- Sæd var det verste

Nils Martin tålte ikke tanken på sin egen eller andres kroppsvæske.

Publisert

(SIDE2): - Det startet i andre klasse på videregående skole. Det var en turbulent tid hvor jeg skiftet skole og begynte å pendle fra Drammen til Bærum. Det var mye nytt som skjedde og det var da tvangen begynte. Det skjedde rett og slett over natten, sier Nils Martin til Side2.

Den 24-årige studenten er en av mange nordmenn som har en eller annen form for tvangslidelse. Den psykiske lidelsen kjennetegnes ved at tanker og handlinger dominerer hverdagen, ofte i en så stor grad at man ikke fungerer normalt i dagliglivet.

- Synes all kroppsveske var ekkel
I TV 3-programmet «Psyk forandring» får vi et innblikk i livet til åtte personer som alle har fått diagnosen, og Nils Martin er en av dem som har latt TV-kameraene dokumentere hans vei mot en mulig helbredelse.

- Tvangen gikk mye ut på det med vasking. Jeg begynte å dusje,og synes all kroppsvæske, både min egen og andres, ble ekkelt, sier han.

Så redd for kroppsvesker var Nils Martin at han holdt seg borte fra steder og situasjoner hvor han kunne komme i kontakt med slikt, noe som blant annet har resultert i at han aldri har vært i noe romantisk forhold siden han fikk lidelsen.

- Sæd var det verste, både det å komme bort i min egen eller bli eksponert for det. Det var det aller verste, sier Nils Martin.

- Jeg skjønte etter hvert at jeg ikke kunne ha et naturlig forhold så lenge jeg hadde denne tvangen. I begynnelsen var jeg for ung og barnslig til at jeg tenkte på det, men etter hvert så begynte jeg å tenke på det. Jeg var redd for kroppsvæske og det å debutere seksuelt var ikke aktuelt siden det ville involverer kroppsvæske, fortsetter han.

Nå i ettertid har han imidlertid greid å se forbi den aller verste frykten.

- Det er så mange positive sider at det overskygger frykten. Det er andre ting som betyr mye mer enn frykten, sier Nils Martin.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Resten av dagen ødelagt
Foruten vanskeligheten for å innlede et romantisk forhold hemmet tvangen Nils Martin også på flere andre områder.

- Jeg husker en gang jeg la meg ned på gulvet for å sove fordi jeg følte at sengetøyet var så skittent. Jeg ble bare veldig bekymret over at det ikke var rent siden jeg ikke var nydusjet, sier Nils Martin.

Et annet problem var at han mistet konsentrasjonen om han mistenkte at han hadde fått noen form for kroppsvæske på seg.

- Om jeg for eksempel på vei til skolen tråkket på en hundebæsj så ville resten av dagen være ødelagt. Da klarte jeg ikke å konsentrere meg. Om jeg gikk på do og det spurtet fra pissoaret så kunne jeg bare fokuserer på det. Jeg greide ikke å glemme det, og klarte ikke å konsentrere meg om de tingene jeg burde, sier Nils Martin.

- Stort sett tatt det bra
Gjennom et behandlingsopplegg, ledet av psykolog Bjarne Hansen ved Østmarka psykiatriske sykehus i Trondheim, skal Nils Martin i likhet med de syv andre i serien eksponeres for det de er mest redd for, og gradvis tilnærmer pasientene seg det de frykter aller mest.

- De som fikk vite at jeg hadde tvangen når jeg skulle på TV sa at de ikke hadde lagt merke til det. Det er ikke det at jeg har holdt det skjult, men mange har ikke skjønt det. Noen er nesten irriterende overrasket. For meg er det ikke noe big deal så det er litt irriterende at folk reagerer så sterkt som de gjør. Men når det har sunket inn så har folk stort sett tatt det bra, sier Nils Martin.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Ser fram til å finne en jente
I fremtiden håper Nils Martin at han skal få seg kjæreste, men avviser at det kun er tvangen som har stått i veien for romantikken.

- Ja, jeg ser for meg at jeg kan ha et forhold i fremtiden, men jeg har ikke vært i noe seriøst forhold før. Det er ikke bare på grunn av tvangen, men det er fordi jeg er litt egenrådig. Jeg liker å gjøre ting på min egen måte, sier han.

- Men jeg ser fram til å finne en jente. Det hadde vært koselig, legger han til.

«Psyk forandring» har premiere på TV 3 onsdag 18. januar kl. 20:30.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!