FORTSATT LITT TABU: Selv om tabuene rundt bruk av vibratorer og andre hjelpemidler har blitt mindre de siste årene, er det fremdeles mange som gruer seg til å fortelle partneren sin at de ønsker å eksperimentere med sexleketøy, forteller psykolog.
FORTSATT LITT TABU: Selv om tabuene rundt bruk av vibratorer og andre hjelpemidler har blitt mindre de siste årene, er det fremdeles mange som gruer seg til å fortelle partneren sin at de ønsker å eksperimentere med sexleketøy, forteller psykolog. Foto: Colorbox

Sex og samliv

Sexleketøy for nybegynnere

Sjekk hva de aller fleste jenter velger å starte med.

Publisert Oppdatert

For noen er sexlektøy like normalt som glidemiddel, mens for andre oppleves det som noe mer fremmed eller tabu. Men leketøy er noe som både par og single kan ha glede av.

For par kan det være med på å «piffe opp» sexlivet, og dersom du ikke har en partner, kan det være fint å benytte sexleketøy for å utforske på egen hånd og for å finne ut av hva akkurat du liker.

Hver tredje nordmann eier sexleketøy

Presseansvarlig og nettredaktør for Kondomeriet, Dorthea Berge, ønsker å presisere at hver tredje nordmann i dag eier et sexleketøy.

- Dette er derfor ingenting å være flau over! Det å handle kondomer, glidemiddel, eller et vibrerende sexleketøy er helt normalt, sier Berge til Side2.

Om du er en av dem som synes det kan være litt småpinlig å ture inn i en butikk alene kan det være lurt å ta med seg enten partneren sin eller en venn, forteller Berge, og legger til at det har blitt svært populært med såkalte «toypartys» hvor man drar sammen i en gruppe for å handle leketøy sammen.

Det kan også være fint å vite at man kan handle fra forskjellige nettbutikker, i all diskresjon.

Det de aller fleste kvinner velger å starte med, med mindre de har fått en annen anbefaling fra en venn eller en venninne, er en liten og diskret klitorisvibrator, forteller Berge.

- Menn går ofte mer rett på sak til merkevarer de kjenner, som Fleshlight, sier hun.

Fleshlight er for øvrig også det mest populære leketøyet for menn. Dette er en serie avstøpninger av kjente pornoskuespillere, som blant annet Jenna Jameson og Asa Akiraø. I tillegg har salget av prostatastimulatorer skutt i været det siste året.

Det mest kjøpte sexleketøyet for kvinner hos kjeden er Womanizer, som er en vibrator som stimulerer med tryggbølger, og altså uten direkte berøring.

Hun legger til at det dyreste ikke alltid er det beste, men at kvalitet og pris noen ganger hånd-i-hånd.

- Når man kjøper en vibrator, dildo, vagina, buttplug eller noen andre sexleketøy for aller første gang kan det lønne seg å legge seg på et nivå som sikrer en viss kvalitet, samtidig som det er innenfor det man selv er komfortabel med, sier hun.

Les også: 20 ting du ikke visste om sexleketøy

MANGE VARIANTER: Dorthea Berge,. nettredaktør og presseansvarlig i Kondomertiet., minner om at ikke alt vil fungere for alle. - Om ikke det første sexleketøyet får deg til å se stjernehummelen, så er det bare å prøve noe nytt, sier hun.
MANGE VARIANTER: Dorthea Berge,. nettredaktør og presseansvarlig i Kondomertiet., minner om at ikke alt vil fungere for alle. - Om ikke det første sexleketøyet får deg til å se stjernehummelen, så er det bare å prøve noe nytt, sier hun. Foto: Privat

Slik snakker du med partneren din om sexleketøy

For de som er single ligger veien åpen, men for de som er i et forhold og som ønsker å ta i bruk leketøy, må det en samtale til først. En samtale som mange fremdeles gruer seg til å ta.

Det viktigste når man skal å snakke med partneren sin om at man ønsker å benytte sexleketøy er at paret på forhånd har en åpen, ærlig og positiv kommunikasjon seg imellom.

- Populariteten til sexleketøy har økt de siste tiårene. Selv om tabuene rundt bruk av vibratorer og andre hjelpemidler har blitt mindre de siste årene er det fremdeles mange som gruer seg for å snakke med partnerne om sine ønsker, sier Ingrid Blessom, psykolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi, til Side2.

- SI IFRA: Det finnes fortsatt mange som gruer seg til å ta opp at de ønsker å teste ut sexlektøy. - Si ifra på en måte som gjør at partneren din ikke føler seg avvist, sier psykolog Ingrid Blessom.
- SI IFRA: Det finnes fortsatt mange som gruer seg til å ta opp at de ønsker å teste ut sexlektøy. - Si ifra på en måte som gjør at partneren din ikke føler seg avvist, sier psykolog Ingrid Blessom. Foto: Privat

Når man tar opp dette er det viktig at partneren som ønsker å benytte sexleketøy er istand til å kommunisere sitt ønske på en måte som gjør at partneren ikke føler seg avvist, skamfull eller tilsidesatt.

- Dersom partneren din ikke føler seg såret eller truet er det lettere for han eller henne å snakke fritt om sine bekymringer, og motta bekreftelse fra sin partner om at et ønske om å benytte sexleketøy ikke er en kritikk av deres virilitet og attraktivitet, sier Blessom.

Det er viktig at partneren din forstår at dette ikke betyr at du kjenner deg lite tilfredstilt, men at det handler om et ønske om å utforske sexlivet sammen.

- Mange har en forestilling om at dersom partneren kommer med forslag om å benytte sexleketøy så betyr det at man ikke er «god nok» elsker, sier hun.

- Kanskje frykter partneren også at dersom partneren foreslår bruk av sexleketøy, og paret tar dette i bruk, så er det en risiko for at partneren ikke lenger har bruk for ham eller henne. Andre kan også frykte at partneren blir avhengig av leketøy for å kunne få orgasme. Dette er en vanlig feiloppfatning som mange har.

Faktisk er det slik at par som benytter sexleketøy svært ofte har et godt og tilfredsstillende sexliv, forteller Blessom.

- Om sexleketøy er med å friske opp en relasjon eller om det medfører konflikter henger sammen med graden av åpenhet paret har og hvordan de kommuniserer, nøkkelen er å ha en åpen og positiv kommunikasjon, sier hun.

Les også: Denne byen topper sexleketøystatistikken

POSITIV KOMMUNIKASJON: Sexlektøy kan være med på å "friske opp" en relasjon, men dette avhenger av hvor godt paret kommuniserer, og også hvilken måte de kommuniserer på.
POSITIV KOMMUNIKASJON: Sexlektøy kan være med på å "friske opp" en relasjon, men dette avhenger av hvor godt paret kommuniserer, og også hvilken måte de kommuniserer på. Foto: Colorbox

Her er Berges lille guide over de vanligste sexleketøy-kategoriene:

Dildo: Dildo er et sexleketøy uten motor. Her finner man naturtro dildoer, g-punktdildoer, myke dildoer, strap-on dildoer og dildoer med sugekopp. Disse kommer i ulike typer materiale, for eksempel glass, silikon, realistisk og til og med i stein.

Vibrator: En vibrator er det mest populære sexleketøyet. En vibrator kommer i mange former og fasonger, oppladbar eller med batterier, og kan ha mange spennende funksjoner. Det tilbys et stort utvalg vibratorer - blant annet rabbitvibratorer, massasjestaver, klassiske vibratorer, klitorisvibratorer, g-punktvibratorer og parvibratorer.

Vaginakuler: Vaginakuler er ment for å trene opp musklene i skjeden og bekkenet. Treningen forebygger inkontinens og urinlekkasje, og er spesielt anbefalt etter fødsel, da det hjelper skjeden tilbake til normal muskulatur. Å trene disse musklene hjelper også henne med å få bedre kontroll over orgasmene sine. Vaginakuler kommer i ulike størrelser, farger, materialer og fasonger.

Penisring: En penisring er et enkelt, men spennende sexleketøy for menn. En penisring gir også det lille ekstra til partneren under samleie. Ringen tres over penis og festes ved roten av penis, og en liten vibrator vil stimulere begge. En ereksjonsring er en enklere variant, som hjelper til med å holde blodet ute i penis. Dette skal gi yldigere og mer langvarig ereksjon.

Strap-on: Strap-on kan være en dildo eller vibrator som festes rundt hoftene ved hjelp av et belte eller en sele, også kjent som harness. De aller fleste kommer med mulighet for å skifte ut selve dildoen, og beltene er justerbare. Både kvinner og menn kan bruke og nyte strap-on.

Penispumpe: En penispumpe er et morsomt og effektivt sexleketøy for menn, og er i tillegg et godt hjelpemiddel for å få sterkere og mer langvarig ereksjon. Ved hjelp av vakuum øker en penispumpe blodtilførselen i penis.

Les også: Undersøkelse: Norske menn ønsker seg mer romantikk og sex

Masturbator: Forskjellige varianter som gjør håndjobben litt morsommere, for eksempel; onaniegg, onanihylse, masturbator.

«Vagina»: En «vagina» er et spennende sexleketøy for menn. «Vagina» er også kjent som sjømannsbrud, pocket pussy og lommevagina. En «vagina» kommer i mange varianter, men de fleste er håndholdte og laget i naturtro utforming med mykt og realistisk materiale.

Analplugg: Buttplug kalles også gjerne analplug, og er sexleketøy for analt bruk. En buttplug kan være i mange former og størrelser, og med eller uten vibrasjon. For at et leketøy skal kunne brukes analt må den ha en stopper i enden.

Prostatastimulator: Prostatavibrator er et sexleketøy med motor beregnet for analt bruk. Denne er spesielt utformet for å stimulere p-punktet, som er mannens svar på kvinnens g-punkt.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!