VG forsøkte seg med en spøk om MGP mandag, som slett ikke ble oppfattet slik at svært mange.
VG forsøkte seg med en spøk om MGP mandag, som slett ikke ble oppfattet slik at svært mange. Foto: All Over Press/VG

- Så utrolig pinlig, VG

-Dagen hadde vært atskillig bedre uten denne på lederplass, #VG, skriver Amnesty International.

Publisert

(SIDE2):-Dagen hadde vært atskillig bedre uten denne på lederplass, #VG, skriver Amnesty Internationals pressekontakt, Lene Christensen på Twitter mandag.

Det hun sikter til er VG på lederplass i avisen under «Sirkus MGP» skriver «Den skjeggete dame vant Melodi Grand Prix. Utfordrere neste år er kjempeapen fra Borneo og den syngende kamel.»

Tweeten til Christensen er allerede blitt delt og kommentert flere ganger.

En som også reagerer er lederen for LLH, Bård Nylund.

- Er dette nivået deres, Så utrolig pinlig. @ vgnett, skriver Nylund.

Morsomhetene og hetsen rundt Eurovision-vinneren og dragartisten Conchita Wurst har vært helt fremst i nyhetene den siste uken. Sjelden har vel Eurovision Song Contest-finalen blitt så politisk brennbar som i år.

- De som bare ser skjegg i kombinasjon med sminke, parykk og kjole, kler først og fremst av seg selv. Jeg er overrasket over at tilsynelatende oppegående mennesker, flere av mine egne Facebook-venner inkludert, ikke tar fem øre for å slenge om seg med svært nedlatende kommentarer om årets vinner, sa Nylund til Nettavisen da det ble klart at det var en massiv hets på sosiale medier mot ConchitaWurst.

Likestillingsombudet reagerer

Etter at Amnesty la ut bildet av VGs lederinnstikk, har også flere ledende stemmer reagert.

En som har retweetet Lene Christensens melding er likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

Heller ikke Henning Warloe, Høyre-politiker i Bergen, er imponert.

- SÅ MORSOMT at også VG har begynt enn sånn «for 100 år siden»-spalte! Denne fra 1914 var virkelig komisk, skriver han.

Side2 Nettavisen har forsøkt å komme i kontakt med sjefredaktør Torry Pedersen i VG. Han har foreløpig ikke svart på våre henvendelser.

- Skal være mot fordommer

Kommentarredaktør Hanne Skartveit sier at lederen er ment som en spøk.

- Vår underleder er ment som en kritikk av fordommer. Vi viser til vårt samfunns ikke særlig stolte historie, fra den gangen man stilte ut mennesker som var annerledes, på sirkus. Når transkjønnede personer fortsatt skaper stor oppsikt, slik vi har sett i forbindelse med årets Eurovision-finale, forteller det at vi fortsatt har en vei å gå, sier kommentarredaktør Hanne Skartveit.

-Underlederen er et forsøk på en vits, ved å vise til kulturhistoriske sirkusmetaforer. «Den skjeggete dame» er et kulturhistorisk begrep fra sirkus – og tivolihistorien. Likeså kjempeapen fra Borneo – også kalt Villmannen fra Borneo. Det er også Den syngende / talende kamel – hentet fra Thorbjørn Egners Kardemomme by. Alt dette blir sammenfattet i signalordet «sirkus» i tittelen på underlederen. Når så mange leser det helt annerledes enn vi har ment det, så må vi bare erkjenne at vi ikke nådde ut med budskapet. Det er ikke mye vi kan gjøre med det, annet enn å si at vårt mål aldri var å spille på fordommer. Tvert om. Sier Hanne Skartveit.

OPPDATERING:Mandag bestemte likestillingsombudet seg for å klage minilederen inn for PFU

Les også:

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!