Foto: Filmfestivalen i Berlin

Orket ikke å se Alba bli banket

- Volden var aldri ment som underholdning, sa Michael Winterbottom etter at en rekke personer forlot Berlin-visningen av hans film.

Publisert

Berlin (SIDE2:) Den britiske regissøren Michael Winterbottom er en høyst produktiv og høyst respektert regissør. Filmer som «Welcome to Sarajevo», «The Road To Guantánamo» og «A Mighty Heart» for å nevne noen, har gitt ham en stor stjerne.

Mer fra Side2. no: Besøk forsiden

Vet å sjokkere
Men Winterbottom vet å utfordre filmmediet og ta sjanser, som han gjorde med den pornografiske «Nine Songs» og nå «The Killer Inside Me».

Fredag under filmfestivalen i Berlin valgte en rekke garvede filmelskere å forlate kinosalen på grunn av de særdeles voldelige og seksuelt ladede scenene.

Filmen handler om en sheriff (Casey Affleck) som bestemmer seg for å slå i hjel sin prostituerte venninne, spilt av Jessica Alba, for å komme til en gammel fiende. «The Killer Inside Me», bygget på den såkalte pulp fiction-romanen til Jim Thompson, inneholder også sadomasochistisk sex og annen vold mot kvinner ettersom Afflecks figur fortsetter sin voldelige ferd.

Men det er spesielt den meget grafiske voldsscenen mellom Affleck og Alba som fikk folk til å forlate kinosetene og til og med uttrykke sin forakt under visningen.

Skal være frastøtende
- Veldig mange filmer og bøker i noir-sjangeren bruker vold som underholdning. Det som interesserte meg med Thompsons bok er at den ikke gjør det. Han bruker den på en sjokkartet måte. Den får deg til å tenke på voldens natur. Om folk ser denne scenen annet enn som frastøtende, så tolker de den veldig perverst, sa Michael Winterbottom på pressekonferansen i Berlin fredag.

«The Killer Inside Me» er allerede vist på Sundance-festivalen, der en del av diskusjonen ble om slik vold, og spesielt slik vold mot kvinner, var nødvendig å sette på lerretet. Reaksjonen i Berlin var delvis like fiendtlig.

Foto: Filmfestivalen I Berlin

Winterbottom sier at du og jeg leser slike historier i avisen hver dag, men at vi ikke får det presentert på denne måten.

- Om den er kvinnefiendtlig? Det er vanskelig å si. Jeg tror ikke at noen ser Casey Afflecks rollefigur som en glamorøs figur, men det var en grunn til at volden måtte være så grusom og sjokkerende. Hadde dette vært en film der du synes drapsscenen var underholdende, hadde den vært kvinnefiendtlig, mener Winterbottom.

Stjernene uteble
Verken Casey Affleck, Kate Hudson eller Jessica Alba var til stede under festivalen i Berlin, noe som har fått folk til å spekulere i om de rasende reaksjonene filmen har fått dem til å ikke ville være forbundet med den. Men produsent Andrew Easton avviste et rykte om at Jessica Alba forlot Sundance-visningen fordi hun ikke orket å se seg selv.

- Det er usant. Hun hadde sett filmen før, og kom for å introdusere den. Men hun reiste hjem uten å ha sett noe som helst fordi både ektemannen og barnet hennes var syke, sa Easton.

- Casey gjør ikke mange filmer, men han er en skuespiller som er fantastisk til å portrettere personer der du ikke helt vet hva som foregår inne i hans hode. Det er veldig synd at han ikke er her. Samtidig var nok dette en film han ikke gjorde for glamourens skyld, sa Winterbottom.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!