SKANDALENE ER I GANG: Dette er noen av deltakerne i Paradise Hotel 2016.
SKANDALENE ER I GANG: Dette er noen av deltakerne i Paradise Hotel 2016. Foto: Silje Bjørnstad (Side2)

Paradise Hotel-kontrakt: - Må signere på at de kan filmes uten at de vet det

Advokat reagerer på TV3s realitykontrakt.

Publisert

(SIDE2):Årets Paradise Hotel på TV3 er i gang. Mandag var deltakerne samlet i Oslo for premierefest, og allerede da kunne noen innrømme at det er romantikk på gang.

Men før deltakerne sjekket inn på skandalehotellet i Mexico og innspillingen begynte, måtte de skriver under på en omfattende kontrakt. VG har gått gjennom en tidligere kontrakt som viser hva realityfolkene binder seg til. Blant annet heter det i kontrakten at de ikke har lov til å røpe innhold, være tidligere dømt eller siktet. De har heller ikke lov å spre sykdom, og går på forhånd gjennom en helsesjekk. I tillegg må de skrive under på at de kan filmes i situasjoner de ikke er klar over at de filmes, også når de er nakne.

I kontrakten står det videre at de forplikter seg til arrangementer og intervjuer. De har ikke rettigheter på materiale av seg selv og produksjonsselskapet og TV-kanalen kan forhandle om kommersiell utnyttelse av deltakerne.

VG har snakket med advokat Thor-Arne Wullum i Storeng, Beck & Due Lund. Han reagerer på kontrakten, og spesielt det han kaller en voldsom skjevhet.

- Deltakerne eies med hud og hår, både underveis i produksjonen, men også etter at innspillingen er ferdig, sier han og fortesetter:

- Noe av det som i sterkest grad binder deltakerne, er at TV3 kan gi dem medieforbud i ett år fra siste program er sendt. Deltakerne kan heller ikke motta betaling fra andre medier eller andre foretak, og heller ikke på annen måte ta initiativ til eller samarbeide i noen form for kommersiell aktivitet i denne perioden. TV3 må godkjenne alt de gjør, så de gis jo en enerett, ser Wullum.

TV3 sier til Side2 at Paradise Hotel-kontrakten er en standardkontrakt. Pressesjef Line Vee Hanum i TV3/MTG TV mener ikke deltakerne har en dårlig avtale.

- Jeg syne sikke den er urimelig. Dette er en standardkontrakt som også gjelder programmer som handler om oppussing og mat og andre ting. Vi vil at deltakerne skal føle de har hatt en god opplevelse, og det er ikke riktig at de ikke har rettigheter eller blir tatt vare på. Men når det er snakk om en så stor produksjon så må vi sikre oss rettigheter slik at det blir program ut av det, sier Vee Hanum og legger til:

- Viktig at alle sånne standardkontrakter har et juridisk språk som kan virke skummelt og firkanta, men praksisen er rundere. Vi tvinger for eksempel ikke folk til å stille på intervjuer hvis de ikke kan. Vi finner gode løsninger.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Screen9na04

Screen9na04

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!