DILEMMA: Ronny er blind
på sitt høyre øye og har
fått grå stær på det venstre.
En operasjon vil kunne
gi ham klarere syn, men
det er også en risiko for at
han blir helt blind. Her er radioprofilen sammen med kjæresten og programleder Tuva Fellmann.
DILEMMA: Ronny er blind på sitt høyre øye og har fått grå stær på det venstre. En operasjon vil kunne gi ham klarere syn, men det er også en risiko for at han blir helt blind. Her er radioprofilen sammen med kjæresten og programleder Tuva Fellmann. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Aktuelt

Ronny Brede Aase har fått grå stær på det friske øyet: - Jeg ønsker å se mine fremtidige barn

Radioprofilen er fra før av blind på det høyre øyet. I år måtte han ta sitt livs vanskeligste valg, da han ble syk på det andre.

Publisert Oppdatert

Under lørdagens episode av NRK-serien «Jorden rundt på seks steg» kunne du følge Ronny Brede Aase (32) og P3-kollega Silje Nordnes (33) på en ellevill reise over tre kontinenter.

Da Her og Nå møtte radioprofilen i forbindelse med premierevisningen, kunne han avsløre at han hadde lagt bak seg en hektisk, men eventyrlig opplevelse.

– Det var ren galskap – en evig jakt etter steder og mennesker. Med et nervepirrende spenningsmoment i bunn. Det var også en hard uke på jobben. Jeg sov mildt sagt godt på flyet hjem til Norge, sier Ronny lattermildt til Her og Nå.

JORDEN RUNDT: Ronny Brede Aase og P3-kollega Silje Nordnes i «Jorden rundt på seks steg»
JORDEN RUNDT: Ronny Brede Aase og P3-kollega Silje Nordnes i «Jorden rundt på seks steg» Foto: NRK

Vanskelig avgjørelse

Ronny har også lagt bak seg en følelsesladet personlig reise dette året. I vår måtte han nemlig ta sitt livs vanskeligste valg. Førde-mannen er fra før blind på høyre øyet, og har nå også fått grå stær på det friske øyet. Valgte han å operere bort stæren, risikerte han å blind også der.

Det var i P3morgen han først fortalte om det vanskelige valget. Til Her og Nå forteller han at avgjørelsen nå er tatt.

Grå stær

En sykdom der linsen i øyet mister sin klarhet.

Gir først og fremst nedsatt syn, "tåkesyn", både på avstand og på nært hold.

Øyet som er angrepet kan bli mer og mer nærsynt, og dobbeltsyn er ikke uvanlig.

Grå stær er svært vanlig i den eldre delen av befolkningen. Blant 75-åringer har halvparten slike linseforandringer.

Kan være medfødt, men det er sjeldent. Hos yngre mennesker ses sykdommen oftest på grunn av skader eller andre sykdommer i øyet.

Grå stær er den ledende årsaken til blindhet i verden.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

– Når jeg først begynte å filtrere litt, ble det et ekstremt enkelt valg å ta. Bakhistorien er jo at det er en risiko involvert. I min oppvekst har det vist seg at om man har prøvd å gjøre noe med mitt høyre øye, reagerer det veldig på det og skrur seg av. Man er redd for at mitt venstre øye skal gjøre det samme. Da vil jeg velger jeg heller å se litt, enn aldri å se igjen, forteller Ronny.

I et intervju med Adressa har 32-åringen tidligere fortalt at han ble født med blødninger på det høyre øyet, og at det ble forsøkt operert. Øye-operasjonen var mislykket, og resulterte i at han ble blind på det ene øyet.

– Så er det også veldig spesielt med tanke på hvor man er i livet. Kanskje skal man få barn. Jeg ønsker å se hvordan mine fremtidige barn ser ut. Man skal gjennom ganske mange faser hvor man ønsker å se ting. Livet skal gå videre. Når jeg har ting i livet som jeg ikke vil gå glipp av, så er risikoen for stor. Så får vi heller se senere.

Slutt på avstandsforhold

Den prisbelønte programlederen har imidlertid mye å glede seg over. Det er gått nærmere ett år siden kjæresten Tuva Fossum Fellmann (31) bestemte seg for å flytte til Oslo – etter at de to hadde hatt et avstandsforhold i fem år.

For mens Brede Aase har vært programleder i P3morgen i P3s Oslo-avdeling, har kjæresten Tuva ledet programmene Junatfil og Verdens rikeste land fra NRKs lokaler på Tyholt i Trondheim. Så til tross for sin felles arbeidsgiver har paret ikke bodd i samme by – før nå.

SAMBOERE: Siden 2012 har
radioprofilene Ronny og Tuva
levd i et avstandsforhold. Nå
bor de endelig i samme by.
SAMBOERE: Siden 2012 har radioprofilene Ronny og Tuva levd i et avstandsforhold. Nå bor de endelig i samme by. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

– Endelig kan vi ha et ordentlig liv sammen. Tidligere har avstanden vært en ting som har boret seg inn i hvert eneste element av livet. Alt handlet om hvordan vi skulle løse det livet hvor man egentlig ikke er sammen, men er sammen. Der vi tidligere har tilbrakt kun fem uker sammenhengende sammen, har vi nå hverdagene. Det er helt fantastisk, forteller Ronny til Her og Nå.

Tuva sier seg raskt enig.

– Det var en periode jeg følte jeg bodde på flyplasser. Det var et evig lappeteppe for å få ting til å gå rundt. Man hadde begrenset med tid, og fikk dårlig samvittighets om den tiden ikke ble brukt som kvalitetstid. Det er deilig å kunne tilbringe avslappende, ordinære dager sammen. For vi vet det er tusenvis av slike dager til, forteller hun takknemlig.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!