Foto: Caiaimage / Paul Bradbury / Getty Images

Seksuell helse

Sexvett: «For å opprettholde et fysisk sunt sexliv, kan det være greit å ta noen forholdsregler»

Sex skal være befriende og ikke ha for mange regler, men det er fortsatt visse ting man er nødt å forholde seg til – særlig når det kommer til hygiene.

Publisert Oppdatert

Kelly Bricen (26) er journalist og Det Nyes faste sexspaltist.

En venninne og jeg kom over et bilde av et voldsomt såpestykke formet som en dildo. Det var en god håndfull med såpe for å si det sånn. Vi kom i diskusjon om hvorvidt dette var tidenes oppfinnelse, eller potensielt en utrolig dårlig idé.

Jeg prøvde å minne henne om alle reklamene for intimsåper vi hadde sett. Om den sensitive pH-balansen i underlivet, og hun ene damen som balanserte på masse søyler og plutselig falt – for å illustrere hvordan pH-systemet også kunne falle hvis man hadde mens, samleie, brukte feil såpe, og så videre.

Les også: 6 tips for å få en fornøyd vagina

Renser seg selv

Venninnen min hadde plutselig hukommelsestap, men insisterte senere på at TV-reklamer bare er juks uansett. Noe hun fikk kjenne på kroppen, en bakteriell ubalanse og soppinfeksjon senere.

Til tross for at kvinner kan være lettere utsatt for bakterieforstyrrelser og urinveisinfeksjon, har vi til gjengjeld et selvrensende operativsystem mellom bena – noe som gjør at ja, ting ordner seg selv.

Kelly Bricen (26) er journalist og fast sexspaltist for Det Nye.
Kelly Bricen (26) er journalist og fast sexspaltist for Det Nye. Foto: Foto: Nora Angeltveit (Det Nye)

Vi trenger i utgangspunktet ikke annet enn vann for å vaske oss nedentil, dette for å opprettholde den allerede eksisterende bakteriefloraen i underlivet. Følg med på reklamene og i kjemitimen for en sunn kropp – uten sopp. Heldigvis finnes det mange reseptfrie produkter som hjelper mot akkurat disse plagene.

Les også: Dette prøver underlivet ditt å fortelle deg

Ikke gjør dette

Som med fjellvett er også sexvett vesentlig. For å opprettholde et fysisk sunt sexliv, kan det være greit å ta noen forholdsregler.

«Dobbeldipping» blir noen ganger sett på som en uting rundt matbordet i sosiale sammenhenger. Etiketten sier at man ikke skal dyppe chipsen i dippen etter at du har tatt en bit, men hva har vel bordetikette med sex å gjøre?

La meg hoppe på noen søyler å illustrere. Jeg har svake minner om at jeg som liten ble terpet på å tørke meg forfra og bakover hver gang jeg var på do. «Ikke få bæsj i tissen», ropte farmoren min en gang.

I mine eldre dager har jeg funnet ut at det er en hårfin linje når det kommer til sex. Selv om anus og vagina ligger nært i beliggenhet (noen vil kanskje si direkte naboer), bør de ikke blandes.

Tips til et sunt underliv

Bruk en mild pH-nøytral intimsåpe, benytt helst kun vann.

Tørk og vask – forfra og bakover.

Husk beskyttelse, sikker sex er bra sex.

Du har kanskje vært på en eksotisk tur til Syden og fått mageproblemer? Eller besøkt en lokal indisk restaurant? Fellesnevneren er at ukjente eller annerledes bakteriefloraer kan skape trøbbel i systemet. Magen reagerer på sin måte, og underlivet på en annen.

I likhet med min tørketrening kan det være gunstig og ikke gå bakfra og fram. I dine mørkeste timer på toalettskålen blir du kanskje påmint om hvorfor. Heldigvis går det litt roligere for seg i selvrensegeneratoren, og behandlingene. Det er uansett ingen grunn til bekymring, etter denne artikkelen har du kanskje gjort deg opp din egen mening om hygiene?

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!