SUKSESSFULL: Pia Tjelta hadde knapt nok vunnet en pris før hun fylte 40 år. Det siste året har hun fått heder både her hjemme og ute i verden.
SUKSESSFULL: Pia Tjelta hadde knapt nok vunnet en pris før hun fylte 40 år. Det siste året har hun fått heder både her hjemme og ute i verden. Foto: Valery Hache / AFP / NTB scanpix

Underholdning

Pia Tjelta om å være mor og skuespiller: - Har bygd karrieren med en unge på armen

Den populære skuespilleren Pia Tjelta fikk tidlig høre at man ikke kunne kombinere karrieren med småbarnslivet. Trebarnsmoren har gjort alle spådommer til skamme.

Publisert Oppdatert

Det siste året har Pia Tjelta (41) virkelig fått anerkjennelse i inn- og utland for sine skuespillerprestasjoner. I september i fjor vant hun pris for beste kvinnelige skuespiller under den prestisjefylte filmfestivalen i San Sebastian, samt Filmkritikerprisen 2019 som årets beste skuespiller. Begge prisene var for innsatsen i filmen «Blindsone».

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg hadde aldri vunnet én eneste pris før jeg bikket førti. Det har vært overveldende at «Blindsone» har blitt så satt pris på, bokstavelig talt. Jeg blir ordentlig rørt, sier Pia.

– Det er helt fjernt på en måte. Da vi var i San Sebastian, og jeg fikk beskjeden ... I de andre filmene var det Claire Foy, Judi Dench og Juliette Binoche. Folk jeg beundrer herfra til evigheten. Det var et sjokk. Ekstremt rørende og sjokkerende på en gang, fortsetter hun.

View this post on Instagram

Vi har vært klare i dagevis!

A post shared by piatjelta (@piatjelta) on

Store kontraster

Pia er mor til Sofia (18) og tvillingene Jonathan og Agnes (3). Da hun var gravid med eldstedatteren, fikk hun høre av flere i bransjen at det ikke kom til å være mulig å bygge seg opp som skuespiller samtidig som hun var småbarnsmor. Hun beviste det motsatte.

– Jeg på en måte bygde hele karrieren min med en unge på armen, sier hun ærlig.

Trebarnsmoren er glad hun nå har mulighet til å skape seg lommer i hverdagen hvor hun kan ta pauser fra jobb for å være sammen med familien.

– Nå har jeg fri frem til slutten av mai. Da jobber jeg litt på kontoret og designer min neste kolleksjon. Jeg styrer tiden min selv og kan hente i barnehagen hver dag. Jeg lever et veldig vanlig småbarnsliv, men det skjer også ekstraordinære ting – som at jeg får lov til å reise til London og spille teater i to og en halv måned (Ibsens «Fruen fra havet», red.anm.) Det var et eventyr, mener hun.

– Jeg tror du kjenner enda mer på hvor stort noe kan være når du har kontrastene i livet. Noen ganger opplever jeg det som er litt «larger than life», og så er det rett tilbake til «life». Plukke spaghettirester fra gulvet og steike fiskekaker, humrer hun.

- Noe av det aller fineste jeg har gjort

Filmen «Blindsone» er regissert av svenske Tuva Novotny, og handler om en stemor som opplever at tenåringsdatteren prøver å ta sitt eget liv.

– «Blindsone» er noe av det aller fineste jeg har gjort. Det var i utgangspunktet en jobb jeg sa nei til. Jeg sa: «Nei, det klarer jeg ikke». Det var et mareritt å sette seg inn i. Det er alle foreldres verste mareritt, og sånn var det å spille det også, sier Pia til Her og Nå.

Det var emosjonelt utmattende å gjøre rollen, men 42-åringen følte seg trygg i den gruppen hun hadde rundt seg.

– Det føltes som et viktig prosjekt å gjøre. Vi skal tørre å snakke om at livet kan være vanskelig og at man ikke er alene om det. Det finnes noen man kan snakke med. Å løfte frem den tematikken ... Det er jeg veldig glad for å ha fått være med på.

Gleder seg til ny sesong av «Lykkeland»

Nylig vant også NRK-serien «Lykkeland» pris under Gullruten for beste TV-drama.

– Ingrid Nymann er min favoritt-karakter of all times. Hun kunne jeg ha spilt resten av livet, smiler Pia bredt.

Nå ser hun frem til å spille inn en ny sesong av suksess-serien.

– Jeg er så glad for at vi skal fortsette å være i «Lykkeland»-familien. At vi skal lage en ny sesong. Jeg er veldig lykkelig for det, forteller Pia.

Til tross for svært gode tilbakemeldinger har ikke Tjelta latt suksessen gå henne til hodet.

– Jeg har jobbet i 20 år som skuespiller, så jeg føler egentlig ikke at roller har kommet kjempelett til meg. Jeg har jobbet jevnt og trutt, hatt høy arbeidsmoral hele veien og elsker jobben min!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!