Foto: (Scanpix)

Prinsesse Astrid feirer gullbryllup

Onsdag 12. januar er det femti år siden kong Haralds storesøster fikk lov til å gifte seg med en fraskilt mann.

Publisert

(SIDE2:) Prinsesse Astrid (78) og Johan Martin Ferner (83) ble kjent med hverandre gjennom felles interesse for seiling. Ferner kom sammen med mannskapet på den norske båten «Elisabeth X» på sølvplass i 6-metersklassen under sommer-OL i Helsingfors i 1952, og knapt ni år senere vant han prinsessen.

Forholdet vakte imidlertid strid og opphetet offentlig debatt i Norge, fordi Ferner hadde vært gift og var skilt. Tidlig på 1960-tallet var dette svært kontroversielt, og kirken var sterkt i mot at skilte kunne gifte seg igjen. Prinsesse Astrids far, kong Olav, fryktet negative reaksjoner på et giftermål, og bestemte ifølge Se og Hør at forlovelsen skulle offentliggjøres så tett opp til bryllupet som mulig.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Førstedame
14. november 1960 ble det kunngjort at kong Olavs nest eldste datter var forlovet med Johan Martin Ferner, og knapt to måneder seinere giftet de to seg i Asker kirke. Kong Olav bestemte at datteren etter bryllupet skulle tituleres prinsesse Astrid, fru Ferner.

Prinsesse Astrid var i mange år Norges førstedame, i perioden fra hennes far ble konge i 1957, og fram til daværende kronprins Harald giftet seg med Sonja Haraldsen i 1968. Hun har imidlertid fortsatt å representere det norske kongehuset også etter dette, og er også er en selvskreven deltaker ved statsbesøk til Norge.

Ærespensjon
Som en takk for prinsessens innsats, besluttet regjeringen i 2002 å gi henne en årlig ærespensjon. Prinsesse Astrid er i skattelistene oppført med en formue på drøyt 51 millioner kroner, som nok i hovedsak stammer fra arv fra hennes foreldre.

Gullbrudeparet har fem barn og fem barnebarn. Ifølge Se og Hør feirer jubilantene gullbryllupet med familien i tropeparadiset Mauritius

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.