HALLOWEEN-GRØSS: Vera Farmiga i rollen som den klarsynte, paranormale etterforskeren Lorraine Warren i The Conjuring 2.
HALLOWEEN-GRØSS: Vera Farmiga i rollen som den klarsynte, paranormale etterforskeren Lorraine Warren i The Conjuring 2. Foto: Warner Bros. Pictures

Filmer og serier

Åtte skrekkfilmer og skumle serier du burde se i høst

Se fullstendig liste over våre oktoberanbefalinger og trailerbonanza i saken!

Publisert Oppdatert

Det er oktober, det er snart halloween, og det er klart for høysesong for skrekkfilmer. De gangene vi kommer over filmer og serier som virkelig skremmer oss og etterlater oss våkne om natten, passer vi i Side2-redaksjonen på å skrive dem ned. Det er nemlig ikke få ganger vi har kastet bort timevis på dårlige grøssere.

Vi har derfor tatt det beste både fra streamingtjenester, tradisjonelle TV-serier og filmer, satt det sammen med redaksjonens hotteste tips, og voilá!

Her er den eneste listen over grøssere du trenger å forholde deg til i høst. For det meste nye godsaker, men også et par klassikere befinner seg på listen.

Listen er uten spesifikk rekkefølge annet enn at titlene er verdt å se i høst, mens du tenner stearinlys i uthulte gresskar og spiser heksehyl mens vinden uler og regnet pisker mot ruten🎃🎃🎃

Les også: Her er seriene HBO og Netflix anbefaler til halloween

American Horror Story (2011-)

Score 8,1 på IMDB, 77% på Rotten Tomatoes

Denne enormt populære antologiserien følger ulike karakterer på ulike lokasjoner - blant annet et et hus med en dyster forhistorie, et galehus, et hotell og en kult. Felles for alle sesongene, er at det stadig går kaldt nedover ryggen på publikum.

I den første sesongen følger vi familien Harmon, som flytter til Los Angeles fra Boston for å starte et nytt og bedre liv i et viktoriansk hus. Allerede under omvisningen får de vite av eiendomsmegleren at de tidligere eierne av huset døde i det som tilsynelatende var et mord eller selvmord.

De får snart erfare at huset bærer på like mange mørke hemmeligheter som de selv gjør.

The Strain (2014-2017)

Score 7,4 på IMDB, 85% på Rotten Tomatoes

Et merkelig virus ser tilsynelatende ut til å ha drept alle passasjerer og mannskap på et innkommende fly på JFK i New York. Dr. Ephraim Goodweather, leder av Center for Disease Control Canary Team i New York, blir kalt inn for å undersøke det mystiske virusutbruddet som ser ut til å ha kjennetegn med vampyrisme.

Serien har fire sesonger, sluppet i perioden 2014 og 2017.

The Descent (2005)

Score 7,2 på IMDB, 85% på Rotten Tomatoes

THE DESCENT: Juno forsøker å berolige Sarah etter at hulen de befant seg i har rast sammen.
THE DESCENT: Juno forsøker å berolige Sarah etter at hulen de befant seg i har rast sammen. Foto: Pathé/Lionsgate

Britisk skrekkfilm fra 2005 som har ødelagt nattesøvnen til de av oss som vokste opp på tidlig 2000-tallet. Den er også verdt å se for andre som er på jakt etter et klaustrofobisk lite eventyr. Ett år etter at ektemannen og datteren til hovedpersonen Sarah omkommer i en tragisk bilulykke, tar jentegjengen henne med på eventyr for å utforske et hulesystem i Appalachene i USA.

Når grotten raser sammen etter at vennegjengen har forsøkt å ta seg gjennom en trang passasje, kommer det frem at venninnen Juno har tatt dem alle med til et ukjent grottesystem, og at sjansene for å bli reddet derfor er ørsmå. Vennene må ta seg gjennom en lang og utmattende ferd i de beksvarte hulene. Etter en stund oppdager de også at noe ukjent er etter dem. Vi stopper der, for jo mindre du vet før du begynner å se, jo bedre.

Apostle (2018)

Score 8,4 på IMDB, 77% på Rotten Tomatoes

En skikkelig «gysare» av en film om en mann som forsøker å redde søsteren sin, som har blitt kidnappet av en religiøs sekt, skal vi tro traileren. Han reiser til den isolerte øya hvor søsteren holdes fanget og infiltrerer samfunnet, hvorpå han oppdager at sekten skjuler mørke, mørke hemmeligheter. Filmen er regissert av Gareth Evans, som også står bak The Raid.

Apostle har premiere på norske Netflix 12. oktober, og ifølge ratingene er den verdt å bruke en mørk høstkveld på.

The Conjuring 1 og 2 (2013 og 2016)

Henholdvis score 7,5 og 7,4 på IMDB og 86% og 79% på Rotten Tomatoes

Skrekkfilmhjertet ditt har noe å glede seg til dersom du ennå ikke har fått med deg The Conjuring-filmene, som angivelig er basert på sanne historier. Vi følger ekteparet Ed og Lorraine Warren, som driver med paranormal etterforskning. Warren-paret er fra hentet fra virkeligheten, og ble verdenskjente for sine undersøkelser av paranormale fenomener og bøkene skrevet om samme tema. Opplevelsene deres har blitt inspirasjonen bak en rekke filmer om overnaturlige hendelser, blant dem Annabelle.

Den første Conjuring-filmen skal være basert på en sann historie. Ed og Lorraine i 1971 blir tilkalt for å hjelpe familien Perron, som akkurat har flyttet inn i et nytt hus på Rhode Island, hvor paranormale hendelser har begynt å finne sted. Familien blir plaget av uforklarlige krefter på nattestid, merkelige lyder høres i gangene, klokker stopper akkurat klokken 03.07 og familiehunden blir funnet død på uforklarlig vis.

Vi vet at dette med «basert på en sann historie» er et relativt løst begrep innen filmverdenen, så det blir opp til hver og enkelt å avgjøre for seg selv om man tror på filmene eller ikke. God underholdning og skikkelige grøssere er de i alle fall.

Twin Peaks (1990-1991)

Score 8,8 på IMDB, 91% på Rotten Tomatoes

Stranger Things (2016-)

Score 8,9 på IMDB, 95% Rotten Tomatoes

Denne grøsser-/sci-fi-serien tok verden med storm da første sesong ble sluppet på Netflix i 2016. En småby blir snudd på hodet etter at den unge gutten Will Byers forsvinner sporløst. Parallelt med at politisjefen etterforsker forsvinningen, bestemmer Wills vennegjeng seg for å foreta sin egen etterforskning.

Snart blir det klart at byen og skogen skjuler en mørk hemmelighet, og at den har noe med forsvinningen til unge Will å gjøre. Stranger Things er en hyllest til 80-tallspopkulturen og har blitt svært godt mottatt av anmelderne.

The Alienist (2018)

Score 7,8 på IMDB, 64% på Rotten Tomatoes

Denne Netflix-serien foregår i New York på slutten av 1800-tallet, hvor en seriemorder dreper prostituerte gutter på bestialsk vis. Illustratøren John More og psykologen (derav «alienist») Dr. Laszlo Kreizler får i oppdrag fra politikommisjonæren i byen å jakte på morderen. De får også hjelp av den unge politisekretæren Sara Howard og to unge rettsmedisiner-brødre.

Ved hjelp av psykoanalyse og tidlige rettsmedisinske undersøkelsesteknikker skal gjengen komme til bunns i mysteriet om hvem mannen som dreper de unge guttene er. Liker du mørke mysterier og drapsgåter, satt til et dystert, møkkete Manhattan, er dette en serie verdt å sjekke ut. For ordens skyld kan vi melde at den også akkurat har blitt fornyet, og en sesong to kommer i løpet av 2019.

Les også: De 10 beste grøsserne fra 2000-tallet

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!