NY KJÆRLIGHET: I forrige uke ble det kjent at lykken igjen smiler til prinsesse Märtha Louise - hun har funnet kjærligheten med sjamanen Durek Verrett.
NY KJÆRLIGHET: I forrige uke ble det kjent at lykken igjen smiler til prinsesse Märtha Louise - hun har funnet kjærligheten med sjamanen Durek Verrett. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Underholdning

Prinsesse Märtha Louises modige valg - har vært omdiskutert siden fødselen

Engler, lysfontener og sjamaner; prinsesse Märtha Louise er ikke helt som andre kongelige.

Publisert Oppdatert

Prinsesse Märtha Louise (47) er i vinden igjen etter at det ble kjent at hun har funnet lykken med sjamanen Durek Verrett (44).

Men dette er langt fra første gang det stormer rundt prinsessen. Märtha har gjentatte ganger vist at hun tør å bryte med kongelige skikker.

Allerede da hun ble født oppsto det en diskusjon. Grunnloven sa at tronen ikke kunne arves av en kvinne, og det var uenighet om hvorvidt loven skulle endres eller ei.

Først i 1990 endret Stortinget §6, som gjorde at arveretten ble likestilt mellom kjønnene.

Høsten 2001 begynte ryktene å svirre om at Märtha hadde forelsket seg i forfatter Ari Behn.

Det tok ikke lang tid før forholdet ble bekreftet. I desember samme år forlovet de seg, og året etter ble de gift.

ROMANTISK: Märtha Louise og Ari Behn giftet seg i Trondheim 24. mai 2002.
ROMANTISK: Märtha Louise og Ari Behn giftet seg i Trondheim 24. mai 2002. Foto: Tim Rooke/REX

Ble selvstendig næringsdrivende

I februar 2002 valgte Märtha å gi avkall på tiltaleformen Hennes Kongelige Høyhet. Samtidig ble hun selvstendig næringsdrivende, og begynte dermed å betale skatt og mottok ikke lenger apanasje.

– Det er en fristilling, slik at jeg kan gå ut i arbeidslivet og tjene mine egne penger, sa hun til Aftenposten.

Noe av det første hun tjente penger på, var boken hun publiserte sammen med Ari Behn i 2002. «Fra hjerte til hjerte» handlet om deres pilegrimsferd til Trondheim før bryllupet.

Og beskrivelsen av seg selv som en «lysfontene» skapte furore i landet.

ALTERNATIV: Märtha har ikke alltid fulgt strømmen i kongefamilien, noe hun får både ros og kritikk for.
ALTERNATIV: Märtha har ikke alltid fulgt strømmen i kongefamilien, noe hun får både ros og kritikk for. Foto: Tim Rooke/REX
OMDISKUTERT: Da kronprinsessen fylte 30 år, stilte hun i kjole designet av Wenche Lyche med spesielle symboler. Mange trodde den røde og gule terningen med seks prikker var en hilsen til Ari, men det stemte ikke. Hilsenen til han var en svart biljardkule.
OMDISKUTERT: Da kronprinsessen fylte 30 år, stilte hun i kjole designet av Wenche Lyche med spesielle symboler. Mange trodde den røde og gule terningen med seks prikker var en hilsen til Ari, men det stemte ikke. Hilsenen til han var en svart biljardkule. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

Startet kurssenter med venninnen

Men oppmerksomheten hun hittil hadde fått var bare barnemat sammenlignet med oppstandelsen i 2007. Da ble det kjent at Märtha skulle starte kurssenter for alternativ behandling sammen med venninnen Elisabeth Nordeng.

– Det var mens jeg holdt på med hestene at jeg tok opp kontakten med englene. I senere tid har jeg skjønt verdien av denne enorme gaven og vil gjerne dele den med andre, skrev hun på senterets nettsider.

ENGLESKOLE: Märtha Louise og Elisabeth Nordeng har måttet tåle mye kritikk for sine alternative tanker.
ENGLESKOLE: Märtha Louise og Elisabeth Nordeng har måttet tåle mye kritikk for sine alternative tanker. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

Hun fikk massiv oppmerksomhet fra mediene, og senteret Astarte Education ble raskt omdøpt til «engleskolen» på folkemunne.

Prinsessen fortalte om sin erfaring med overnaturlige evner og at hun så på seg selv om synsk. Men hun var åpen om at hun ikke ønsket å presse sitt syn på andre.

– Vi eier ikke sannheten. Ethvert menneske har rett til å mene og tro på det de vil. Det eneste vi sier er at dette er noe som er sant for oss, har hun sagt til Varden.

TØFF DAME: Märtha har stått støtt gjennom flere stormer i pressen. Tross delte meninger om hennes tro, er hun en folkekjær prinsesse.
TØFF DAME: Märtha har stått støtt gjennom flere stormer i pressen. Tross delte meninger om hennes tro, er hun en folkekjær prinsesse. Foto: Willi Schneider/REX

Fortalte om kontakt med de døde

Noen år senere fortalte prinsessen at hun også kan kommunisere med avdøde personer.

– Det er ikke vanskelig å komme i kontakt med de døde heller, på samme måte som med englene. Også den kontakten kan vi opprette når som helst, når vi ønsker det, sa hun til Stavanger Aftenblad.

Selv om mange har vært kritiske til prinsessens valg, har hun møtt kritikken med rak rygg og stått i stormen. Flere har også støttet henne på veien.

Mens enkelte har jublet for at hun fronter en alternativ livsstil, har andre valgt å holde støtten på et personlig plan.

Sistnevnte gruppe inkluderer hennes egen familie, som ikke nødvendigvis tror på det samme som henne.

– Det er vel ikke alltid som foreldre vi er enige med våre barn. Det viktige for oss er at de vet vi er glad i dem, sa kong Harald til Aftenposten i 2011.

NÆRT FORHOLD: Kong Harald og dronning Sonja har alltid støttet datteren sin, selv om de ikke deler samme tro.
NÆRT FORHOLD: Kong Harald og dronning Sonja har alltid støttet datteren sin, selv om de ikke deler samme tro. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Fikk skryt av broren

Kronprins Haakon ønsket å fremsnakke søsteren da det sto på som verst i 2010.

– Hun er en ansvarsfull person som bryr seg om alle rundt seg, sa han i en tale ifølge Laagendalsposten.

Men de utradisjonelle valgene stopper ikke der.

Da det i 2016 ble kjent at Märtha Louise og Ari Behn gikk fra hverandre, var det den første kongelige skilsmissen i Norge siden 1810.

Les også: Prinsessen om skilsmissen: - Det er både vondt og vanskelig

<b>PÅ TV SAMMEN:</b> Märtha Louise og Durek Verrett gjestet Fredrik Skavlan i mars.
PÅ TV SAMMEN: Märtha Louise og Durek Verrett gjestet Fredrik Skavlan i mars. Foto: Johan Halsius/Skavlan/TV 2

Og nå er det altså offisielt at prinsessen har fått en ny kjæreste. At han er sjaman gjør ikke interessen rundt paret mindre. Men denne gangen kom hun kritikerne i forkjøpet og begrunner valget sitt:

– Jeg velger ikke kjæreste for å gjøre dere fornøyde eller for å passe inn i normene eller boksene dere har valgt å sette meg i [ ...] Jeg velger basert på kjærlighet. Og sånn er det, skriver hun på Instagram.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!