DRAPSTRUSLER: Sigrid Bonde Tusvik har sterke meninger om et samfunn hun mener er skakkjørt. Det har fått konsekvenser for både henne og familien.
DRAPSTRUSLER: Sigrid Bonde Tusvik har sterke meninger om et samfunn hun mener er skakkjørt. Det har fått konsekvenser for både henne og familien. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Underholdning

Sigrid Bonde Tusvik fryktet for barnas liv: Trusler er blitt en del av hverdagen

Sigrid Bonde Tusvik har fått erfare at det koster å ha sterke meninger. Komikeren har opplevd at både hun og familien er blitt truet på livet.

Publisert Oppdatert

Sigrid Bonde Tusvik (39) er ikke fremmed for å ytre sterke meninger om tabubelagte temaer. Hver uke harselerer «Gullruten»-programlederen og Podkast-kollega Lisa Tønne (41) med kjente og ukjente i Norges største podcast «Tusvik og Tønne».

Sigrid er også en svoren feminist og i januar forlot hun Humorprisen i protest – og kom med krass kritikk til den mannsdominerte utdelingen.

Hennes fremtredende og direkte stil har ved flere anledninger gitt ubehagelige konsekvenser. Hets og trusler er blitt en del av hverdagen.

Oppsøker ikke hat selv

– Er det noe jeg er god på, så er det å hisse opp folkemengder med kronikkene og stuntene mine. Men det er viktig for meg å ta et kollektivt ansvar for samfunnet som jeg mener er skakkjørt. Det har resultert i at jeg opplever gange mye «hat» sånn generelt. Jeg oppsøker det ikke selv, men det dukker som regel opp i innboksen eller på mobilen min, forteller Sigrid til Her og Nå.

ELSKET OG HATET: Sammen Lisa Tønne (41) har Sigrid Norges aller største podkast «Tusvik & Tønne». I forbindelse med liveshow må komikerne ha strengt vakthold.
ELSKET OG HATET: Sammen Lisa Tønne (41) har Sigrid Norges aller største podkast «Tusvik & Tønne». I forbindelse med liveshow må komikerne ha strengt vakthold. Foto: Lasse Erikson / Her og Nå

– Jeg husker at vi allerede under den første premieren til Lisa og meg hadde vakthold. Det er tre år siden nå. Jeg begynner nesten å venne meg til det. Men når hatet øker, må jeg være litt obs. Som regel handler tilbakemeldingene om at de hater meg og vil jeg skal holde kjeft. Men jeg har jo en podcast som folk aktivt må laste ned, så jeg holder jo egentlig kjeft om du ikke laster meg ned, poengterer Sigrid.

Ble drapstruet

Da FrP-politiker Sylvi Listhaug valgte å publisere et innlegg om Sigrid på sin Facebook-side, toppet det seg.

– Da ble jeg drapstruet. De truet med å skyte både meg og familien min, og skrev at de visste hvor jeg bodde. Da måtte jeg ringe politiet, som ba meg flytte barna. Det var en skremmende opplevelse. Jeg fryktet for barna, ble stresset og fikk utslett på halsen. Heldigvis er politiet i Norge veldig fine. De roet meg ned og sa at det som regel ikke er alvorlig, forteller Sigrid, som har barna Jenny (6) og Jens (3) sammen med ektemannen Martin Jøndahl.

PROGRAMLEDER: 11. mai skal Sigrid for tredje gang være programleder for TV-showet «Gullruten».
PROGRAMLEDER: 11. mai skal Sigrid for tredje gang være programleder for TV-showet «Gullruten». Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

Når det har stormet som verst, er hun takknemlig for at Martin har stått støtt ved hennes side.

– Martin er et veldig rolig menneske. Når det virkelig står på og er kjempealvorlig, tar han ansvar. Det gjorde han da også. Martin blir helt rå når det oppstår kriser. Som da jeg skulle føde, da blir han en helt annen. Da er han bare helt riktig person for meg, forteller Sigrid.

Revurderte jobben

De hatske tilbakemeldingene har også fått henne til å revurdere jobbsituasjonen.

– Når hatet er på det verste, må jeg forholde meg rolig en stund etterpå. Da må jeg si nei til alle intervjuer, etter anbefaling fra politiet. Da blir det oppfattet som du ikke tar debatten, men sannheten er at akkurat der og da mottar jeg så mange trusler at jeg må trekke meg litt unna.

– Når det har stått på som verst, har jeg vurdert å ta meg en annen, mindre synlig jobb. Kanskje jeg skulle jobbet nattevakt på museum, tenker komikeren høyt.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!