Sangene som forandret verden

Disse låtene gjorde mer enn å underholde.

Publisert

(SIDE2): Musikk er så mangt - men enkelte låter har utvilsomt påvirket verden i større grad enn andre.

Der noen lager musikk kun som ren underholdning og av kommersielle interesser, er det uten tvil andre artister som både har villet og fått til å si noe mer om verden gjennom sin musikk. Vi har samlet et knippe av de viktigste låtene.

Elvis Presley - That's All Right
Historien om rock 'n' roll begynte her - en hvitt mann som sang som en mørk - og forandret verden. For i kjølvannet fulgte musikk slik vi kjenner den i dag, og påvirket slik sett hele generasjoner.

Låta kom ut i 1954.

Strange Fruit - Billie Holiday
Denne låta, hvis tekst fordømmer rasisme, var med å sette i gang menneskerettighetsbevegelsen i USA. Flere tusen gikk i demonstrasjonstog - enkelte endte i vold - for å bedre afroamerikaneres kår. Låta er covret en rekke ganger, men det er Billies versjon fra 1939 som forandret verden.

Do They Know its Christmas - Band Aid
Neppe den låta veldig mange setter på om dagen - selv om de fleste (over en viss alder) kan synge med, på refrenget i det minste. I 1984 gikk Bob Geldof-låta som en farsott, og fokuset på Etiopia og sultkatastrofer kom på dagsordenen. Låta resulterte også i Live Aid. Dette var låta som fram til 1997, da Elton John slapp «Candle in The Wind», var Englands mestselgende singel.

(Sistnevntes låt, som var en hyllest til avdøde prinsesse Diana, å også sies å ha hatt stor innflytelse på en rekke mennesker.)

I Want To Hold Your Hand - The Beatles
Det var britenes gjennombruddslåt i USA, året var 1963 - mye «takket» være landets mest rystende drap. John F. Kennedys mord i Dallas ga mange et nært forhold til låta - så selv om den ikke endret verden, var den med å trøste en nasjon i sorg.

Like A Rolling Stone - Bob Dylan
Låta fra 1965 var med å starte motrevolusjonen - hippienes opprør mot det uniforme og etablerte samfunnet. Mye kan sies om de langhåretes innsats på diverse områder, men i løpet av 60-tallet var de med å endre og bedre kårene for det større flertallet i USA. Vietnam-krig og rasekamp var viktige stikkord.

God Save The Queen - The Sex Pistols
Året var 1977 og sivil ulydighet fikk sitt soundtrack via de unge britene i Sex Pistols. Låta ble nektet spilt på TV og radio, men klatret raskt oppover singellistene i hjemlandet og helt til topps. Låta i seg selv er regnet som en av tidenes beste, men fikk også betydning for en hel generasjon unge og motløse, frustrert over daværende styresett og vanskelige kår for unge.

Imagine - John Lennon
I samme tradisjon som Bob Dylan - de fikk begge med seg generasjoner i ønsket om å forandre verden. Religion og grenser ødelegger verden, håp og frihet redder den. Tittellåta kom ut i 1971, og er stort sett å finne blant topp fem på lister over verdens beste låter.

Killing in the Name Of - Rage Against The Machine
Både flere av låtene og ikke minst platecoveret til den selvtitulerte skiva, fikk mange til å få øynene opp for de buddhistiske munkenes kamp for sivile rettigheter. Bandets signaturlåt er om revolusjon og kampen mot undertrykkelse.

Og nesten like bra - låtene står seg den dag i dag, 19 år etter utgivelsen: I 2009 ble den stemt fram foran X Factor-vinnerens julelåt, og ble da den første nummer 1-låt på antall nedlastinger fra nett.

I Can't Get No Satisfaction - The Rolling Stones
Låta med de eksplisittert seksuelle undertonene ble kritisert av den gang foreldregenerasjon, elsket av de yngre. Vi snakker igjen 1965 - og igjen er det kritikk av samfunnet. Ikke bare seksuell frustrasjon, men også et dypt hjertesukk over kommersialiseringen av foregangslandet på området - USA.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!