MOR OG SØNN: Her er Diana og Harry avbildet sammen i London sommeren 1995, to år før den lille prinsen brutalt mistet sin kjære mamma.
MOR OG SØNN: Her er Diana og Harry avbildet sammen i London sommeren 1995, to år før den lille prinsen brutalt mistet sin kjære mamma. Foto: AP / NTB scanpix

Kongelige

Prins Harry etter å ha blitt pappa selv: - Savner mamma enda mer nå

Prins Harry er overlykkelig over å ha fått lille Archie i armene sine, men den nybakte pappaen skulle gjerne ha delt gleden med mamma Diana.

Publisert Oppdatert

6. mai i år ble livet snudd på hodet for prins Harry (34). Den britiske prinsen ble pappa for aller første gang da hertuginne Meghan (37) fødte Archie Harrison Mountbatten-Windsor.

Livet blir aldri det samme igjen.

Livet ble også fullstendig snudd på hodet 31. august 1997, men da med et tragisk fortegn. Den da 12 år gamle prinsen mistet sin kjære mamma brått og brutalt da Diana omkom i en bilulykke i Paris.

Senere denne måneden har prins Harry savnet sin mor i 22 år, men lengselen blir annerledes nå som han selv har fått barn.

PÅ SYKKELTUR: Dennis van der Stroom og prins Harry syklet rundt Zuiderpark i Haag, der Invictus Games skal foregå neste år.
PÅ SYKKELTUR: Dennis van der Stroom og prins Harry syklet rundt Zuiderpark i Haag, der Invictus Games skal foregå neste år. Foto: AFP / NTB scanpix

Fortalte om fantastisk møte

Bare noen dager etter fødselen reiste prins Harry til Haag i Nederland for å kickstarte nedtellingen til neste års Invictus Games, som går av stabelen akkurat her.

Her ble han kjent med den nederlandske krigsveteranen Dennis van der Stroom (31), som håper å kunne konkurrere for Nederland i neste års leker.

På en sykkeltur rundt i parken knyttet de to mennene bånd.

Til bladet People forteller Dennis i forbindelse med turen at samtalen var fantastisk og følelsesladet. Prins Harry skal ha fortalt ham at det å bli pappa selv har gjort savnet av Diana større.

Dennis mistet moren sin for fem år siden.

– Jeg fortalte Harry om mamma, og vi snakket om våre felles erfaring av å savne en mor, fortalte Dennis til bladet.

– Han fortalte at å savne en mor er som å mangle en slags sikkerhet, hvordan du som sønn trenger den sikkerheten, og at den faller bort når du mister moren din. Han fortalte at han møter mange mennesker gjennom arbeidet sitt som har mistet en mor, far, søster, bror eller slektninger, og når han hører deres historier, slik han hørte min historie, sier han at han ikke føler seg så alene.

Bekymrer seg for jordens fremtid

At livet har blitt snudd på hodet for den tidligere partyprinsen etter at han ble far, er det ingen tvil om. Og han har allerede gjort seg tanker om eventuelt flere barn.

Prins Harry forteller i en spesialutgave av britiske Vogue, hvor hertuginne Meghan har blitt tidenes første gjesteredaktør, at han ikke vil ha flere enn to barn. Og grunnen er faktisk at han bekymrer seg for klimaforandringer og jordens fremtid.

Ifølge CNN sier han:

- Vi må minne alle på at dette skjer nå. Vi lever allerede i det. Vi er frosken i vannet som allerede er på kokepunktet. Noe som er skremmende, uttaler prins Harry i en samtale med sjimpanseekspert og aktivist Jane Goodall.

Han medgir at synet hans på klimaforandringer har endret seg etter at han ble pappa selv, men at han tenkte på det allerede lenge før han i det hele tatt håpte å bli far.

Da Goodall sa: - Ikke for mange, svarer han:

- To, maksimalt.

STOLTE FORELDRE: Her har Diana lille Harry i favnen mens hun og prins Charles poserer utenfor St. Mary's Hospital i London 16. september 1984, dagen etter at den lille prinsen ble født.
STOLTE FORELDRE: Her har Diana lille Harry i favnen mens hun og prins Charles poserer utenfor St. Mary's Hospital i London 16. september 1984, dagen etter at den lille prinsen ble født. Foto: AP / NTB scanpix

Omkom på tragisk vis

Da det i 2017 var 20 år siden Diana omkom på tragisk vis, begynte Harry å lette litt på sløret om hvordan han hadde taklet sorgen og savnet i alle disse årene.

I et intervju med den britiske avisen The Telegraph fortalte prinsen åpenhjertig om hvordan han undertrykket sorgen ved å stikke hodet i sanden og ikke tenke på moren.

– Jeg kan trygt si at det å miste moren min i en alder av 12 år, og det å stenge inne alle følelsene mine har fått alvorlige følger for meg, både personlig og på jobb, fortalte han.

Han innrømmet at han hadde vært nær sammenbrudd flere ganger.

– Jeg vet jeg har mye av mam­ma i meg. Alt jeg ønsker, er å gjøre henne utrolig stolt. Jeg må resten av livet, på en god måte, prøve å fylle tomrommet etter henne, sa han til bladet People.

<b>LYKKELIGE: </b>To dager gammel ble lille Archie Harrison Mountbatten-Windsor vist frem av de stolte foreldrene Meghan og Harry på Windsor Castle.
LYKKELIGE: To dager gammel ble lille Archie Harrison Mountbatten-Windsor vist frem av de stolte foreldrene Meghan og Harry på Windsor Castle. Foto: Dominic Lipinski / AFP / NTB scanpix

Savnet størst på store dager

Da Harry forlovet seg med Meghan i november 2017, gikk tankene igjen til mamma Diana, som ikke fikk oppleve den store begivenheten.

– Det er på dager som denne at jeg virkelig savner å ha henne her, og jeg savner å ha muligheten til å dele denne gledelige nyheten med henne, fortalte han i forlovelsesintervjuet.

Nå savner han å dele gleden over lille Archie med mamma.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!