HIMMELSK: – Det er himmelsk å sitte her oppe på terrassen, sier Noman Mubashir, som elsker å slappe av i sitt vakre hjem.
HIMMELSK: – Det er himmelsk å sitte her oppe på terrassen, sier Noman Mubashir, som elsker å slappe av i sitt vakre hjem. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

Sommerspalte

Noman Mubashirs dramatiske joggetur: Ble angrepet av ville hunder

Noman Mubashir trodde han skulle bli bitt i hjel på en øy i Brasil. I dette sommerintervjuet forteller programlederen om den skremmende opplevelsen, flyskrekk og om da han nesten ble popstjerne.

Publisert Oppdatert
«På grillen» er sommerspalten hvor vi snakker med kjendiser om løst og fast og de deler sine beste grilltips
«På grillen» er sommerspalten hvor vi snakker med kjendiser om løst og fast og de deler sine beste grilltips

På sin romslige takterrasse i funkisvillaen på Oslos beste vestkant nyter Noman Mubashir (45) lange sommerkvelder når han kommer hjem fra jobb i NRK.

– Det er himmelsk å sitte her oppe på terrassen og høre fuglekvitter, kjenne sola varme, se vakre blomster rundt seg og bare sitte og lese en bok, smiler «Norge Nå»-programlederen til Her og Nå.

Om en uke reiser han med samboer Frode Strømø og de to bonusbarna på ferie til sommerhuset utenfor Barcelona. Der venter late dager ved svømmebassenget og på stranden, men først skal familien på fire reise gjennom Europa.

– Vi skal faktisk kjøre ned med Teslaen vår for første gang. Jeg føler meg stolt over at vi skal være så miljøvennlige, sier Noman og legger til at det ikke bare er flyskam som gjør at de velger å tilbringe tre døgn på veien.

– Jeg elsker bilturer. Jeg er et 80-tallsbarn og vokste selv opp med bilturer. Den gangen var det dårligere biler og folk røyket inne i bilene. Nå er det helt andre tider. Jeg synes også det er viktig for barnas skyld. Det blir en slags dannelsesreise å kjøre gjennom store deler av Europa, sier Noman.

Den matinteresserte programlederen legger grillspyd med pakistansk vri på grillen og gjør seg klar for å bli «grillet» av Her og Nås spørsmål.

- Har du hatt en skremmende opplevelse om bord på et fly?

– Ja, jeg har reist mye, så jeg har opplevd mye av den verste typen turbulens. Det har virkelig ristet, og jeg har tenkt «nå skal du dø». Jeg satt i flyet og var kritthvit, hjertet banket hardt og jeg svettet. Det har jeg opplevd flere ganger, forteller Noman som heldigvis er blitt kvitt flyskrekken.

– Jeg lagde reiseprogram og fløy ofte, så jeg tenkte at jeg kan ikke holde på sånn. Jeg er utrolig glad for at jeg klarte å komme over frykten ved å jobbe med meg selv. Selvfølgelig kan jeg bli redd innimellom, men når det blir turbulens nå, så sitter jeg helt rolig.

FORBILDE: Noman var den første nyhetsoppleseren med utenlandsk opprinnelse på norsk TV.
FORBILDE: Noman var den første nyhetsoppleseren med utenlandsk opprinnelse på norsk TV. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

- Har du en historie der du møtte et vilt dyr?

– Jeg ble angrepet av ville hunder under en joggetur på en øy i Brasil. Det var skikkelig skummelt. Jeg kom halvveis rundt øya og satte meg ned i skyggen for å hvile. Plutselig hørte jeg knurring bak meg. Jeg snudde meg og så rett på en ekkel og svær, aggressiv hund. Den så stygt på meg som om den sa «du er på mitt territorium», forteller Noman om hendelsen som skjedde for ti år siden.

– Jeg er redd for hunder, så jeg reiste meg sakte opp og begynte å gå vekk. Så snudde jeg meg og så at det var en fem-seks illsinte hunder som kom etter meg. Jeg tenkte at det lureste ville være å begynne å løpe, men da løp de etter meg og bjeffet. Jeg tenkte at «nå dør jeg», og at jeg kom til å bli bitt i hjel.

Heldigvis for den vettskremte Noman kom en lokal mann med kokosnøtter ham til unnsetning.

– Plutselig hørte jeg et klynk. Da var det en mann som kom gående med kokosnøtter som han kastet på hundene. Han skrek og brølte til dem, og da stakk de av. Da var jeg skjelven. Jeg takket mannen og løp derfra mens han så på meg og ristet på hodet over denne dumme turisten, ler Noman.

- Hva er ditt stolteste øyeblikk?

– Jeg fikk nylig en pris da det ble markert at det er 50 år siden den første arbeidsinnvandreren kom fra Pakistan til Norge. Da fikk jeg pris for at jeg var den første nyhetsoppleseren på TV med pakistansk eller utenlandsk bakgrunn. Jeg er veldig stolt over at jeg ble det for tyve år siden, sier 45-åringen.

FERIEKLAR: Noman, kjæresten Frode Strømø og de to bonusbarna skal kjøre gjennom Europa og feriere i Barcelona. Strandbildet er tatt da Noman viste vårmoter for Her og Nå i 2011.
FERIEKLAR: Noman, kjæresten Frode Strømø og de to bonusbarna skal kjøre gjennom Europa og feriere i Barcelona. Strandbildet er tatt da Noman viste vårmoter for Her og Nå i 2011. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

– Mørkhudede programledere var veldig uvanlig på 1990-tallet. Seerne ble sjokkerte og positivt overrasket. Mange unge med utenlandsk bakgrunn har kommet bort til meg i etterkant og sagt at jeg var et forbilde for dem. Å se meg på TV ga dem mer selvtillit – at det er mulig å få en såpass synlig jobb selv om man har et utenlandsk navn eller er mørk i huden.

- Hva gjør du når ingen ser deg?

– Da er jeg veldig glad i å synge. Jeg synger gjerne høyt for meg selv i bilen eller i dusjen. Jeg er en skapsanger. Jeg synger gjerne gamle ballader og hiter fra 80-tallet. Det er litt flaut. Jeg har ikke hatt noen drøm om å bli popstjerne, men jeg var nær ved å bli det en gang, forteller Noman og ler.

Som 20-åring hadde han sommerjobb i Dagbladet, og intervjuet sine gamle helter i musikkgruppa Creation. Bandmedlemmene Per Kristian Indrehus og Geir Olav Bøkestad, kjent som «Muffe» og «Gækki», jobbet som plateprodusenter og syntes Noman hadde så bra stil. Dermed spurte de om han kunne synge, de så ham nemlig for seg som en potensiell artist.

– Jeg så egentlig ikke ut. Jeg hadde midtskill, store bukser og jakke med fargerik glidelås. Det var skikkelig boyband-stil. Jeg svarte at jeg ikke kunne synge, men jeg har ofte tenkt på hva som hadde skjedd hvis jeg hadde svart «ja». Hadde jeg blitt en boyband-stjerne den gangen? Jeg ler av det i dag og tenker at jeg kunne ha blitt Norges svar på Justin Bieber, smiler Noman.

MATGLAD: Noman liker veldig godt å lage mat og har hatt sitt eget matprogram på NRK.
MATGLAD: Noman liker veldig godt å lage mat og har hatt sitt eget matprogram på NRK. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

Nomans grillmeny

Jeg griller kylling som er marinert på pakistansk vis. Det er etter en oppskrift fra en venninne.

Marinaden har ulike krydder, hakket fersk koriander, lime, yoghurt og olje.

Kyllingen har ligget i marinaden i et døgn, og så har jeg satt det på spyd og grillet de. Serveres med ris og salat.

PAKISTANSK VRI: Grillspydene med kylling har Noman marinert på pakistansk vis etter oppskrift fra en god venninne.
PAKISTANSK VRI: Grillspydene med kylling har Noman marinert på pakistansk vis etter oppskrift fra en god venninne. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!