HÅND I HÅND: Dronning Sonja og kong Harald har vært kjærester i 60 år. Nå feirer de sin 51. bryllupsdag.
HÅND I HÅND: Dronning Sonja og kong Harald har vært kjærester i 60 år. Nå feirer de sin 51. bryllupsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kongelige

Kong Harald og dronning Sonja har vært gift i 51 år: - En fordel å være to

Kong Harald legger ikke skjul på hvor mye dronning Sonja betyr ham – både privat og profesjonelt.

Publisert Oppdatert

Torsdag 29. august feirer kong Harald (82) og dronning Sonja (82) sin 51. bryllupsdag. Kjærligheten og respekten for hverandre er like stor nå som da de giftet seg under en høytidelig seremoni i Oslo domkirke i 1969.

– Vi utfyller hverandre – både hjemme og på jobb. Det er fint å tilbringe mye tid i hverandres selskap. Det er en dessuten en fordel å være to. Det er mye tyngre å gjøre alt alene enn når vi er sammen. Dessuten får vi reise og oppleve mange ting sammen og ikke minst skape mange felles minner, sier kong Harald når Her og Nå møter kongeparet i Puentos Arenas i Chile.

– Det er naturlig at det er en mann og kvinne. Vi kan hjelpe hverandre. Jeg tror egentlig ikke er så dumt at vi reiser begge to, sier dronning Sonja.

– Jeg tror det er veldig bra, jeg, repliserer kongen.

Monarken har ingen problemer med å rose sin kjære kone, men koster likevel på seg en fleip da han blir bedt om å trekke frem dronningens beste egenskaper.

– He he. Ja. Da må jeg tenke meg godt om, sier kong Harald før han fortsetter: – Dronningen er veldig dyktig på veldig mange felt. Hun er veldig kunnskapsrik. Hun forbereder seg voldsomt til de forskjellige besøkene, og hun kan ofte mer enn spesialistene. Jeg har selv opplevd at hun vet mer enn guidene i Kina, forteller kong Harald.

Dronning Sonja roser også mer enn gjerne kongen.

– Han er veldig flink med språk, og han er en dyktig taler. Han er interessert i alt og spesialist på veldig mye, sier dronning Sonja.

PRIVAT FEIRING: Kongen og dronningen kommer til å feire torsdagens bryllupsdag privat sammen med sine nærmeste.
PRIVAT FEIRING: Kongen og dronningen kommer til å feire torsdagens bryllupsdag privat sammen med sine nærmeste. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Skryter av hverandre

Også da kongen og dronningen feiret sitt gullbryllup i Den Norske Opera for ett år siden, var de to rause med komplimentene overfor hverandre.

– Det var nok vanskelig for min far å følge etter min høyt aktede farfar. Og det var vanskelig for meg å følge etter min folkekjære far. Men jeg fant fort ut at den eneste måten å gjøre det på, er å gjøre det på sin egen måte. Ved å være seg selv. Det gjelder for oss alle her i livet. I dag takker jeg for muligheten og støtten til å fylle rollen slik det har vært riktig for meg. Dette hadde jeg ikke klart uten min hustru gjennom snart 50 år ved min side. I dag vil jeg derfor si en varm takk til dronningen, sa kong Harald.

– Jeg ønsker i aften å sende en varm takk tilbake til kongen – selv om han en gang kalte meg trollet! – for at han har gitt meg rom til å forme rollen på en måte som er meningsfull for meg. Ja, det begynner sannelig å ligne et liv, dette her. Og vi gleder oss til mer av alt, sa dronning Sonja.

FAMILIEKOS: Fra venstre prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon og prins Sverre Magnus. Foran kong Harald og dronning Sonja.
FAMILIEKOS: Fra venstre prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon og prins Sverre Magnus. Foran kong Harald og dronning Sonja. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Fant tonen raskt

60 år har gått siden daværende kronprins Harald og frøken Sonja Haraldsen traff hverandre i et venneselskap hos en felles venn, Johan Henrik Holmboe Stenersen, på Oslos beste vestkant.

Sonja fikk æren av å være Haralds borddame. De to fant tonen umiddelbart, og den deilige sommerkvelden var starten på en av Norges omtalte kjærlighetsforhold gjennom tidene.

– Vi fant raskt ut at vi snakket godt sammen. Vi var i hvert fall innom jazz, litteratur, idrett og seiling. Og vi husket begge KNS' juniorleir på Hankø åtte år tidligere, forteller Sonja i boken «Dronningen». Hun legger ikke skjul på at hun lot seg sjarmere.

SKJULESTED: Hjemme hos Sonjas mor i Tuengen Allé på Vinderen møttes det kommende kongeparet i smug i flere år.
SKJULESTED: Hjemme hos Sonjas mor i Tuengen Allé på Vinderen møttes det kommende kongeparet i smug i flere år. Foto: NTB Scanpix

– Jeg synes han var kjekkere enn på fotografiene. Og han imponerte meg med sin humor og sterke rettferdighetssans, forteller dronningen.

Men selv om de begge falt pladask for hverandre, var det som mange vet mange skjær i sjøen før de fikk hverandre. Ni år tok det før forlovelsen ble kunngjort 19. mars 1968.

Bryllupet i Oslo domkirke var en stor opplevelse for begge to, men den nybakte kronprinsessen fikk snart merke at livet som kongelig bød på adskillige utfordringer.

LANG VENTETID: Sonja Haraldsen og kronprins Harald måtte vente i ni lange år før de kunne gi hverandre sitt ja i Oslo domkirke i 1968.
LANG VENTETID: Sonja Haraldsen og kronprins Harald måtte vente i ni lange år før de kunne gi hverandre sitt ja i Oslo domkirke i 1968. Foto: NTB scanpix

Men Sonja var sterk, og lot seg ikke knekke av hverken sin strenge svigerfar kong Olav eller den sterke mannlige dominansen på Slottet. Samtidig var hun en god støtte for sin ektemann.

– Hun har betydd alt for meg. Jeg var en helt annen da jeg giftet meg med henne. Blant annet var jeg svært sjenert, men jeg har kommet ut av det med hennes hjelp, sa kong Harald da kongeparet feiret 40 års bryllupsdag i 2008.

BABYLYKKE: Daværende prins Haakon får en klem av prinsesse Märtha. De stolte foreldrene kronprins Harald og kronprinsesse Sonja følger med.
BABYLYKKE: Daværende prins Haakon får en klem av prinsesse Märtha. De stolte foreldrene kronprins Harald og kronprinsesse Sonja følger med. Foto: NTB scanpix
SIGNINGEN: I 28 år har Harald og Sonja vært Norges kongepar. Her kneler kongen og dronningen ved alteret i Nidarosdomen i 1991.
SIGNINGEN: I 28 år har Harald og Sonja vært Norges kongepar. Her kneler kongen og dronningen ved alteret i Nidarosdomen i 1991. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!