Espen Klouman-Høiner og Anna Friel som henholdsvis Leif Tronstad og kaptein Smith.
Espen Klouman-Høiner og Anna Friel som henholdsvis Leif Tronstad og kaptein Smith. Foto: Filmkameratene As/jiri Hanzl (NRK)

- Ser ut som et nasjonalt epos i TV-sammenheng

Folkets dom over «Kampen om tungtvannet».

Publisert

(SIDE2): Både TV-titterne og folk som skaper TV og film lot seg imponere over Per-Olav Sørensens «Kampen om tungtvannet» søndag.

De fleste anmeldere kastet terningkast 5 og noen gikk opp i full pott. Det var imidlertid ikke bare kritikerne som ble fenget.

- En medrivende, ekstensiell tungvekter, skrev blant annet Vårt Land.

- Jeg glemte at den var norsk, skriver en på regissør Per-Olav Sørensens side på Facebook.

Foreløpige seertall viser at 1.2 millioner nordmenn benket seg foran TV-skjermen søndag, skriver Dagens Næringsliv.

Tallene viser atNRK knuser all motstand på TV-fronten i starten av 2015.

Foto: Filmkameratene As (NRK)

Max Manus-produsent

Serien har kostet 75 millioner kroner å lage, og er således den dyreste som NRK har vært med på å produsere. Hovedprodusent er Filmkameratene, selskapet som har stått bak en rekke norske suksesser på kino, hvorav «Max Manus» er den største.

«Kampen om tungtvannet» er allerede solgt til flere land.

«Kampen om tungtvannet» tok over fem måneder å spille inn og var en fysisk påkjenning for Christian Rubeck, Frank Kjosås og de andre skuespillerne som er med.

Foto: Filmkameratene As/jiri Hanzl (NRK)

For Rubeck var det en «takk for sist» i og med at boot campen for «tungtvannet» var omtrent den samme som for «Max Manus».

LES OGSÅ: Spiller mot superstjerner

LES INTERVJU:- Det verste jeg har gjort

I første episode fulgte vi mest Leif Tronstad (Espen Klouman Høiner) som en av Norges yngste professorer og den gang fremste eksperter på tungtvannproduksjon. Han kom raskt med i motstandsbevegelsen og reiste til Skottland der han ble organisator av aksjonen mot Vemork.

Tragisk første forsøk

Som første episode avslørte gikk ikke første forsøk spesielt bra, og det endte tragisk for de engelske ingeniørsoldatene som skulle gjennomføre aksjonen i kjølvannet av den norske gruppen som hoppet ned i fallskjermer først.

Serien har vært i produksjon lenge, og mange håpet på en juleserie, men NRK valgte å starte det nye året med den. Seks søndager skal serien vises i og med at gårsdagens start var en dobbeltepisode.

Reaksjonene fra TV-titterne tyder på at dette blir nyårets store snakkis.

- Gratulerer med starten på noe som allerede ser ut som et nasjonalt epos i TV-sammenheng. Dere bikker millionen med noen tusen i kveld, og det er høyst fortjent! Skriver Stål Talsnes i en kommentar.

Serien har fått noe kritikk for å lefle litt med fakta. Blant annet sa sønnen til Leif Tronstad, Leif Tronstad jr. til Dagbladet at han betrakter det som høyst usannsynlig at hans far hadde en romanse i Storbritannia under krigen.

Liker du Kampen om tungtvannet. Lik oss gjerne på Facebook og få tips om flere saker når vi skriver om serien!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!