Nilsen var full.

Har du tips om saken? Kontakt Side2s journalist her!

- Det er ikke alt jeg husker fra opptakene for jeg var veldig full. Da jeg oppdaget at de filmet meg, satte jeg meg opp fra sykesenga og reagerte veldig. Jeg husket ikke at jeg sa ja til at de kunne filme, men når de sa at jeg hadde sagt det, så var det greit. Jeg husker ikke at jeg skrev under noen avtale, men det stemmer sikkert, sier Nilsen.

Episoden med Veronica Nilsen sendes på TVNorge tirsdag kveld.

Hun sier hun fikk et visittkort fra produksjonsselskapet.

- Det kortet klarte jeg å miste, men de ringte meg opp igjen for å bekrefte at det var greit at de brukte opptakene, sier Nilsen.

- Har ikke blitt tilbudt å se programmet
Etter det hørte ikke Nilsen noe fra TV-kanalen før Side2 tok kontakt med TVNorge i forrige uke.

- De ringte meg på torsdag og spurte om det var greit at denne episoden ble vist på TV. Det var første gang jeg hørte fra TVNorge på nesten to år, sier Veronica Nilsen.

Hun sier at TVNorge ikke har tilbudt henne å se opptakene fra den aktuelle natten.

- Jeg var veldig full, gråt og blødde, og husker ikke så mye av hva som skjedde. Jeg vet ikke hvordan det vil komme ut på TV. Jeg er litt redd for hvordan jeg vil framstå, så jeg skulle gjerne ha sett episoden før den blir sendt. Men jeg har ikke fått noen mulighet til det av TVNorge, sier Nilsen til Side2.

- Skrev TV-kontrakt i morfin-rus
Side2 har også vært i kontakt med en annen kvinne som vises i TV-serien.

Hun hevder at produksjonsselskapet ba henne signere TVNorge-kontrakten mens hun var i sterk morfin-rus.

TV-teamet filmet kvinnen under behandlingen, og i episoden Side2 har sett er pasienten klart identifiserbar og usladdet.

Side2 har gjort et langt intevju med henne, men like før denne artikkelen skulle publiseres, trakk hun intervjuet.

Men en venninne av henne som Side2 har snakket med, sier at kvinnen ble såpass uvel og sløv at hun ikke var bevisst hva hun gjorde da hun signerte kontrakten.

- Hun virket sliten og svekket. Hun hadde sterke smerter, og var tydelig preget. Vi var alle veldig stresset over det som hadde skjedd, og ingen av oss tenkte helt klart da. Særlig ikke hun (pasienten, red.anm.). I ettertid har jeg tenkt at dette ikke var rette tidspunktet å skrive under på noe som helst. Det hadde vært mye bedre om TV-teamet hadde kontaktet henne når hun hadde kommet til hektene igjen, sier vedkommende.

Det var etter at pasienten var dopet ned med smertestillende at hun skal ha blitt forelagt kontrakten fra produksjonsselskapet hvor hun godkjente TV-selskapets filming og videre bruk av opptakene.

Turnuslegen som behandlet kvinnen bekrefter også at pasienten fikk kraftige, smertestillende medikamenter.

- Pasienten var kraftig smertepreget. Derfor bestemte vi oss raskt for å gi henne sterke smertestillende i form av et morfinlignende preparat, forteller turnuslegen som behandlet pasienten til Side2.

Etter det Side2 har fått opplyst ble kvinnen svært overrasket da hun fikk vite at scenen skulle vises på TV. Og det var verken Storyteller eller TVNorge som hadde varslet pasienten om at opptaket skulle brukes.

- Jeg synes absolutt at TVNorge skulle ha tatt en telefon og sjekket at det var greit om de sendte dette, særlig når de sender usladdet. Ettersom det er to år siden det skjedde, så regnet vi med at TVNorge ikke kom til å bruke det, forklarer pasientens venninne til Side2.

TVNorge opplyser til Side2 at rutinene skal være at pasienter som har vært i en russituasjon under opptakene blir ringt opp igjen en stund etter opptakene er gjort.

Men den aktuelle pasienten sier hun ikke kan huske at TVNorge har ringt henne for å kontrollere at det er greit at opptakene sendes.

«Husker ikke»
Og produksjonsselskapet Storyteller klarer heller ikke å bekrefte at de har ringt kvinnen.

- Vi kan ikke lenger huske den konkrete samtalen med henne. Men pasienten står på listen over de som skulle ringes, sier produsent Rune Obrestad i Storyteller til Side2.

Heller ikke kommunikasjonsdirektør Svein Tore Bergestuen i TVNorge kan bekrefte at de har ringt opp igjen pasienten.

- Produksjonsselskapet sier de ikke kan huske om de har ringt pasienten som fikk anfall. Det er litt uklart hva som har skjedd her, men rutinene er at alle som har vært i en russituasjon blir ringt opp igjen etter en viss tid for å verifisere avtalen, sier Bergestuen.

Avtaleekspert: - Ugyldige avtaler
Førsteamenuensis Trygve Bergsåker ved juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo er krystallklar på at dersom pasientene har skrevet samtykkeerklæringer med produksjonsselskapet når de var ubevisste, så er ikke avtalen gyldig.

- Dersom pasienten her var ubevisst eller i ørska, så er ikke avtalen gyldig. Er man i en ubevisst tilstand, så kan man ikke inngå en bindende avtale, sier Bergsåker til Side2.

Han understreker at dersom det er tvil om hvorvidt vedkommende var bevisst eller ikke, så er spørsmålet vanskeligere å avklare.

- Burde skrevet kontrakten senere
I produksjonsselskapet Storyteller erkjenner de at de burde ventet med å be pasientene skrive under avtalene til de hadde kviknet til eller sovet av seg rusen.

- Vi burde kanskje ha skrevet kontrakten etterpå. Det ser jeg, sier produsent Rune Obrestad i Storyteller til Side2.

Obrestad sier Storyteller flere ganger har vurdert hvordan de skal håndtere situasjoner hvor pasienten selv ikke er i stand til å vurdere om det skal gjøres opptak eller ikke.

- Det er en problemstilling å filme først og spørre etterpå, men i noen tilfeller er dette det eneste alternativet. Så lenge vi aksepterer svaret vi får i ettertid, så synes jeg det er greit. Skulle vi få et nei, så aksepterer vi alltid det. Hadde vi drevet forhåndssensur og latt være å filme alle akutte tilfeller så blir konsekvensen at vi sensurerer vesentlige sider av legearbeidet. Og dersom det skulle være praksis ville det bli mange tilsvarende forhold i samfunnet som heller ikke ville kunne bli filmet og dokumentert, sier Rune Obrestad.

TVNorge: - Kan forberede deltakerne mer
TVNorge stiller seg bak produksjonsselskapet.

- Det kan godt hende at rutinene rundt dette kan gjøres på andre og bedre måter. Vi har gitt pasientene mulighet til å tenke seg om i mange dager om hvorvidt de vil bli med på dette. Vi har ansett det som forsvarlig framgangsmåte ettersom de har hatt denne muligheten til å trekke seg, sier kommunikasjonsdirektør Svein Tore Bergestuen i TVNorge.

Bergestuen sier selskapene kan bli nødt til å følge opp deltakerne bedre i framtiden.

- Det kan godt hende at vi i samarbeid med produksjonsselskapet må se på hvordan vi kan forberede deltakerne mer på programmet. Men under opptakene gjør vi det veldig klart for deltakerne hvordan opptaket skal brukes, sier han.

Han sier alle pasienter har blitt bedt om å samtykke til programmet på stedet, uavhengig av om de har vært påvirket av rus eller medikamenter.

- Alle samtykker er gitt på stedet for å gi mulighet til å filme. For å bekrefte samtykket så har produksjonsselskapet ringt opp igjen pasientene i de tilfellene hvor det har vært uklart om pasienten har forstått rekkevidden av hva de har blitt med på. Jeg mener det er en god framgangsmåte, at man snakker med pasienten og skriver kontrakt på stedet og verifiserer den i ettertid.

- Må få et samtykke
- Er det også god framgangsmåte å få en pasient i ruspåvirket tilstand til å signere en kontrakt?

- Det er vanskelig for meg å si. På et eller annet tidspunkt må vi i produksjonen få et samtykke, og jeg mener vi går riktig fram når vi etterkant også får kontrakten verifisert.

- Det gjelder en 14 dagers frist etter at kontrakten er underskrevet for pasientene til å trekke seg. Tar dere tilstrekkelig hensyn til pasienter som har vært involvert i traumatiske hendelser eller som har store problemer enten fysisk eller psykisk med to ukers frist?

- Ja, dette er mye mer enn hva som er vanlig. Om de er med på TV 2 Nyhetene eller deltar i andre typer realityshow, så finnes det ikke slike muligheter. Dersom for eksempel pasientforeningen mener dette kan gjøres annerledes, er jeg veldig interessert i å vite hvordan, sier Bergestuen.

Siste fra Side2: Sjekk forsiden nå!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.