MED FAMILIEN: Ingrid Alexandra med sine faddere. Bak fra venstre, kong Felipe av Spania, kronprinsesse Victoria av Sverige, prinsesse Märtha Louise, kronprins Frederik av Danmark. Foran til venstre, kong Harald og Marit Tjessem.
MED FAMILIEN: Ingrid Alexandra med sine faddere. Bak fra venstre, kong Felipe av Spania, kronprinsesse Victoria av Sverige, prinsesse Märtha Louise, kronprins Frederik av Danmark. Foran til venstre, kong Harald og Marit Tjessem. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kongelige

Prinsesse Ingrid Alexandra er konfirmert

Lørdag 31. august ble Norges fremtidige dronning konfirmert. Se alle bildene i anledning dagen her.

Publisert Oppdatert

Prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjonsgudstjeneste ble holdt i samme kapell som hun ble båret til dåpen av kong Harald (82) for 15 år siden - Slottskapellet i Oslo.

Lørdag 31. august fant konfirmasjonen sted, og gjestelisten var mildt sagt eksklusiv.

Ingrid Alexandra har fulgt konfirmasjonsundervisningen i Asker menighet. Oslo-biskop Kari Veiteberg og preses i Bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien, forrettet under seremonien.

Her og Nås kongehusekspert, Roger Øversveen, synes det ble en flott og verdig markering.

-Selve gudstjenesten var fin og minneverdig, og jeg synes det var fint at den ble preget av kvinner. Det er jeg sikker på ikke er tilfeldig, sier han i en kommentar til Side2.

GUDSTJENESTE: Biskop Kari Veiteberg under Prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon i Slottskapellet.
GUDSTJENESTE: Biskop Kari Veiteberg under Prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon i Slottskapellet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KONFIRMANTEN MED FAMILIE: Foran fra venstre, kong Harld, konfirmant og prinsesse Ingrid Alexandra, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og dronnig Sonja. Bak fra venstre prins Sverre Magnus, Marius Borg-Høiby og prinsesse Märtha Louise.
KONFIRMANTEN MED FAMILIE: Foran fra venstre, kong Harld, konfirmant og prinsesse Ingrid Alexandra, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og dronnig Sonja. Bak fra venstre prins Sverre Magnus, Marius Borg-Høiby og prinsesse Märtha Louise. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kvinner i hovedrollene

Prinsesse Ingrid Alexandra kan bli Norges første kvinnelige regent på 600 år. Og passende nok: Det var ingen tvil om at det var kvinnene som hadde styringen under den høytidelige seremonien.

Det var preses i Bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien, og biskop i Oslo Kari Veiteberg som holdt gudstjenesten. Det er første gang to kvinner forretter i en kongelig konfirmasjon her til lands. Samtlige sangere og talere under seremonien var også kvinnelige.

Sametingspresident Aili Keskitalo leste salme 121 for forsamlingen. Prinsesse Märtha Louise leste tekst fra 1,. Korinterbrev, kapittel 13, og konfirmanten selv leste "Frans av Assisis bønn" høyt i kirken.

I tillegg fikk konfirmasjonsgudstjenesten et tydelig klimabudskap. Ingrid Alexandra er selv sterkt engasjert i klimasaken.

Gjestene i konfirmasjonen fikk et frøark av prinsessen, med påskriften:

"Når dette papiret legges i jorda, vil det med tiden vokse fram forskjellige fargerike sommerblomster. Jeg håper det kan være et fint minne, og en påminnelse om at det er bare vi som kan ta vare på jorden vår. Ingrid"

GAVE TIL GJESTENE: Gjestene i konfirmasjonen fikk et frøark fra Ingrid Alexandra med et tydelig klimabudskap på.
GAVE TIL GJESTENE: Gjestene i konfirmasjonen fikk et frøark fra Ingrid Alexandra med et tydelig klimabudskap på. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Her og Nås Roger Øversveen synes det er positivt at prinsessen brukte dagen til å rette oppmerksomheten mot klimasaken.

- Jeg er veldig imponert over at prinsesse Ingrid Alexandra brukte konfirmasjonen til å sette søkelys på klima og miljøproblemene. Det fortjener hun all mulig respekt for. Jeg visste at hun elsker naturen og friluftsliv, og at hun er en veldig klok og sterk ung dame, men jeg ble likevel overrasket over at hun brukte sin store dag til å vise sitt brennende engasjement, sier Øversveen til Side2.

Slampoet Evelyn Rasmussen Osazuwa fremførte også et innslag som handlet om miljø og klima.

NYDELIG I BUNAD: Prinsesse Ingrid Alexandra har fått en spesiallaget bunad fra Aust-Telemark i konfirmasjonsgave.
NYDELIG I BUNAD: Prinsesse Ingrid Alexandra har fått en spesiallaget bunad fra Aust-Telemark i konfirmasjonsgave. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KONFIRMANT: Ingrid Alexandra på konfirmasjonsdagen i sin nye, fantastiske bunad fra Aust-Telemark.
KONFIRMANT: Ingrid Alexandra på konfirmasjonsdagen i sin nye, fantastiske bunad fra Aust-Telemark. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Spesiallaget bunad

Kongehuset informerer på sine nettsider at prinsessen har fått bunad i konfirmasjonsgave. Bunadet er en rekonstruert kvinnedrakt fra Aust-Telemark og er utformet på samme måte som det ble gjort i tidsrommet 1800-1850.

Prinsessen har selv valgt ut såkalte delelementer til bunaden, og dronning Sonja har også tatt aktiv del i arbeidet med bunadet.

Se bildene fra dagen her!

I SLOTTSKAPELLET: Norges statsminister Erna Solberg ankommer Slottskapellet med ektemannen Sindre Finnes.
I SLOTTSKAPELLET: Norges statsminister Erna Solberg ankommer Slottskapellet med ektemannen Sindre Finnes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ANKOMMER: Bård Tufte Johansen ankommer Slottskapellet.
ANKOMMER: Bård Tufte Johansen ankommer Slottskapellet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
I SLOTTSKAPELLET: Noen av gjestene i Slottskapellet under Ingrid Alexandras konfirmasjon.
I SLOTTSKAPELLET: Noen av gjestene i Slottskapellet under Ingrid Alexandras konfirmasjon. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!