Foto: Morgan Flament (Mediehuset Nettavisen)

Så på mens fan kuttet seg til blods

Fortsatt viser jentene brystene sine til A1-artisten, men det er ikke all oppmerksomhet fra fansen Christian Ingebrigtsen setter like stor pris på.

Publisert

ABILDSØ (Side2): Da Christian Ingebrigtsen i 1997 flyttet til England for å studere ved prestisjefylte Liverpool Institute of Performing Arts (LIPA), var det med en advarsel fra sin far, popartisten Stein Ingebrigtsen, i bagasjen.

Den tidligere kongen av Norsktoppen ville nemlig at sønnen skulle gå i sin farfars fotspor og studere klassisk musikk, men Christian sto på sitt - han ville bli som sin far.

- Når jeg først hadde valgt popmusikken, ble jeg støttet fullt ut, selv om jeg ble advart mot at det er tøffere enn det ser ut til. Jeg må innrømme at da jeg var liten, trodde jeg pappa hadde fri hele dagen, og så hadde han konsert på kvelden. Nå ser jeg at det er veldig mye mer, sier han.

- Så på A1 som et skoleprosjekt
Side2 møter den verdenskjente artisten på Abildsø Gård utenfor Oslo, hvor Christian de siste årene har jobbet fra sitt provisoriske studio - satt opp på et av kontorene i de herskapelige lokalene.

De landlige omgivelsene står i sterk kontrast til det hektiske turnélivet Christian er blitt vant til etter nærmere 15 år som A1-medlem - en konstellasjon han i utgangspunktet så på som et skoleprosjekt.

- Jeg hadde ikke tenkt at dette var noe jeg skulle gjøre. Jeg tenkte at A1 skulle være en måte å få en fot innenfor bransjen på, og jeg tok A1 og låtskrivingen som et skoleprosjekt. Men etter hvert så ble det så mye mer, sier den lyslugga 36-åringen og smiler.

Foto: Scanpix

.

Med millioner av solgte album, og en haug med nummer en-hits, kan man trygt konstatere at det som startet med en e-post fra en av Christians LIPA-lærere ble så uendelig mye mer.

Gutten som i sin tid ikke ante hva et boyband var, er selv blitt definisjonen på begrepet som, om man liker det eller ei, og har berørt og fortsetter å berøre mennesker verden over.

- Vi har fortsatt mange fans som musikken har betydd mye for og for meg har det vært viktig å tenke gjennom hva min rolle her i verden er. Om min rolle bare er å tilfredsstille meg og en håndfull mennesker med sær musikk, greit nok, men jeg opplever at jeg kan spille en større rolle, sier Christian, som på ingen måte mener han har gått på akkord med seg selv ved å velge den musikalske boyband-stien.

- Noen mener at hvis du er for suksessfull så har du solgt deg ut, men jeg er litt uenig i det. Musikken har forskjellige roller. Noe av musikken jeg skriver, og det som ligger hjertet mitt nærmest, er å få lytteren til å tenke eller handle annerledes, men det skal også være rom for musikk som bare får deg til å få lyst til å danse.

Foto: Scanpix

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Det hendte vi hadde kjærester
Selv kunne ikke Christian danse før han ble med i den strigla boybandgruppa. Det han kunne var å skrive låter, og det var et av kriteriene som gjorde at han, sammen med Ben Adams, Mark Read og Paul Marazzi, takket ja til å gjøre et forsøk på å smelte ungpikehjerter verden over.

- Det som er litt spesielt med å oppleve en sånn suksess er at man blir så revet med i prosessen. Du rekker rett og slett ikke å tenke gjennom det som skjer før etterpå. Mens det skjer har du verken tid eller energi til å sitte og tenke gjennom hvor fantastisk ting er, sier Christian, som avviser at han har levd et glamorøst liv som verdenskjent boybandartist.

Han har likevel møtt Tony Blair og fått hilse på prins Charles, Elton John, medlemmer av The Bee Gees, U2, Destiny’s Child og Britney Spears for å nevne noen. Ekstra stas var det imidlertid da han sto side om side med helter fra barndommen, som Pat Sharp, da de en vinterkveld skulle tenne juletrelysene sammen i Regent street.

Foto: Morgan Flament

- Datet du noen kjendiser?

- Ikke som er verdt å nevne, ler Christian, som beskjedent avviser han at han opplevde stor pågang fra det motsatte kjønn under storhetstiden.

- Man lever i en sånn boble med så mye sikkerhet rundt seg og man har aldri tid eller ork til å gå på nattklubb. Det vi traff av jenter var de som var journalister og de som jobbet i plateselskaper.

Han forteller videre at det var utfordrende å ha et seriøst forhold.

- Det hendte faktisk at vi hadde kjærester, men vi var borte i tre måneder av gangen så det var ikke så lett.

- Jeg har vært overbeskyttende
Lite er blitt skrevet om Christians kjærlighetsliv, men den siste tiden har han imidlertid lettet litt på sløret.

- Jeg har vært overbeskyttende over mitt privatliv overfor pressen, men har endret meg der fordi jeg har bestemt meg for å slappe litt mer av og leve livet - så får det som skjer bare skje. Jeg orker ikke å styre så mye med det lenger, sier Christian, som villig har stilt opp til intervjuer med sin 14 år yngre kjæreste, Martine Dønheim (21).

- Jeg er i en litt spesiell situasjon for jeg har brukt så mange år av livet mitt på jobb, og jeg har fokusert så mye på karrieren, at jeg på mange måter ikke er så erfaren på de tingene som folk fleste er erfarne på - som for eksempel det å ha kjæreste. På enkelte områder av livet så føler jeg meg 65 år, mens på andre områder føler jeg meg som jeg er 22 år - så sånn sett passer det godt å ha en ung kjæreste, ler Christian, som mener det er flere fordeler med å date en 21-åring.

Foto: Scanpix

Barn er nemlig ikke noe samtaleemne - ennå.

- Jeg har lyst til å stifte familie på ett eller annet tidspunkt jeg også, men jeg har ikke planlagt det ennå. Jeg har god tid på meg.

- Men jeg har jo ikke lyst til å bli en gammel far heller, er han rask med å legge til.

- Hva tenker du om og date noen som er 14 år yngre enn deg?

- Jeg har både vært sammen med jenter som har vært eldre enn meg og yngre enn meg. Jeg har aldri gått etter en viss alder, jeg har bare gått etter x-faktoren og følelsen av at dette er noe spesielt. Så lenge det er på plass så funker det greit, svarer Christian, som medgir at hans ønske om å verne sitt privatliv har skapt problemer i tidligere forhold.

- Jeg har hatt mange såkalte skjulte forhold og det har gått ut over forholdene fordi de jeg er sammen med har tenkt at jeg har forsøkt å fremstå som singel utad.

Som profilert person forteller Christian at det også kan være vanskelig å få seg en kjæreste.

- Det er vanskeligere fordi mange har dannet seg en mening om deg før de har truffet deg, enten på godt eller vondt. Enkelte kan jo tro du er fantastisk og bli skuffet når de opplever at du er en helt vanlig person, mens andre ikke vil bli kjent med deg fordi de har masse fordommer.

- Det er jo ikke så glamorøst
Selv hadde ikke Christian spesielt mange fordommer da han takket ja til å være med i «71 grader Nord». Når det først var et realityprogram han skulle være med i, følte han seg nemlig komfortabel med å figurere i det populære friluftsprogrammet - til tross for at han med høydeskrekk og bakteriefobi fikk utfordret seg i den norske fjellheimen.

- Jeg prøver å holde meg til program som handler om musikk på en eller annen måte, men om man skal holde seg synlig i mediene i dag så må man være med i disse TV-programmene - det er slik man blir sett, sier Christian, som ikke legger skjul på at man som artist i 2013 må utlevere seg på en helt annen måte enn for 15 år siden.

- Før hadde man en litt mer lojal fanbase og man hadde færre å kjempe om plassen med. Nå må man jobbe mye hardere for å treffe det samme antallet mennesker med budskapet sitt. Det er hundrevis av nettaviser, magasiner og TV-kanaler. Da jeg vokste opp så hadde vi tre kanaler, og kom man på TV under lørdagsunderholdningen så hadde man truffet alle med sangen sin. Nå er det vanskeligere å holde på oppmerksomheten.

SE CHRISTIAN HOLDE MINIKONSERT I «71 GRADER NORD»(Artikkelen fortsetter under klippet)

- Det ligger mye slit og nederlag bak enhver seier
Til tross for at boyband-imaget ofte er knyttet opp mot et jetset-liv, fyllt med skrikende ungjenter og eksklusive fester, forteller Christian at artistlivet har vært tøft til tider.

- Det er jo ikke så glamorøst som det kanskje ser ut som, men som jeg pleier å si; man blir rik på opplevelser.

Christian ler, og avviser samtidig at han er blitt rik på A1-suksessen.

- Man skal jo ikke snakke om økonomi offentlig, men jeg kan si det sånn; jeg må fortsatt jobbe - jeg kan ikke pensjonere meg enda, ler han.

- I disse tider med nedlasting og Spotify så er det vanskeligere å leve som artist. I Norge i dag så tjener vi artister omtrent det samme som folk flest, men må stort sett jobbe lengre dager og de fleste helger. På ligningen kan det se ut som man tjener masse penger ett år, men så skal dette kanskje vare i tre år. Så man må være veldig flink til å spare.

Og dette er noe Christian er flink til.

- Jeg er den typen som ikke har brukt penger på fester og dyre biler. Jeg har investert det meste i studioutstyr og musikkinstrumenter og på den måten investert i min egen fremtid. Det er derfor jeg ennå kan leve av musikken og at jeg kan fortsette å produsere og lage musikk både for andre og meg selv.

Dette får han til å føle seg priviligert.

- Så lenge folk har lyst til å høre musikken min så er jeg veldig takknemlig for det. Men det ligger også mye slit og mange nederlag bak enhver seier.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Morgan Flament

- Jenter som viser brystene
Og Christian har opplevd mange musikkmessige seirer gjennom livet. Sammen med A1 har han blitt et verdensfenomen, og berørt mange med sin fengende boybandmusikk. Også som soloartist har han fått smake på suksessen. Flere av hans singler og album har solgt i bøtter og spann, men i 2009 bestemte Christian seg for å gjenforenes med A1, denne gangen uten Paul Marazzi.

- Når jeg står på scene med A1 så er det fest fra første stund - det er alltid moro. Det kan være tusenvis av mennesker og masse liv og jenter som viser brystene.

- Så jentene viser fortsatt fram brystene sine?

- Ja, men vi oppfordrer ikke det, i alle fall når vi har kjærester. Men det er alltid morsomt når folk gjør det – det blir jo liv, ler Christian, som understreker at slik oppførsel forekommer mest i England.

Han forteller også at fansen kan være litt i overkant ekstreme noen ganger.

- Det mest ekstreme som har skjedd var en fan som kuttet seg i armen og skrev navnet vårt i panna med blod. Det var ganske forstyrrende.

- Litt slitsomt om man er en profilert person
Her i Norge er ikke fansen fullt så ekstreme, men det hender seg både titt og ofte han blir gjenkjent på gata - noe han stort sett synes er helt ok.

- Bortsett fra når jeg møter fulle folk. Det kan være slitsomt.

Det mest krevende er når folk, gjerne gutter, rufser Christian i håret og han har sin egen teori for hvorfor det er slik at enkelte føler seg berettiget til dette.

- En ting som er spesielt for Norge er at vi såpass like. Jeg har gjort meg mine tanker om hvorfor det er slik, og jeg tror det har noe å gjøre med at vi ikke har hatt noe særlig adel her i Norge. Jeg tror mange nordmenn har den følelsen av at de kan gå opp og prate med hvem som helst. I utgangspunktet så er dette veldig positivt, men det kan bli litt slitsomt om man er en profilert person, sier Christian, som irriteres av dette.

- En kjempetøff bransje å være i
Han irriterer seg også over den til tider krasse kritikken som hagler i kommentarfelt og på sosiale medier.

Foto: Elin Reitan

- Jeg er et veldig følelsesmenneske, så jeg er veldig skjør på mange måter. Det er jo et dilemma for enhver artist og kunstner, det at man på mange måter er i helt feil bransje følelsesmessig fordi man blir utsatt for de villeste angrepene på sin person og det man brenner for, ofte helt urettferdig. På enkelte nettsamfunn trenger man ikke å stå fram med navn en gang - man kan skrive helt anonym de grusomste ting som man aldri ville turt å si rett til noen sitt ansikt. Profilerte mennesker må ofte gjennomgå til gavns.

- Man har da kanskje brukt flere år av livet sitt på noe man mener er det beste man kan levere, og så kan noen som kanskje ikke har hørt materialet en gang slakte det til de grader og gå til personangrep. Man skal være ganske tøff for å stå gjennom det, og man skulle tro at man etter femten år tåler det. Jeg har nok blitt tøffere, men jeg er fremdeles et så følelsesmenneske at jeg kan gå helt i kjelleren på sånne personangrep.

Christian ser ut i luften, før han igjen lar blikket møte mitt.

- Jeg synes det er en kjempetøff bransje å være i. Men samtidig er det bare dette jeg kan. Musikken har valgt meg og det er dette jeg er født til å gjøre og det er på grunn av følsomheten at jeg er i stand til å skrive musikk.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!